Hemşirelik bölümünde eğitim gören öğrencilerin cerrahi bakıma ilişkin rol farkındalıklarının incelenmesi
Examination of role competence of nursing students regarding perioperative care
  1. Tez No: 1000429
  2. Yazar: SOZDAR ÖZTÜNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi bakım, Hemşirelik öğrencileri, Perioperatif bakım, Rol farkındalığı, Nursing students, Perioperative care, Role competence, Surgical care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Klinik veya yoğun bakım ünitesi koşullarında acil veya elektif cerrahi planlanan hastalara henüz ameliyat edilme fikri ilk kez ortaya çıktığında başlayan ve ameliyat sonrası 2 yıla kadar devam eden süreçte sunulan bakıma cerrahi bakım denir. Cerrahi bakımın sunulduğu dönem perioperatif bakım süreci olarak isimlendirilir. Perioperatif bakımın dönemleri preoperatif dönem, intraoperatif dönem ve postoperatif kısa ve uzun dönemlerdir. Cerrahi bakıma ilişkin eğitimler ağırlıklı olarak hemşirelik bölümü öğrencileri ikinci sınıftayken başlar ve mezun oluncaya kadar devam eder. Ancak öğrencilerin mesleki eğitim sırasındaki kazanımları bireysel bilgileri ile sınırlıdır. Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelik bölümünde eğitim gören öğrencilerin cerrahi bakıma ilişkin rol farkındalığını saptamaktır. Yöntem: Bu çalışma gözleme dayalı ve prospektif bir çalışmadır. Veriler İstanbul'da bir üniversitede eğitim gören hemşirelik bölümü öğrencilerinin katılımıyla elde edildi. Dahil edilme kriterlerini karşılayan öğrencilere çevrimiçi veri toplama araçları gönderildi ve doldurmaları istendi. Veri toplamada Kişisel bilgi formu, Birey Merkezli Perioperatif Hemşirelik Ölçeği (BMPHÖ) ve Cerrahi Hemşireliği Rol Farkındalığı Envanteri kullanıldı(CHRFE). Veri analizinde tanımlayıcı testler ve parametrik olmayan testler kullanıldı. Bulgular: Bu çalışmada öğrencilerin yaş ortalaması n=163 22.10±1.86'ydı, hemşirelik mesleğinden duyulan memnuniyetin ortalaması 6.97±2.02'ydi. İkinci sınıfta eğitim gören öğrencilerin oranı %52,8, %76,1'i, kadın, %23,9'u erkekti. Öğrencilerin %67,5'i hemşireliği isteyerek seçmişti. Kadın öğrencilerin CHRFE puan ortalaması erkek öğrencilerden daha yüksekti ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlıydı (U=1265, p<0,001). Uzak akraba ile yaşayan öğrencilerin CHRFE puan ortalaması ailesi, arkadaşları veya yalnız yaşayanlara göre daha düşüktü ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlıydı (Kw=8,43, p=0,038). Hemşireliği isteyerek seçen öğrencilerin BMPHÖ puan ortalaması daha yüksekti ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlıydı (Kw=11,474, p=0,003). BMPHÖ ve CHRFE puan arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre cerrahi hemşireliği rol farkındalığı ve birey merkezli perioperatif hemşirelik bilgi düzeyi arasında aynı yönlü bir ilişki vardı. Her ikisinde de öğrenciler maksimuma yakın bilgi düzeyine sahiplerdi. Uzak akraba ile yaşayan öğrencilerin rol farkındalığı daha zayıftı, rahatlıkla ders çalışamıyor olabilirler. Bu konu gelecekteki çalışmalarda araştırılmalı ve çözümüne yönelik stratejiler geliştirilmelidir. Erkek öğrencilerin cerrahi hemşireliği rol farkındalığını yükseltmeye yönelik stratejiler geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Background: Perioperative care is the care provided to patients scheduled for emergency or elective surgery in a clinic or intensive care unit, beginning with the initial consideration of surgery and continuing for up to two years postoperatively. The period during which Perioperative care is provided is called perioperative care. Perioperative care encompasses the preoperative period, intraoperative period, and the short and long postoperative periods. Perioperative care training begins primarily in nursing students' second year and continues until graduation. However, students' achievements during professional training are limited by their individual characteristics. Objective: The purpose of this study was to determine the role competence of nursing students regarding perioperative care. Method: This is an observational, prospective study. Data were collected from nursing students at a university in Istanbul. Students who met the inclusion criteria were sent online data collection tools and asked to complete them. A sociodemographic information form, the Person-Centered Perioperative Nursing Scale, and the Perioperative Care Inventory of the Role Competence were used for data collection. Descriptive and nonparametric tests were used for data analysis. Results: In this study, the mean age of the students was 22.10±1.86, and the mean satisfaction with the nursing profession was 6.97±2.02. The proportion of second-year students was 52.8%, 76.1% were female, and 23.9% were male. 67.5% of the students had chosen nursing voluntarily. The mean the Perioperative Care Inventory of the Role Competence score of female students was higher than that of male students, and this difference was statistically significant (U=1265, p<0.001). The mean the Perioperative Care Inventory of the Role Competence score of students living with distant relatives was lower than that of family, friends, or those living alone, and this difference was statistically significant (Kw=8.43, p=0.038). The mean Person-Centered Perioperative Nursing Scale score of students who had chosen nursing voluntarily was higher, and this difference was statistically significant (Kw=11.474, p=0.003). A positive, moderate, and statistically significant correlation was found between Person-Centered Perioperative Nursing Scale score and Perioperative Care Inventory of the Role Competence score. Conclusion: According to the results of this study, there was a positive correlation between Perioperative nursing role competence and person-centered perioperative nursing knowledge. Students had near-maximum knowledge in both settings. Students living with distant relatives had weaker role competence and may not be able to study comfortably. This issue should be investigated in future studies, and strategies should be developed to address it. Strategies should be developed to increase male students' Perioperative nursing role competence.