Ebu'l-Fazl Musa İznikî'nin Zâdu'l-ibâd (Kullara gıda) adlı eseri (Giriş - dil incelemesi - metin - sözlük - dizin)
Abul-Fazl Musa İzniki's 'Zad Al-ibad' work named (Food for people) (Introduction - language examination - text - glossary - index)
  1. Tez No: 495743
  2. Yazar: SÜLEYMAN ALTINER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜRSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Zadu'l-İbad, Musa bin Hacı Hüseyin İznikî, Eski Anadolu Türkçesi, dua, Necatu'z-Zakirin, Seylanî, Zâd al-Ibâd, Musa bin Hadji Hussein Iznikî, Old Anatolian Turkish, prayer, Necat al-Zakirin, Seylanî
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 582
Özet
Bu tez, Musa bin Hacı Hüseyin İznikî'nin Farsçadan tercüme ettiği Zadu'l-İbad adlı eserinin dil özelliklerinin incelenmesiyle ilgilidir. Tez; Musa bin Hacı Hüseyin İznikî'nin hayatı ve eserleri, dil incelemesi, metin, sözlük ve dizin olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde Musa bin Hacı Hüseyin İznikî'nin hayatı ve eserleri ile, teze konu olan Zadu'l-İbad ile ilgili bilgi ve açıklamalara yer verilmiştir. İnceleme bölümünde eserin yazılış özellikleri, şekil bilgisi ve fonetik özellikleri yer almaktadır. Metin bölümünde ise metnin transkripsiyonu yapılmış, Arapça dua metinleri Arap harfleriyle yazılmıştır. Sözlük ve dizin bölümünde metindeki kelimelerin anlamları ve metinde geçtiği yerler gösterilmiştir. Kitap, kişi, yer ve melek isimleri için özel isimler dizini yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is about the examination of language characteristics of work named Zâd al-Ibâd, which Musa bin Hadji Hussein Iznikî translated from Persian. The thesis consists of four parts as the life and works of Musa bin Hadji Hussein Iznikî, the language review, the text, the glossary and the directory. In the first part of the thesis, the life and works of Musa bin Hadji Hussein Iznikî and, information and explanations about Zâd al-Ibâd, which is the subject of the thesis, are given. In the review part, writing properties, morphology and phonetic features of the work are discoursed. In the text part, the text is transcribed. The Arabic prayers are written in Arabic in their original form. In the glossary and directory parts, the meanings of the words and where they are in the text are given. For names of books, people, places and angels, a special directory of proper nouns is made.