Okul öncesi çocukları benlik algısı konulu çalışmaların bibliyometrik analizi
A bibliometric analysis of research on self-concept in preschool children
  1. Tez No: 1000358
  2. Yazar: AYÇA KÖYCEKAŞ ARSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÜNLÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: erken çocukluk eğitimi, benlik, öz farkındalık, okul öncesi, küçük çocuklar ebeveyn, öğretmenler, eğitimciler, Web of Science, bibliyometrik analiz, early childhood education, self-concept, self-awareness, preschool, young children, parental, teachers, educators, Web of Science, bibliometric analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1976-2024 yılları arasında erken çocukluk dönemi okul öncesi çocuklarının“Benlik Algısı”üzerine yapılan çalışmaların bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması biçiminde desenlenmiştir. Uluslararası veri tabanları Web of Science da yayınlanan konuyla ilgili çalışmaların genel durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiş ve makale tipi araştırmalar incelenmiştir. Araştırma kapsamında incelenen çalışmalar WoS akademik veri tabanlarında indekslenen çalışmalardan elde edilen veriler üzerinden yürütülmüş ve verilerin analizinde VOSviewer programı kullanılmıştır. 24 Ocak 2025 tarihinde“self-awareness”ve“early childhood”anahtar kelimeleri ile yapılan tarama sonucunda 1976-2024 yılları arasında yayınlanan açık erişimi olan 81 yayına ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucu, gelişim psikolojisi ve eğitim alanlarında yoğunlaşmakta olup, elde edilen veriler, makale atıf analizi, yazar atıf analizi, kaynak atıf analizi, ülke atıf analizi, kurum atıf analizi, anahtar kelime analizi, yayın dili analizi ve yazarların eş atıf analizi başlıkları altında incelenmiştir. Benlik algısı üzerine yapılan araştırmaların bir analizini sunmakta ve erken çocukluk dönemindeki temel eğilimleri ortaya koymaktadır. Veriler, VOSviewer yazılımı kullanılarak görselleştirilmiş ve sosyal ağ analizi ile daha kapsamlı bir değerlendirme yapılmış ve grafiklere ve söz bulutlarına yer verilmiştir. Ayrıca, bu çalışmada literatürün mevcut hali, alanın gelecekteki araştırma boşlukları ve potansiyel araştırma alanları değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, erken çocukluk eğitiminde benlik algısı konusundaki araştırmaların gelişimini ve bu alandaki katkıları daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines research on“self-concept”in preschool children during the early childhood period between 1976 and 2024 through a bibliometric analysis approach. The research was designed as a case study within the framework of qualitative research methodologies. A comprehensive evaluation was conducted on article-type publications indexed in the international Web of Science (WoS) database to determine the overall status and development of the field. The findings indicate that the research primarily concentrates on the fields of developmental psychology and education. The data were examined under several categories, including article citation analysis, author citation analysis, source citation analysis, country citation analysis, institutional citation analysis, keyword analysis, publication language analysis, and author co-citation analysis. This study provides a comprehensive overview of the research conducted on self-concept and identifies major trends in early childhood studies. The findings were visualized using VOSviewer soft ware, and a more in-depth evaluation was carried out through social network analysis, supported by graphical representations and word clouds. Furthermore, the current state of the literature, existing research gaps, and potential directions for future research were discussed. The results contribute to a better understanding of the development and scholarly impact of research on self-concept in early childhood education.