Ebü'l-Fazl Zeynüddin el-Irâkî'nin Nazmü'd-Düreri's-Seniyye fi's-Siyeri'z-Zekiyye ve Elfiyye fi's-Siyer adlı eserinin incelenmesi
The study of Abū al-Faḍl Zayn al-Dīn al-ʿIrāqī's Nazm al Durar al-Saniyya fī al-Siyar al-Zakiyya and Alfiyya fī al Siyar
- Tez No: 1000289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ ORUÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Siyer, Siyer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
Klasik dönem İslâm medeniyetinde eğitim-öğretim faaliyetleri büyük oranda ezber esasına dayalı olarak yürütülmüştür. Mensur eserlerin ezberlenmesindeki zorluk, eğitimde yeni yöntem arayışlarını beraberinde getirmiştir. Netice olarak ilmî birikimin nazma çekildiği öğretici şiir/didaktik manzume tarzında eserler kaleme alınmıştır. Bu metotla mensur eserlerde yer alan geniş müktesebatın, daha özlü bir biçimde sunulması ve ezber faaliyetinin hem kolaylaşması hem de keyifli hale getirilmesi hedeflenmiştir.“Elfiyye”türü eserler de bu amaca matuf olarak kaleme alınmıştır. Zeynüddin el-Irâkî'nin Nazmü'd-düreri's-seniyye fi's-siyeri'z-zekiyye adlı çalışması bu türün en seçkin örneklerinden biridir. Toplamda 1032 beyitten oluşan bu manzum eser, dilindeki akıcılık, üslûbundaki sadelik ve muhtevasındaki zenginlik sayesinde kısa sürede geniş bir coğrafyada şöhret kazanmıştır. Bu tez çalışmasında, söz konusu eserin siyer ilmindeki yeri ve önemi incelenmiştir. Araştırmanın ilk bölümde müellifin hayatı, ilmî şahsiyeti ve literatüre katkıları ele alınmıştır. Ardından tarih ve siyer ilmi çerçevesinde manzumelerin ortaya çıkışı, yazılış amaçları ve kullanım alanları üzerinde durulmuştur. Tezin ana eksenini oluşturan muhteva kısmında ise eserin nüshaları ve şerhleri tasnif edilerek metnin içeriği ayrıntılı bir analize tabi tutulmuştur. Modern eğitim sistemindeki paradigma değişimi ve beraberinde getirdiği yöntem farklılıkları, kadim geleneğin ürünü olan pek çok eserin geri planda kalmasına sebebiyet vermiştir. Bu çalışma ile siyer ilminin en meşhur manzumelerinden biri olan bu elfiyyenin literatürdeki değerinin gün yüzüne çıkarılması ve akademik camiaya yeniden tanıtılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In classical Islamic civilization, educational activities were largely based on memorization. The difficulty of memorizing prose works led to the search for new methods in education. As a result, works were written in the style of didactic poetry/didactic verse, in which scientific knowledge was transformed into verse. This method aimed to present the extensive knowledge contained in prose works in a more concise form and to make memorization both easier and more enjoyable. Works of the“Alfiyyah”type were also written for this purpose. Zeynüddin el-Irâkî's work, Nazm al-durar al-saniyya fī al-siyar al-zakiyya is one of the most distinguished examples of this genre. This poetic work, consisting of a total of 1032 couplets, gained fame across a wide geographical area in a short time thanks to its fluency of language, simplicity of style, and richness of content. This thesis examines the place and importance of this work in the science of siyer. The first section of the research covers the author's life, scholarly personality, and contributions to literature. It then focuses on the emergence of poems within the framework of history and siyer science, their purposes, and their areas of use. The content section, which forms the main axis of the thesis, classifies the copies and commentaries of the work and subjects the text to a detailed analysis. The paradigm shift in the modern education system and the accompanying methodological differences have caused many works that are products of ancient tradition to fade into the background. This study aims to bring to light the value of this elfiyye, one of the most famous poems in the science of siyer, in the literature and reintroduce it to the academic community.