Ameliyathanede gelişen basınç yaralanmalarının incelenmesi: Tek merkezli çalışma
Investigation of pressure injuries developing in the operating room: A single-center study
- Tez No: 1000455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Basınç yaralanması, Cerrahi, Dekübit /Dekübit Ülseri, Komorbidite, Operating room, Pressure injury, Surgery, Decubitus, Comorbidity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Ameliyathanede gelişen basınç yaralanmaları, cerrahi girişimlere bağlı olarak sık karşılaşılan komplikasyonlardan biridir. Ameliyat sırasında, vücut bölgelerinin ameliyat masası ve cihazlarla temas halinde olmasının yanı sıra anestezik ilaçların dolaşımı yavaşlatıcı etkisinden dolayı basınç yaralanması riski yükselmektedir. Basınç yaralanmaları ameliyat sonrası morbiditeyi ve mortaliteyi arttırma, hastanede kalış süresini uzatma ve enfeksiyon geliştirme potansiyeli taşımaktadır. Amaç: Bu çalışmada ameliyathanede gelişen basınç yaralanmalarının retrospektif olarak incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma gözlemsel ve kesitsel tiptedir. Bir eğitim ve araştırma hastanesinde son 1 yılda yapılmış ameliyatlar çalışmanın örneklemini oluşturdu. Bu kapsamda n=6049 ameliyat hastası ameliyathanede basınç yaralanması gelişimi yönünden incelendi. Veri toplama sırasında Charlson komorbidite indeksi (CKİ), kişisel bilgi formu ve basınç yaralanması gelişenlerin özellik formu kullanıldı. Veri analizinde tanımlayıcı testler Spearman rho korelasyon testi kullanıldı. Bulgular: Bu çalışmada hastaların yaş ortalaması 54,52±21,29idi. %52,7'si kadın, %47,3'ü erkekti. Ameliyatlara göre basınç yaralanması gelişme oranları incelendiğinde; beyin ve sinir cerrahisi, ortopedi cerrahisi, kalp-damar cerrahisi ve gastrointestinal cerrahi uygulanan hastalarda sırasıyla %3,8, %14,7, %3,65 ve %30 olduğu belirlendi. Hastaların CKİ skorlarının ortalamasının 2,45±2,05 olduğu, ameliyat sürelerinin ise 8,65±3,47 olduğu saptandı. Basınç evresi ile yaş (r=0.153, p=0,222) ve CKİ (r=0,132, p=0.049) skoru arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde ve istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardı. Bu çalışmanın yapıldığı merkezde 6049 ameliyat hastasının %3,67'sinde basınç yaralanmasının geliştiği kaydedildi. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda basınç yaralanması gelişimi ile ameliyat bölgesi, komorbid hastalıklar ve yaş arasında bir ilişki olduğu saptandı. Bunun yanı sıra gastrointestinal ve ortopedik cerrahi geçirenlerde basınç yaralanması gelişme oranı diğer cerrahilere oranla daha yüksek olduğu tespit edildi. Bu iki hasta grubunun daha detaylı araştırılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Background: Pressure injuries occurring in the operating room represent a significant and preventable complication associated with surgical procedures. Prolonged immobility, sustained contact with operating tables and medical devices, and the hemodynamic effects of anesthetic agents contribute to impaired tissue perfusion and increased susceptibility to pressure-related tissue damage.Pressure injuries have the potential to şncrease potoperative morbidity and mortality, prolonged hospitalization and a heightened risk of infection. Objective: This study aimed to retrospectively evaluate the incidence and associated factors of pressure injuries developing in the operating room setting. Methods: This observational, cross-sectional study was conducted in a tertiary training and research hospital. Surgical procedures performed over a one-year period constituted the study sample. A total of 6,049 surgical patients were assessed for the development of pressure injuries during the intraoperative period. Data were collected using a personal information form, a pressure injury characteristics form, and the Charlson Comorbidity Index (CCI). Descriptive statistics were used for data summarization, and relationships between variables were analyzed using Spearman's rho correlation test. Results: The mean age of the patients was 54.52 ± 21.29 years; 52.7% were female and 47.3% were male. The incidence of pressure injuries varied according to surgical specialty, with rates of 3.8% in neurosurgery, 14.7% in orthopedic surgery, 3.65% in cardiovascular surgery, and 30% in gastrointestinal surgery. The mean CCI score was 2.45 ± 2.05, and the mean duration of surgery was 8.65 ± 3.47 hours. A positive, weak correlation was observed between pressure injury stage and age (r = 0.153, p = 0.222), as well as between pressure injury stage and CCI score (r = 0.132, p= 0.049). Overall, pressure injuries were identified in 3.67% of the surgical patients included in the study. Conclusion: The findings of this study indicate that the development of intraoperative pressure injuries is associated with surgical site, patient age, and comorbid conditions. Moreover, it was found that the rate of pressure injury development was higher in those who underwent gastrointestinal and orthopedic surgery compared to other surgical groups. Further in-depth investigation focusing on these high-risk populations is recommended to inform targeted preventive strategies.