Antifosfolipid sendromu olan bireylerin biyopsikososyal durum değerlendirmesinde bilişsel egzersiz terapi yaklaşımı ölçeğinin güvenirlik, geçerlilik ve değişime duyarlılığının incelenmesi
Investigation of the reliability, validity and sensitivity of the cognitive exercise therapy approach scale in the evaluation of biopsychosocial status of individuals with antiphospholipid syndrome
  1. Tez No: 1000290
  2. Yazar: MUHAMMED BATUHAN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİRE KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Romatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Rheumatology, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Romatizmal hastalıklar, Rheumatic diseases
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Antifosfolipid Sendromu (AFS), antifosfolipid antikorların neden olduğu arter, ven veya küçük damar trombozları ve gebelik morbiditesi ile karakterize olan kronik otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin aşırı aktivitesi, antifosfolipid antikorları üreterek kanın hızlı pıhtılaşmasına yol açar. Bu durum toplardamarları, atardamarları veya organları etkileyebilir, kalp krizi, felç ve derin ven trombozu gibi potansiyel olarak ölümcül sonuçlara neden olabilir. Hamilelikte düşük antikorlar, preeklampsi, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve ölü doğuma neden olabilir. AFS'nin neden bazı hastalarda görüldüğü veya neden semptomların şiddetli olduğu tam olarak anlaşılamamıştır. Hastalığın seyri öngörülemez ve bireyler üzerindeki etkileri çok değişkendir. Tromboz en rahatsız edici semptomlardan biridir ve kontrol altına alınması genellikle ilaçlarla yapılır. Ancak, bu sendromun etkileri fiziksel, psikolojik ve sosyal yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir. İnme geçiren hastalarda bilişsel bozukluklar ve hamilelik komplikasyonları gibi durumlar da görülebilir. Kronik inflamatuar romatizmal hastalıklar genellikle ağrı, yorgunluk ve fiziksel aktivitede azalma gibi semptomlarla ilişkilidir. Bu hastalıkların ilerleyici doğası yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve stres, depresyon ve dışa bağımlılığı artırabilir. Ancak, günümüzde AFS bireylerin biyopsikososyal durumu değerlendiren bir ölçek yoktur. Bu nedenle romatizmal hastalıklarda geliştirilen ve biyopsikososyal durumu değerlendiren“Bilişsel Egzersiz Terapi (BETY) Ölçeği”nin AFS'li bireylerde de güvenilir, geçerli ve değişime duyarlılığı gösterebilen bir ölçek olup olmadığını belirlemek amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Referans ölçüm yöntemleri olarak da fonksiyonel performans ve yaşam kalitesindeki bozulmalar, yetersizlikler (disabilite) ile anksiyete ve depresyon durumlarını değerlendiren ölçüm araçları kullanılacaktır. Bunlar; Fiziksel Aktivite Ölçeği, Kısa Form 36 (Short Form 36, SF-36) Yaşam Kalitesi ölçeği, Hastane Anksiyete Depresyon Skalası (The Hospital Anxiety and Depression Scale HADS), Sağlık Değerlendirme Anketi (Health Assesment Questionnaire-HAQ) ve Euro QoL-5D Genel Sağlık Anketidir. Çalışmamızın sonunda literatüre AFS'li bireyler için kullanılabilen bir ölçek kazandırılmış, aynı zamanda da AFS'li bireyin biyopsikososyal durumları incelenmiş ve bu alanda literatüre katkı sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Antiphospholipid Syndrome (APS) is a chronic autoimmune disease characterized by thrombosis of arteries, veins or small vessels caused by antiphospholipid antibodies and pregnancy morbidity. Excessive activity of the immune system produces antiphospholipid antibodies, leading to rapid blood clotting. This condition can affect the veins, arteries or organs, causing potentially fatal consequences such as heart attack, stroke and deep vein thrombosis. Low antibodies in pregnancy can cause preeclampsia, low birth weight, premature birth and stillbirth. It is not fully understood why AFS is observed in some patients or why the symptoms are severe. The course of the disease is unpredictable and its effects on individuals are very variable. Thrombosis is one of the most annoying symptoms, and its control is usually done with medications. However, the effects of this syndrome can seriously affect physical, psychological and social life. Conditions such as cognitive disorders and pregnancy complications may also occur in patients who have suffered a stroke. Chronic inflammatory rheumatic diseases are often associated with symptoms such as pain, fatigue and a decrease in physical activity. The progressive nature of these diseases can negatively affect the quality of life and increase stress, depression and external dependence. However, there is currently no scale that evaluates the biopsychosocial status of AFS individuals. Therefore, this study was planned to determine whether the“Cognitive Exercise Therapy (BETY) Scale”developed in rheumatic diseases and evaluating the biopsychosocial status is a reliable, valid scale that can also show sensitivity to change in individuals with AFS. Measurement tools that assess impairments in functional performance and quality of life, disabilities, and anxiety and depression conditions will also be used as reference measurement methods. These; The Physical Activity Scale is a Short Form 36 (SF-36) Quality of Life scale, The Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), the Health Assessment Questionnaire (HAQ) and the Euro QoL-5D General Health Questionnaire. At the end of our study, a scale that can be used for individuals with AFS has been provided to the literature, at the same time, the biopsychosocial conditions of the individual with AFS have been examined and contributions will be made to the literature in this field.