Görsel sanatlar öğretmenlerinin çağdaş sanat pratikleri bağlamında ilişkisel sanata karşı tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of visual arts teachers' attitudes to relational art in the context of contemporary art practices
- Tez No: 739996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNNAZ KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Çağdaş Sanat pratikleri, İlişkisel Sanat, Görsel Sanatlar Öğretimi, Contemporary art, Contemporary art practices, Relational art, Visual arts teachin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada Görsel Sanatlar öğretmenlerinin Çağdaş Sanat pratikleri bağlamında İlişkisel Sanata karşı tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle toplumun dinamiklerine göre değişim gösteren sanat, ilişkiler (tanrı-insan, insan-nesne, insan-insan) anlamında ele alınmış, 90'lı yılların sanatsal pratiği olan İlişkisel Sanattan önce Çağdaş Sanat tanımı incelenerek, Çağdaş Sanat pratikleri ve dönemin sanatçıları ve işleri üzerinde durulmuştur. 20 yy.' da yaşanan savaşlar ve teknolojinin gelişmesiyle zayıflayan insan ilişkilerini ele alan, izleyicinin katılımıyla bir yapıt ortaya koyan İlişkisel Sanat, Nicolas Bourrıaud' ın İlişkisel Estetik adlı kitabından yola çıkarak İlişkisel Sanat pratiğiyle çalışan sanatçılar ve işleriyle açıklanmaya çalışılmıştır. Yaşamda ve sanatta değişimler yaşanırken Çağdaş Sanat eğitimi de gelişmeleri takip etmelidir. Sanatsal anlamda yaşadığı dünyaya duyarlı bireyler yetiştirmesi beklenen sanat eğitimcilerinin, Çağdaş Sanat ve pratikleri anlamında yeterli bilgi ve donanıma sahip olmaları beklenir. Araştırmada nitel araştırma tekniğiyle hazırlanmış anket, Milli Eğitime bağlı 139 Görsel Sanatlar öğretmenine uygulanarak Görsel Sanatlar öğretmenlerinin İlişkisel Sanata karşı tutumları SPSS programı Ki-kare yöntemi ile yaş, cinsiyet ve mesleki tecrübe değişkenleri üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Görsel Sanatlar öğretmenlerinin İlişkisel Sanata karşı tutumlarının olumlu olduğu anlaşılmıştır.“Sanatçı, zaman, mekan, ve katılımcı (izleyici) nın etkileşim halinde olduğu sanatsal iş ve projeler ilgimi çeker.”önermesine verilen yanıtlarda kadın ve erkek Görsel Sanatlar Öğretmenleri arasında anlamlı bir fark görülmüş, kadın öğretmenlerin erkek Görsel Sanatlar öğretmenlerine göre Sanatçı-zaman-mekan-izleyici etkileşimli sanatsal iş ve projelere karşı daha ilgili oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the attitudes of Visual Arts teachers towards Relational Art in the context of Contemporary Art practices. First of all, art, which changes according to the dynamics of society, is discussed in the sense of relationships (god-human,human-object,human-human),and the definition of Contemporary Art before Relational Art, which is the artistic practice of the 90s, is examined, and Contemporary Art practices and the artists and works of the period are emphasized. Relational Art, which deals with human relations weakened by the wars and the development of technology in the 20th century and produces a work with the participation of the audience, has been tried to be explained by the artists working with the practice of Relational Art and their works based on Nicolas Bourriaud's book Relational Aesthetics. While there are changes in life and art, Contemporary Art education should also follow the developments. Art educators, who are expected to raise individuals who are sensitive to the world they live in in the artistic sense, are expected to have sufficient knowledge and equipment in terms of Contemporary Art and its practices. In the study, the questionnaire prepared with qualitative research technique was applied to 139 Visual Arts teachers affiliated to National Education and the attitudes of Visual Arts teachers towards Relational Art were analyzed on the basis of age, gender and professional experience variables with the Chi-square method of SPSS program. As a result of the research, it was understood that the attitudes of Visual Arts teachers towards Relational Art were positive. As a result of the research, it was understood that the attitudes of Visual Arts teachers towards Relational Art were positive. In the responses to the proposition“I am interested in artistic works and projects in which the artist, time, space, and participant (viewer) interact,”a significant difference was seen between female and male Visual Arts Teachers, and it was concluded that female teachers were more interested in artist-time-space-audience interactive artistic works and projects than male Visual Arts teachers.