Sanat tarihinde fotoğrafın yeri ve resim sanatı üzerindeki etkisi
The place of photography in art history and its impact on painting
- Tez No: 1000291
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ PİYALE ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Görsel kültür, Modern sanat, Resim sanatı, Sanat tarihi, Photograph, Visual culture, Modern art, Painting art, Art history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
Özet
Sanatın genel tarihine bakıldığında fotoğraf, henüz yakın bir tarihte sanata katılan bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuyu bu şekilde ele alma biçimimiz, elbette diğer sanat alanları ile olan sürecin kıyaslama şekli ile ilgilidir. Fakat fotoğraf, sanata sonradan katılan bir alan olsa da sanatın dinamiklerini çok yönlü değiştirilmesini sağlamıştır. Öyle ki sanatçılar, ifade güçlerini ve biçimlerini fotoğraf sayesinde değiştirmiş, farklılaştırmış veya yeni bir yön bularak aktarımlarını bu şekilde sürdürmüştür. Bu durum neticesinde fotoğrafın ve resmin uyumu birlikte ele alınarak, örnek bir aktarıma sahip, araştırma ortaya konulmak istenmiştir. Araştırma içerisinde fotoğrafın hikâyesi ele alınırken, resim sanatına sağlamış olduğu etkileri de vurgulanmak istenmiştir. Öyle ki bu konu ekseni yalnızca literatürde var olan bilgiler ekseninde değil, araştırma içerisinde ortaya konulan örnek çalışmalarla aktarılmak istenmiştir. Çalışmalar araştırmacının kendisi tarafından ortaya konulan örneklerdir. Çalışmaların her bir örneği fotoğrafın, resim sanatına olan etki değerini yansıttığı belirtilmektedir. Dolayısı ile somut örneklerle birlikte konunun derinliği geliştirilirken aynı zamanda aktarım gücünün ifadesi yansıtılmak istenmiştir. Fotoğraf, resim sanatına yalnızca teknik anlamda bir form kazandırmamıştır. Aktarım şekli, ifade gücü, yeni bir uygulama alanı, görüntünün yeniden işlenmesi, farklı bakış açılarının geliştirilmesi gibi çok yönü bir kazanım alanı sunmaktadır. Bu durum olgusu ise araştırma içerisinde sunularak, konunun daha iyi anlaşılması hedeflenmiştir. Öte yandan sanata yeni bir kaynaklık oluşturulması adına çalışmanın örnek bir değer üzerinden değerlendirilebilir olması temel alınmıştır.
Özet (Çeviri)
When we consider the general history of art, photography emerges as a field that has only recently joined the art world. Our approach to this topic is, of course, related to how we compare it to other art forms. However, although photography was a latecomer to art, it has enabled art's dynamics to change in numerous ways. Artists have, through photography, altered and diversified their expressive powers and forms, or found new directions and continued their transmission in this way. Consequently, the aim was to present research that demonstrates exemplary transmission by examining the harmony of photography and painting together. While exploring the story of photography, the research also sought to highlight its impact on painting. This focus was not solely on information available in the literature but also through the exemplary studies presented within the research. The studies are examples presented by the researcher. Each example reflects the impact of photography on painting. Therefore, while concrete examples are used to develop the depth of the topic, the aim was to reflect its power of transmission. Photography hasn't merely brought a technical form to painting. It offers a multifaceted field of gain, including its mode of transmission, expressive power, new application areas, reworking of the image, and the development of different perspectives. This phenomenon is presented in the research, aiming to better understand the subject. Furthermore, the study's ability to be evaluated on an exemplary basis is considered essential for creating a new resource for art.