Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî'nin seçme mesnevî hikayelerindeki ahlaki değerler üzerine 10-13 yaş grubu öğrenciler ile nitel bir uygulama
An exploration of moral values in selected mathnawi stories of Mevlânâ Jalāl al-Dīn Rūmī: A qualitative study with students aged 10–13
  1. Tez No: 1000380
  2. Yazar: ÖZLEM İÇEN ALTINKUM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DİLEK GÜLDÜTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Din, Education and Training, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki Değerler, Mesnevî, Nitel Araştırma, Tasavvuf, Yarı Yapılandırılmış Görüşme, Ahlak eğitimi, Din-ahlak ilişkisi, Etik değerler, Türk tasavvuf edebiyatı, Moral Values, Mathnawi, Qualitative Research, Sufism, Semi-structured Interview, Moral education, Religion-moral relation, Ethical values, Turkish mysticism literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Özet: Bu çalışma, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin Mesnevî Şerif'inden seçilen bazı hikâyeler aracılığıyla aktarılan ahlâkî ve etik değerlerin, 10-13 yaş arası çocuklarla nasıl etkileşime geçtiğini incelemektedir. Nitel bir durum çalışması yöntemiyle yürütülen araştırmada, Mevlânâ hakkında daha önce herhangi bir eğitim ya da atölyeye katılmamış yedi öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın merkezinde dört hikâye yer almaktadır:“Kuşun Üç Öğüdü”,“Sağır Adamın Hasta Ziyareti”,“Gramerci ve Gemici”ile“Üzüm İçin Kavga Eden Dört Kişi.”Veriler, odak grup çalışması ile yarı yapılandırılmış formlar kullanılarak toplanmış ve tematik olarak kodlanmıştır. Bulgular, çocukların sabır, tevazu, bilgelik ve iletişim gibi soyut ahlâkî değerleri, rehberlik ve düşündürücü sorular yoluyla hikâye ögeleriyle ilişkilendirebildiklerini göstermektedir. Bu çalışma, klasik tasavvuf edebiyatının modern pedagojik bağlamda değerler eğitimi açısından taşıdığı potansiyele dikkat çekmektedir. Etik kurul onayı ile yürütülen araştırma, tasavvufi alanda uygulamalı çalışmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract: This study investigates the role of moral and ethical values conveyed through selected stories from Mevlânâ Jalāl al-Dīn Rūmī's Mathnawi and explores how these narratives resonate with children aged 10 to 13. Utilizing a qualitative case study method, semi-structured interviews were conducted with a group of seven students who had not previously received any formal education or training related to Mevlânâ. The study focuses on four key tales:“Three Pieces of Advice”,“The Deaf Man's Visit to the Sick”,“The Grammarian and the Sailor”, and“The Quarrel Over the Grape”. Data were gathered through focus group interviews employing semi-structured forms and analyzed through thematic coding. Findings suggest that children are capable of linking abstract ethical values such as patience, humility, wisdom, and communication to story elements when guided through reflective questioning. The research highlights the potential of classical Sufi literature to foster value education in modern pedagogical contexts. Approved by the ethics committee, this research aims to provide a practical contribution to the applied studies within the field of Sufi thought.