Ebu'l-Fazl Celâleddin Abdurrahman b. Ebî Bekir b. Muhammed El-Hudayrî es-Suyûtî'nin 'el-Cem' ve't-Tefrîk fi'l-Envâi'l-Bedî'iyye' adlı yazma eserinin tahkiki ve karşılaştırmalı değerlendirmesi
Critical edition of Ebu'l-Fazl Celâluddîn Abdurrahmân b. Ebî Bekr b. Muhammed El-Hudayrî es-Suyûtî's work 'el-Cem va't-Tafriyk fî Anvâ'i'l-Bedî' and comparison with evaluation
  1. Tez No: 619392
  2. Yazar: ROUKIA HASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bedî, Bedî'iyye Sanatı, İmam Celâleddin es-Suyûtî, Bedî, Art of Bedî'iyye, Imam Celâleddin es-Suyûtî
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışmanın konusu İmam Celâleddin Suyûtî'nin“El-Cem' Ve't-Tefrîk Fı'l-Envâı'l-Bedî'ıyye”adlı yazma eserının tahkiki ve karşılaştırmalı değerlendirilmesidir. Esere dair sağlıklı değerlendirmelerin yapılması adına çalışmada, tahkik ve karşılaştırmalı değerlendirmenin yanısıra Suyûtî'nin yaşadığı dönem, hayatı ve ilmi kişiliği hakkında da bilgi verilmiştir. Ayrıca İmam Celâleddin Suyûtî“El-Cem' Ve't-Tefrîk Fı'l-Envâı'l-Bedî'ıyye”adlı eserinde bedî'iyyât sanatlarını ele aldığından çalışmada, bu sanatın tanımı, kısımları ve tarihine de yer verilmiştir. Suyûtî ile aynı dönemde yaşayan İbn Hicce el-Hamevî'nin bedi'iyyât üzerine telif ettiği ettiği eserlerinden biri olan“Hizânetu'l-Edeb ve Gâyetu'l-Ereb”isimli çalışması ile Suyûtî'nin“El-Cem' Ve't-Tefrîk Fı'l-Envâı'l-Bedî'ıyye”adlı eserinin muhteva ve metot yönünden karşılaştırılmasına da yapılmıştır. Aynı dönemde telif edilen farklı müelliflere ait iki eserin yöntem ve içerik yönünden karşılaştırılmasıyla Suyûtî'nin bedî'iyyât alanında geliştirmiş olduğu özgün hususların tespiti amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is the investigation and evaluation of the author of Imam Jalal al-Din al-Suyuti“el-Cem 'Ve't-Tefrîk Fı'l-Envâı'l-Bedî'iyye”with the comparison, and even the presentation of the research in the optimal form in the form was done alongside the investigation and comparison presented information about the nature of the era in which Imam al-Suyuti and his scientific personality were presented, and because the book of Imam al-Suyuti“el-Cem 'Ve't-Tefrîk Fı'l-Envâı'l-Bedî'iyye”abaout The art of Bedî'iyyât. The study touched on defining this art and talking about its conditions, its origins date and its development. Also in this study, the book“el-Cem 'Ve't-Tefrîk Fı'l-Envâı'l-Bedî'ıyye”was compared to Imam Jalal al-Din al-Suyuti with the book“Hizânetu'l-Edeb ve Gâyetu'l-Ereb”by his author Ibn Hajjah al-Hamwi who lived in the same era in which Imam al-Suyuti lived And his book also on Bedî'iyyât, and this comparison was made in terms of content and characteristics. The aim of comparing two books of different authors belonging to one era is to know what Imam Al-Suyuti added to the art of Bedî'iyyât.