Meme kanseri nedeniyle Doxorubicin-Siklofosfamid tedavisi alan kadınlarda hindistan cevizi yağının alopesi üzerine etkisi
The effect of coconut oil on alopecia in women undergoing Doxorubicin-Cyclophosphamide treatment for breast cancer
- Tez No: 1000322
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI TOK ÖZEN, DOÇ. DR. CENGİZ KARAÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Hemşirelik, Oncology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Alopesi, Onkolojik hemşirelik, Sağlık bilimleri, İç hastalıkları, Alopecia, Oncologic nursing, Health sciences, Internal medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, meme kanseri tedavisinde Doxorubisin ve Siklofosfamid protokolü uygulanan kadın hastalara topikal olarak uygulanan Hindistan cevizi yağının alopesi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla; tek merkezli, prospektif, iki kollu (1:1), randomize kontrollü deneysel tasarımda yapıldı. Çalışmanın örneklemi G*Power 3.1.9.7 programı kullanılarak yapılan güç analizi sonucunda, müdahale grubu 43, kontrol grubu 43 olmak üzere toplam 86 kişiden oluştu. Araştırmanın verileri 01.02.2025-01.06.2025 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Tanımlayıcı verilerin toplanmasında“Birey Tanıtıcı Bilgi Formu”, alopesi değerlendirmesinde“Ulusal Kanser Enstitüsü Yan Etkiler İçin Ortak Terminoloji Kriterleri Alopesi Sınıflandırması Ölçeği”kullanıldı. Müdahale grubuna ilk değerlendirmeden sonra haftada bir kez 10 mililitre Hindistan cevizi yağı saç diplerine masaj yapılarak uygulandı. Kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmadı. İki grupta da her kür öncesi saçlardaki dökülme değerlendirildi. Her iki gruba çalışma sonlanana kadar kendilerinin de özel bir bakım yapmamaları ya da başka ürünleri denememeleri ve değerlendirme yapılmadan saçlarını kazıtmamaları bilgisi verildi. Araştırmanın istatistiksel analizleri Statistical Package for Social Sciences (SPSS) v27 istatistik programı ile yapıldı. Çalışmada 3. kür sonunda müdahale grubunda %50'den az saç kaybı yaşayan hasta sayısının %11,6 ile 5 kişi olduğu, kontrol grubu hastalarının tamamının %50 ve üstünde saç kaybı yaşadığı, gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi (p<0,05). 4. kür öncesi değerlendirmede ise katılımcıların tamamı %50 ve üstünde saç kaybı yaşadığı tespit edildi. Sonuç olarak Hindistan cevizi yağının Doxorubisin-Sikolofosfamid tedavisi alan meme kanserli kadınlarda alopesiyi geciktirdiği ancak tamamen engellemediği belirlendi. Çalışmanın bulguları doğrultusunda Doxorubicin-Siklofosfamid tedavisi alan hastalara alopesiyi geciktirmek için Hindistan cevizi yağının önerilebileceği belirlendi. Hindistan cevizi yağının ve diğer doğal içerikli yağların farklı uygulama sıklığı ve değişik dozlardaki etkisinin diğer kombine tedavi protokollerini alan hastalarda alopesi üzerine etkisini değerlendiren ileri düzey klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of topically applied coconut oil on alopecia among women undergoing the Doxorubicin-Cyclophosphamide (DC) chemotherapy regimen for breast cancer. The research employed a single-center, prospective, two-arm (1:1) randomized controlled experimental design. The study sample consisted of 86 participants-43 in the intervention group and 43 in the control group-determined via a power analysis conducted using G*Power version 3.1.9.7. Data were collected through face-to-face interviews between February 1 and June 1, 2025. Descriptive data were collected using the Individual Information Form, and alopecia was assessed using the National Cancer Institute Common Terminology Criteria for Adverse Events version 5.0. Following the baseline assessment, participants in the intervention group received a weekly topical application of 10 mL of coconut oil, gently massaged into the scalp. The control group received no intervention. Hair loss in both groups was evaluated prior to each chemotherapy cycle. Participants were instructed not to engage in any additional hair care practices, use alternative products, or shave their heads before the completion of all evaluations. Statistical analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 27. By the end of the third chemotherapy cycle, 11.6% (n=5) of patients in the intervention group experienced less than 50% hair loss, whereas all patients in the control group experienced hair loss of 50% or greater. The difference between the groups was statistically significant (p < 0.05). Before the fourth cycle, all participants in both groups exhibited hair loss of 50% or greater. In conclusion, coconut oil was found to delay-but not completely prevent-chemotherapy-induced alopecia in women receiving Doxorubicin-Cyclophosphamide treatment for breast cancer. Based on these findings, the use of coconut oil may be recommended as an adjunctive measure to delay alopecia in such patients. Further advanced clinical studies are warranted to evaluate the effects of coconut oil and other natural oils-with varying application frequencies and dosages-on alopecia among patients undergoing different combination chemotherapy protocols.