COVID-19 pandemi sürecinde uzaktan çalışmanın, çalışanların iş performansı ve iş stresi üzerinde etkisi: Öğretmenler üzerinde bir araştırma
The effect of remote working on work performance and work stress of employees in the COVID-19 pandemic process: A study on teachers
  1. Tez No: 1000408
  2. Yazar: MEHMET HACIÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVID 19, Uzaktan çalışma, İş performansı, İş stresi, COVID 19, Remote worker, Job performance, Job stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, Covid-19 pandemi sürecinde uzaktan çalışmanın öğretmenlerin iş performansı ve iş stresi üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemiyle tasarlanmış; pandemi döneminde uzaktan çalışan ve Rize ilinde görev yapan öğretmenlerden çevrim içi anket yoluyla elde edilen 295 geçerli veri analiz edilmiştir. Verilerin analizinde güvenilirlik analizi, korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, uzaktan çalışmanın öğretmenlerin iş stresi düzeyleri üzerinde negatif yönlü ve anlamlı; iş performansları üzerinde ise pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, pandemi koşullarında uzaktan çalışmanın öğretmenler açısından stres azaltıcı ve performans artırıcı bir çalışma modeli olarak işlev gördüğünü göstermektedir. Çalışma, uzaktan çalışmanın öğretmenlerin iş performansı ve iş stresi üzerindeki etkilerini ampirik bulgularla ortaya koyarak literatüre katkı sağlamakta; aynı zamanda kriz dönemlerinde eğitim sektörüne yönelik çalışma modellerinin geliştirilmesine ilişkin uygulayıcılara ve politika yapıcılara yol gösterici nitelikte sonuçlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of remote work on teachers' job performance and job stress during the Covid-19 pandemic. The study was designed using a quantitative research method, and 295 valid questionnaires collected through an online survey from teachers working remotely in Rize province during the pandemic period were analyzed. Reliability analysis, correlation analysis, and simple linear regression analysis were employed to analyze the data. The findings indicate that remote work has a negative and significant effect on teachers' job stress levels, while it has a positive and significant effect on their job performance. The results suggest that, under pandemic conditions, remote work functions as a stress-reducing and performance-enhancing working model for teachers. This study contributes to the literature by presenting empirical evidence on the effects of remote work on teachers' job performance and job stress, and it also provides guiding insights for practitioners and policymakers in developing working models for the education sector during crisis periods.