Yerinde yaşlanma bağlamında yaşlılarda ait olma duygusu ile yaşam doyumu arasındaki ilişki
The relationship between sense of belonging and life satisfaction among older adults in the context of aging in place
- Tez No: 1000456
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Sosyoloji, Geriatrics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: yerinde yaşlanma, ait olma duygusu, yaşam doyumu, yaşlı bireyler, yaşam yeri, ageing in place, sense of belonging, life satisfaction, older adults, living arrangement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, yerinde yaşlanma bağlamında yaşlı bireylerin yaşam yerlerine göre ait olma duygusu ve yaşam doyumu düzeylerini incelemek ve ait olma duygusu ile yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Araştırma, Düzce Merkez ilçede Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanan 65 yaş ve üzeri bireylerle yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, kendi evinde yaşayan ve bir yakınının evinde yaşayan toplam 304 yaşlı birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Ait Olma Duygusu Ölçeği (SOBI-P) ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları, kendi evinde yaşayan yaşlı bireylerin ait olma duygusu ve yaşam doyumu düzeylerinin, yakınının evinde yaşayan yaşlı bireylere kıyasla daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yakınının evinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam doyumu düzeylerinin mutlak anlamda düşük olmadığı; ancak karşılaştırmalı olarak daha düşük seyrettiği belirlenmiştir. Ayrıca ait olma duygusu ile yaşam doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ve güçlü bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonuçları, yaşlı bireylerin psikososyal iyilik hâlinin yalnızca birlikte yaşama ya da sosyal destekle açıklanamayacağını; bireyin yaşadığı mekân üzerindeki özerkliği ve psikososyal kaynaklarının belirleyici rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, yerinde yaşlanma yaklaşımının psikososyal boyutunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the levels of sense of belonging and life satisfaction among older adults according to their living arrangements within the context of ageing in place, and to determine the relationship between sense of belonging and life satisfaction. Method: This study was conducted with individuals aged 65 and over who receive Home Health Care Services in the central district of Düzce, Türkiye. The sample consisted of 304 older adults living either in their own homes or in the homes of their relatives. Data were collected using a Demographic Information Form, the Sense of Belonging Instrument–Psychological (SOBI-P), and the Satisfaction with Life Scale. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics software. Descriptive statistics, independent samples t-tests, and Pearson correlation analysis were applied. Results: The findings indicated that older adults living in their own homes had higher levels of sense of belonging and life satisfaction compared to those living in the homes of their relatives. Although the life satisfaction levels of older adults living with relatives were not low in absolute terms, they were relatively lower in comparison. In addition, a statistically significant and strong relationship was found between sense of belonging and life satisfaction. Considering that higher scores on the SOBI-P indicate lower levels of sense of belonging, the results show that life satisfaction increases as sense of belonging strengthens. Conclusion: The results suggest that the psychosocial well-being of older adults cannot be explained solely by co-residence or social support. Autonomy, participation in decision-making processes, and psychosocial resources related to the living environment play a crucial role in shaping both sense of belonging and life satisfaction. These findings support the psychosocial dimension of ageing in place.