Kırsal alanda yaşayan yaşlılarda kişilerarası ilişkiler ve sosyal izolasyon
Interpersonal relationships and social isolation among older adults living in rural areas
  1. Tez No: 1000431
  2. Yazar: BİLGE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Geriatri, Sosyoloji, Psychology, Geriatrics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlılık, sosyal izolasyon, kişilerarası ilişkiler, kırsalda yaşlanma, Gelişim psikolojisi, Sosyal psikoloji, Sosyoekolojik, İnsan ilişkileri, İnsan-çevre ilişkisi, aging, social isolation, interpersonal relations, rural aging, Development psychology, Social psychology, Socioecological, Human relations, Human-environment relationship
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kırsal alanda yaşayan 65 yaş üzeri bireylerin kişilerarası ilişkileri ile sosyal izolasyonla ilişkili göstergelerle arasındaki ilişkiyi sosyo-demografik özellikler bağlamında nicel verilerle incelemektir. Yöntem: Araştırma, nicel, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini kırsal alanda yaşayan 65 yaş ve üzeri bireyler oluşturmakta olup, örneklem Çanakkale ili Ayvacık ilçesine bağlı kırsal alanlarda yaşayan 305 bireyden oluşmaktadır. Veriler, sosyo-demografik özellikler ve kişilerarası ilişkilere yönelik yapılandırılmış soru kağıdı ile Lubben Sosyal Ağ Ölçeği (LSNS-R) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 27 programı ile tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Bulgular, sosyal izolasyonla ilişkili göstergelerin yaş, cinsiyet, eğitim ve gelir gibi sosyo-demografik özelliklere göre farklılaştığını göstermektedir. Yaşın artmasıyla birlikte sosyal etkileşim sıklığı ve sosyal ağ çeşitliliğinin azaldığı; aile ve akrabalık ilişkilerinin temel bir sosyal destek kaynağı olmaya devam ettiği belirlenmiştir. Arkadaşlık ilişkilerinin ise sosyal katılım ve psikososyal uyum açısından tamamlayıcı bir rol üstlendiği saptanmıştır. Ayrıca eğitim ve gelir düzeyi artmasıyla birlikte sosyal katılım olanaklarının genişlediği görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, kırsal alanda yaşayan yaşlı bireylerin kişilerarası ilişkileri ile sosyal izolasyonla ilişkili göstergeler arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, kırsal yaşlı nüfusun sosyal izolasyon risklerinin değerlendirilmesinde sosyal ağ yapıları ve kişilerarası ilişkilerin birlikte ele alınmasının önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the relationship between interpersonal relationships and indicators associated with social isolation among individuals aged 65 and over living in rural areas, within the context of socio-demographic characteristics, using quantitative data. Method: This study was conducted as a quantitative, descriptive, and cross-sectional research. The study population consisted of individuals aged 65 and over living in rural areas, and the sample comprised 305 individuals residing in rural settlements of Ayvacık district, Çanakkale province. Data were collected using a structured questionnaire addressing socio-demographic characteristics and interpersonal relationships, along with the Lubben Social Network Scale (LSNS-R). The data were analyzed using IBM SPSS version 27, employing descriptive statistics and correlation analyses. Results: The findings indicate that indicators associated with social isolation differ according to socio-demographic characteristics such as age, gender, education and income level. With increasing age, social interaction frequency and social network diversity were found to decrease, while family and kinship relationships continued to serve as primary sources of social support. Friendships were identified as playing a complementary role in social participation and psychosocial adjustment. Additionally, higher education and income levels were associated with broader opportunities for social participation. Conclusion: This study demonstrates that there are significant relationships between interpersonal relationships and indicators associated with social isolation among older adults living in rural areas. The findings highlight the importance of jointly considering social network structures and interpersonal relationships when assessing social isolation risks among the rural elderly population.