Transvers, sigmoid ve torcular dural arteriyovenöz fistül tanılı hastalarımızda endovasküler tedavinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of endovascular treatment in patients with transverse, sigmoid, and torcular dural arteriovenous fistulas
  1. Tez No: 1000476
  2. Yazar: HACI İLYAS DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖCAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cognard Sınıflaması, Dural Arteriyovenöz Fistül (dAVF), Endovasküler Tedavi, Embolizasyon, Tinnitus, Transarteriyel Yaklaşım, Transvenöz Yaklaşım, Arteriovenöz fistül, Cognard Classification, Dural Arteriovenous Fistula (dAVF), Endovascular Treatment, Embolization, Tinnitus, Transarterial Approach, Transvenous Approach, Arteriovenous fistula
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada dural arteriovenöz fistül (dAVF) tedavisinde transarteriyel (TA), transvenöz (TV) ve kombine endovasküler yöntemlerin etkinlik ve komplikasyon oranları incelenmiş; ayrıca endovasküler tedavi dışındaki mevcut ya da geçmiş tedavi seçeneklerine duyulan ihtiyaç ve endovasküler tedavinin güvenilirliği değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: 2014–2025 yılları arasında kliniğimizde endovasküler tedavisi tamamlanan 31 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet), başvuru semptomları (tinnitus, hemoraji, epilepsi, nörolojik defisit), etyolojik faktörleri, fistül yerleşimleri, Cognard sınıflamasına göre fistül tipleri, uygulanan endovasküler yöntem (transarteriyel, transvenöz veya kombine) ve kullanılan embolik materyaller, gelişen komplikasyonlar ile seans sayıları hasta dosyaları, görüntüleme kayıtları ve anjiyografik raporlar üzerinden analiz edildi. Tüm hastalarda işlem öncesi ve sonrası tinnitus durumu, fistül oklüzyon oranları ve rezidü varlığı ayrıca değerlendirildi. Fonksiyonel sonuçlar, işlem öncesi ve takiplerde kaydedilen modified Rankin Scale (mRS) skorları üzerinden belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 31 hastanın %71'i erkek (n=22), %29'u kadın (n=9) olup, yaş aralığı 27–82 yıl idi. Başvuru anında 6 hastada (%19,3) kanama saptandı. Takip süresince 3 hasta (%9,7) kaybedildi; bu hastalar kanama ile başvuran olgulardı. Takiplerde, exitus dışındaki hastaların %90'ından fazlasında son kontrolde mRS ≤2 saptandı. Ancak kalıcı görme kaybı ve vokal kord paralizisi gelişen 2 olguda mRS >2 kaydedildi. Genel olarak, hastaların büyük çoğunluğu bağımsız yaşamını sürdürebilecek fonksiyonel düzeye ulaşmıştır. Cognard sınıflamasına göre dağılım Tip IV (n=9), Tip III (n=4), Tip IIa+b (n=10) ve Tip IIa (n=8) şeklindeydi. Fistüllerin en sık yerleşim yeri transvers sinüs olup, besleyici arter profili çoğunlukla eksternal karotis arter kaynaklıydı; bazı olgularda posterior serebral arter, vertebral arter ve internal karotis arter katkıları da izlendi. Başvuru semptomları arasında tinnitus (n=10, %32,3), nöbet (n=1, %3,2) ve fokal nörolojik defisit (n=1, %3,2) yer aldı. Tedavi açısından toplam 71 embolizasyon seansı gerçekleştirildi. Hastaların %45,2'si (n=14) tek seansta, %54,8'i (n=17) ise çoklu seanslarda tedavi edildi; en fazla 6 seans uygulandı. Postop DSA'da 17 hastada (%54,8) rezidü görülmezken, 14 hastada (%45,2) rezidü saptanmıştır. Kontrol DSA'larında ise 16 hastada (%51,6) fistülün tamamen kapalı olduğu, 15 hastada (%48,4) ise rezidü varlığının devam ettiği belirlenmiştir. Komplikasyonlar incelendiğinde bir hastada görme kaybı (sol gözde), bir hastada vokal kord paralizisi, bir hastada diplopi, bir hastada vertigo ve bir hastada nörolojik muayenede gerileme izlendi. Ayrıca exitus gelişen olgulardan birinde vertebral arter diseksiyonu görüldü. Toplamda 6 hastada (%19,4) komplikasyon kaydedilirken, 25 hastada (%80,6) komplikasyon gelişmedi. Sonuç: Çalışmamız, literatürde bildirilen yüksek başarı ve düşük komplikasyon oranları ile uyumlu olup, endovasküler tedavinin dural arteriovenöz fistüllerde etkin ve güvenilir bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle semptomatik olgularda, geri dönüşsüz nörolojik hasarı önlemek için tedavi mümkün olan en erken dönemde uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the efficacy and complication rates of transarterial (TA), transvenous (TV), and combined endovascular treatment approaches for dural arteriovenous fistulas (dAVFs), as well as to assess the need for alternative treatment modalities and the overall safety of endovascular therapy. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 31 patients who underwent endovascular treatment for cranial dAVFs between 2014 and 2025 at our institution. Demographic data (age, sex), presenting symptoms (tinnitus, hemorrhage, epilepsy, neurological deficit), etiological factors, fistula locations, Cognard classification, treatment approaches (TA, TV, or combined), embolic materials used, complications, and number of treatment sessions were reviewed using patient records, imaging studies, and angiographic reports. Pre- and post-procedural tinnitus status, fistula occlusion rates, and residual lesions were evaluated. Functional outcomes were assessed using the modified Rankin Scale (mRS) scores obtained before treatment and at follow-up. Results: Of the 31 patients, 71% were male (n = 22) and 29% female (n = 9), with ages ranging from 27 to 82 years. Hemorrhage was the presenting symptom in 6 patients (19.3%). During follow-up, 3 patients (9.7%) died, all of whom had initially presented with hemorrhage. At final follow-up, more than 90% of surviving patients achieved an mRS ≤ 2. Permanent visual loss and vocal cord paralysis were observed in two patients (mRS > 2). Fistulas were most commonly located at the transverse sinus, and the majority were supplied by external carotid artery branches, with occasional contributions from the posterior cerebral, vertebral, or internal carotid arteries. Presenting symptoms included tinnitus (n = 10, 32.3%), seizures (n = 1, 3.2%), and focal neurological deficits (n = 3, 9.7%). A total of 71 embolization sessions were performed. Fourteen patients (45.2%) were treated in a single session, while 17 (54.8%) required multiple sessions, with a maximum of six. Postoperative angiography demonstrated complete occlusion in 17 patients (54.8%), while 14 (45.2%) had residual fistula. On follow-up angiography, 16 patients (51.6%) showed complete occlusion, whereas 15 (48.4%) had persistent residual lesions. Complications included visual loss (n = 1), vocal cord paralysis (n = 1), diplopia (n = 1), vertigo (n = 1), neurological deterioration (n = 1), and vertebral artery dissection in one of the fatal cases. Overall, complications occurred in 6 patients (19.4%), with no permanent neurological sequelae other than those mentioned. Conclusion: The results of this study are consistent with the literature, demonstrating high efficacy and low complication rates of endovascular therapy for dAVFs. Endovascular treatment is an effective and safe approach, particularly in symptomatic cases, where early intervention is crucial to prevent irreversible neurological damage.