Aort cerrahisinde antegrad selektif serebral perfüzyon (ASSP) uygulanan vakalarda sol subklavian arterin klemplenmesinin beyin koruması üzerine etkisi
The effect of left subclavian artery clamping on cerebral protection in cases undergoing antegrade selective cerebral perfusion (ASCP) during aortic surgery
- Tez No: 1000441
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SARITAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Antegrad Selektif Serebral Perfüzyon, Beyin Koruma, S100B proteini, Nöron Spesifik Enolaz, Oksidatif Stres İndeksi, Antegrade Selective Cerebral Perfusion, Brain Protection, S100B Protein, Neuron-Specific Enolase, Oxidative Stress Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aort cerrahisi,serebral iskemi ve nörolojik komplikasyonlar açısından yüksek risk taşır; bu nedenle güvenilir beyin koruma stratejileri büyük önem arz eder. Antegrad selektif serebral perfüzyon (ASSP), hipotermik dolaşım arresti sırasında serebral dolaşımı sürdürerek bu riski azaltmayı hedefleyen etkili bir yöntemdir. Sol subklavian arterin klemplenmesi veya klemplenmemesi vertebral arter yoluyla posterior serebral dolaşımı etkileyebilir. Amacımız, aort cerrahisi sırasında ASSP uygulanan hastalarda sol subklavian arterin klemplenmesinin beyin korunması üzerindeki etkisini objektif biyobelirteçler ve klinik sonuçlar üzerinden karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli, prospektif ve gözlemsel bir klinik araştırma olarak Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde yürütüldü. Çalışmaya, hastanemizde çıkan ve arkus aort cerrahisi sırasında ASSP uygulanan ardışık 36 hasta dahil edildi. Sol subklavian arter klemplenen hastalar çalışma grubu (n=18) ve klempleme yapılmayan hastalar kontrol grubu (n=18) olarak belirlendi. Tüm hastalarda operasyon sırasında belirli zaman aralıklarında (T1-T5) alınan kan serum örneklerinde Total Antioksidan Seviyesi (TAS), Total Oksidan Seviyesi (TOS), Oksidatif Stres İndeksi (OSI), S100B proteini ve Nöron Spesifik Enolaz (NSE) düzeyleri değerlendirildi. Operasyon süresince aynı zaman aralıklarında Near-infrared spectroscopy (NIRS) verileri kaydedildi. Postoperatif kognitif fonksiyonlar ise majör (pleji,parezi) ve minör (geçici iskemik atak) serebrovasküler olaylarlar olarak iki grupta incelendi. Bulgular: Kontrol grubunda, S100B proteini düzeyi ısınma aşamasında (T5), NSE düzeyi ise ASSP 30. dakikasında (T4) istatiksel olarak anlamlı yüksek tespit edildi (sırasıyla p=0.025 ve p=0.018 ). OSI düzeyleri ve NIRS verilerinde gruplar arası anlamlı fark saptanmadı. Postoperatif kognitif fonksiyonlar değerlendirildiğinde çalışma grubunda 1 hastada majör,1 hastada minör serebrovasküler olay görüldü (%11.1). Kontrol grubunda ise 1 hastada majör, 2 hastada minör serebrovasküler olay görüldü (%16.7). Sonuç: S100B proteini ve NSE, postoperatif nörolojik olayları öngörmede iyi birer biyobelirteçtir. Sol subklavian arterin klemplenmediği vakalarda, nöron hasarı göstergesi olan biyobelirteç düzeyleri daha yüksek saptandı. Bu sebeple, çıkan ve arkus aort cerrahilerinde ASSP sırasında sol subklavian arterin klemplenmesi beyin korumasına önemli katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aortic surgery carries a high risk in terms of cerebral ischemia and neurological complications; therefore, reliable brain protection strategies are of great importance. Antegrade selective cerebral perfusion (ASSP) is an effective method that aims to reduce this risk by maintaining cerebral circulation during hypothermic circulatory arrest. Clamping or not clamping the left subclavian artery may affect posterior cerebral circulation via the vertebral artery. Our aim was to comparatively evaluate the effect of clamping the left subclavian artery on brain protection in patients undergoing aortic surgery with ASSP, through objective biomarkers and clinical outcomes. Materials and Methods: This study was conducted as a single-center, prospective, observational clinical study at the Department of Cardiovascular Surgery, Ankara Bilkent City Hospital. Thirty-six consecutive patients who underwent ascending and aortic arch surgery with ASSP at our institution were prospectively included in the study. Eighteen patients in whom the left subclavian artery was clamped were defined as the study group (n=18), and 18 patients without clamping were defined as the control group (n=18).In all patients, blood serum samples obtained intraoperatively from the left jugular vein at specific time intervals (T1–T5) were analyzed for Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS), Oxidative Stress Index (OSI), S100B protein, and Neuron-Specific Enolase (NSE) levels. Near-infrared spectroscopy (NIRS) data were also evaluated. Postoperative cognitive functions were examined in two groups as major (plegia, paresis) and minor (transient ischemic attack) cerebrovascular events. Results: In the control group, S100B protein levels were found to be statistically significantly higher during the rewarming phase, and NSE levels were statistically significantly higher at the 30th minute of ASSP (p=0.025 and p=0.018, respectively). No statistically significant difference was detected between the groups in OSI levels and NIRS data. When postoperative cognitive functions were evaluated, one patient in the study group experienced a major and one patient experienced a minor cerebrovascular event (11.1%). In the control group, one patient experienced a major and two patients experienced minor cerebrovascular events (16.7%). Conclusion: S100B protein and NSE are good biomarkers for predicting postoperative neurological events. In cases where the left subclavian artery was not clamped, higher levels of biomarkers indicating neuronal injury were detected. For this reason, clamping the left subclavian artery during ASSP in ascending and aortic arch surgeries may make a significant contribution to brain protection.