COVİD-19 pandemi döneminde uzaktan çalışmanın iş-aile yaşam dengesine etkisi ve insan kaynakları yönetimi perspektifinden incelenmesi: Isparta ili örneği
The effect of remote working on work-family life balance during the COVID-19 pandemic period and investigation from the perspective of human resources management: The case of Isparta
- Tez No: 735692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: COVİD-19 Pandemisi, Uzaktan Çalışma, İş-Aile Yaşam Dengesi, İnsan Kaynakları Yönetimi, COVİD-19 Pandemic, Remote Working, Work-Family Life Balance, Human Resources Management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan COVİD-19 pandemisi ile birlikte dünya yeni bir düzene hızla geçiş yapmıştır. Salgının yayılmasını önlemek adına hükümetler tarafından çeşitli önlemler alınmıştır. Böylece imkânı olan pek çok işletme, çalışma günlerinin azaltılması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma uygulamalarına başvurmuştur. Pandemi sürecinde en çok tercih edilen çalışma yöntemi olan uzaktan çalışma yöntemini birçok çalışan ilk kez deneyimlemiş, evlerini, yaşam alanlarını birer ofise dönüştürmek durumunda kalmışlardır. Bu durum işveren ve çalışanı etkilediği gibi çalışanın ailesini de etkilemiştir. Bu bağlamda sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için çalışanın iş ve aile yaşamı arasındaki dengeyi sağlayabilmesi önem teşkil etmektedir. Araştırmanın amacı, COVİD-19 pandemi döneminde uzaktan çalışmanın, çalışanların iş-aile yaşam dengesi üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Isparta'da görev yapan, COVİD-19 pandemi döneminde uzaktan çalışma düzenine geçmiş 238 çalışana çevrimiçi anket uygulanmıştır. Nicel araştırma yönteminden yararlanılan çalışmada, kolayda örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Uzaktan Çalışma Ölçeği”ile“İş-Aile Yaşam Dengesi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS ve AMOS programından yararlanılmıştır. Bulgular yapısal eşitlik modeli yöntemiyle analize tabi tutulmuştur. Bu doğrultuda uzaktan çalışmanın, iş-aile yaşam dengesi üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgulardan; çalışanın iş-aile yaşam dengesini sağlamasında etkinlik ve verimlik ile örgütsel güvenin etkili bir faktör olduğu anlaşılmıştır. Dolayısıyla bu süreçte; çalışan verimliliği ve performansının iyileştirilmesi, çalışanı destekleyici düzenlemeler yapılması açısından insan kaynakları yönetimi önemli bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda uzaktan çalışanların iş-aile yaşam dengelerini sağlamaya yönelik düzenleme ve politikalar belirlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the COVID-19 pandemic that emerged in December 2019, the world has rapidly transitioned to a new order. Various measures have been taken by governments to prevent the spread of the epidemic. Thus, many businesses that have the opportunity have applied to flexible working practices such as reducing working days and working remotely. Many employees have experienced the remote working method, which is the most preferred working method during the pandemic process, for the first time, and they had to transform their homes and living spaces into offices. This situation not only affected the employer and employee, but also affected the employee's family. In this context, it is important for the employee to maintain a balance between work and family life in order to carry out the process in a healthy way. The aim of the research is to examine the effect of remote working on the work-family life balance of employees during the COVID-19 pandemic period. For this purpose, an online questionnaire was applied to 238 employees working in Isparta who switched to remote working order during the COVID-19 pandemic period. In the study, which used quantitative research method, convenience sampling method was preferred.“Distance Working Scale”and“Work-Family Life Balance Scale”were used as data collection tools. SPSS and AMOS programs were used in the analysis of the data. The findings were analyzed using the structural equation modeling method. In this direction, it has been concluded that remote work has a positive effect on work-family life balance. From the findings; It has been understood that efficiency and productivity and organizational trust are effective factors in ensuring the work-family life balance of the employee. Therefore, in this process; Human resources management plays an important role in improving employee productivity and performance and making arrangements that support employees. In this direction, it is recommended to determine regulations and policies to ensure the work-family life balance of remote workers.