Otizmli bireye sahip ebeveynlerin yaşadıkları olumsuz duygularla baş etmelerinde din eğitiminin rolü
The role of religious education in coping with the negative emotions experienced by parents of individuals with autism
- Tez No: 1000294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din, Din eğitimi, Ebeveynler, Manevi güçlenme, Manevi kaynaklar, Maneviyat, Otizm spektrum bozukluğu, Özel eğitim, Religion, Religious education, Parents, Spiritual empowerment, Spiritual sources, Spirituality, Autism spectrum disorder, Special education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada otizmli bireye sahip ebeveynlerin olumsuz duygularla baş etmelerinde din eğitiminin ne gibi bir rolünün olduğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın odak noktası, otizmli bireye sahip ebeveynlerin olumsuz duygularla baş etmelerinde ne gibi yollara başvurduğu ve bunun din eğitimi ile ilgisini analiz etmektir. Çalışma kapsamında karma yöntem deseni kullanılmış; nicel veriler çevrim içi anket uygulamasıyla, nitel veriler ise İstanbul'da ikamet eden 15 ebeveynle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Katılımcılar ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiş; görüşmeler ses kaydı alınarak gerçekleştirilmiş ve MAXQDA programı ile içerik analizi yapılmıştır. Nicel veriler ise SPSS Statistics programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, ebeveynlerin tanı sonrası yaşadıkları duygusal tepkiler, yalnızlık ve çaresizlik gibi durumlar karşısında dinî başa çıkma stratejilerine yöneldikleri; dua, ibadet, tevekkül ve dini sohbet gibi uygulamaların ruhsal dayanıklılıklarını artırdığı görülmüştür. Ayrıca, din ve aşkınlık boyutlarının manevi metanetle istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişkiler gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında otizmli bireye sahip ebeveynlerin olumsuz duygularla baş etme ve din eğitimi hakkındaki görüşlerinin çok boyutlu bir yapıya sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the role of religious education in helping parents of individuals with autism cope with negative emotions. The focus of the research is to analyze the methods parents of individuals with autism use to cope with negative emotions and the relationship between these methods and religious education. A mixed-methods design was used in the study; quantitative data were collected through an online survey, while qualitative data were obtained through semi-structured interviews conducted with 15 parents residing in Istanbul. Participants were selected using criterion sampling; interviews were audio-recorded and analyzed using the MAXQDA software through content analysis. Quantitative data were analyzed using the SPSS Statistics program. According to the research findings, it was observed that parents turned to religious coping strategies such as prayer, worship, trust in God, and religious conversations in response to emotional reactions, loneliness, and helplessness experienced after diagnosis, which helped strengthen their psychological resilience. Additionally, it was found that the dimensions of religion and transcendence showed statistically significant and positive correlations with spiritual endurance. In conclusion, this study revealed that the views of parents of individuals with autism on coping with negative emotions and religious education have a multidimensional structure.