Çağdaş katılımcı sanat: Mandala felsefesi ile tasarlanan deneyim alanı modelleme önerisi
Contemporary participatory art: A new proposal for modeling a field of experience designed with mandala philosophy
- Tez No: 1000385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKET CEM ONAT
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mandala Felsefesi, Katılımcı Sanat, Kolektif yaratıcılık, Rāsa Estetiği, Deneyim Alanı Modellemesi, Estetik deneyim, Görsel sanatlar, Güncel sanat, Çağdaş sanat, Mandala Philosophy, Participatory Art, Collective Creativity, Rāsa Aesthetics, Field of Experience Modeling, Aesthetical experience, Visual arts, Contemporary art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, mandala felsefesinin içsel bütünleşme ve ruhsal arayış prensiplerini, Katılımcı Sanat'ın kolektif ve performatif pratikleri ile birleştiren dönüştürücü bir modelleme önerisini incelemektedir. Araştırma, geleneksel sanatın nesne merkezli sınırlarını aşarak odağı bitmiş eserden interaktif ve kolektif deneyime kaydıran Deneyim Alanı Uygulamasını modellemektedir. Modelin epistemik geçerliliği, araştırmacının dört elementin (Ebru/Su, Seramik/Toprak, Handpan/Hava, Resim/Ateş) sanat alanındaki uzmanlığına dayanan kişisel ve uygulamalı tecrübesinden gelmektedir; bu durum, önerilen modele hem güvenilirlik hem de orijinallik katmaktadır. Uygulama sonuçları, istatistiksel anket verileri ve alandaki gözlemler gibi karma yöntemlerle çözümlenmiştir. Bulgular, kolektif mandala yaratımının bireyselleşmiş toplumda güçlü birlik ve aidiyet ihtiyacını karşıladığını ve sanatsal etkinliklerin duygusal regülasyon ve dinginlik sağladığını göstermektedir. Çalışma, Hint estetik teorisindeki Rāsa kavramını kullanarak, sanatsal deneyimin katılımcılarda yarattığı duygusal ve ruhsal farkındalıkların kapsamlı bir analizini yapmıştır. Ayrıca, kolektif etkileşimin bireysel yaratıcılık potansiyelini sinerjik olarak güçlendirdiğini ve katılımcıları içsel keşfe yönelttiğini ortaya çıkarılmıştır. Bu araştırma, mandala felsefesi ile katılımcı sanat pratikleri arasındaki karmaşık etkileşimin anlaşılmasına kavramsal bir çerçeve sunarak, akademik literatüre içsel dönüşüm potansiyeli taşıyan kendine özgü bir modelleme önerisiyle katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation examines a transformative modeling proposal that integrates the principles of inner unity and spiritual pursuit found in mandala philosophy with the collective and performative practices of Participatory Art. The research models the Experience Space Application, which transcends the object-centered boundaries of traditional art and shifts the focus from the finished artwork to an interactive and collective experience. The epistemic validity of the model derives from the researcher's personal and practical expertise in four artistic elements—Ebru/Water, Ceramics/Earth, Handpan/Air, and Painting/Fire—thus lending the proposed model both reliability and originality. The application results were analyzed through mixed methods, including statistical survey data and field observations. Findings indicate that collective mandala creation fulfills the profound need for unity and belonging within an increasingly individualized society, while artistic activities foster emotional regulation and tranquility. Drawing on the concept of Rāsa from Indian aesthetic theory, the study provides a comprehensive analysis of the emotional and spiritual awareness generated in participants through artistic experience. Moreover, it reveals that collective interaction synergistically enhances individual creative potential and guides participants toward inner exploration. By offering a conceptual framework for understanding the complex interaction between mandala philosophy and participatory art practices, this research aims to contribute to the academic literature with an original modeling proposal that embodies the potential for inner transformation.