Artrosentez uygulanan hastalarda kinezyo bant kullanımının postoperatif parametreler üzerine etkisi
The effect of kinesio taping on postoperative parameters in patients undergoing arthrocentesis
  1. Tez No: 1000475
  2. Yazar: ZEHRA BEYZA ÇIRACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÇOBAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Artrosentez, Kinezyo bant, Maksimum ağız açıklığı, Ödem, Temporomandibular eklem, Ağrı-postoperatif, Cerrahi işlemler-minimal girişimsel, Cerrahi-diş hekimliği, Kinezyo bantlama, Temporomandibular eklem hastalıkları, Arthrocentesis, Edema, Kinesio taping, Maximum mouth opening, Temporomandibular joint, Pain-postoperative, Surgical procedures-minimally invasive, Dentistry-operative, Temporomandibular joint disorders
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, temporomandibular eklem (TME) artrosentezi uygulanan hastalarda postoperatif dönemde kinezyo bant kullanımının ağrı, ödem, maksimum ağız açıklığı (MAA), klinik parametreler ve RDC/TMD Eksen II üzerindeki etkisini değerlendiren prospektif kohort bir klinik araştırmadır. Araştırma, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yürütülmüş olup, klinik değerlendirme sonucunda rutin tedavi kapsamında TME artrosentezi uygulanması planlanan ve 18–50 yaş aralığında yer alan 49 gönüllü hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar, artrosentez işlemi sonrasında uygulanacak yönteme göre rastgele üç gruba ayrılmıştır: Grup 1 (kinezyo bant grubu), Grup 2 (plasebo bant grubu) ve Grup 3 (kontrol grubu). Tüm hastaların preoperatif ve postoperatif 1., 2. ve 7. gün MAA verileri, görsel analog skala (VAS) kullanılarak değerlendirilen eklem ağrısı, kas ağrısı, eklem sesi ve bruksizm düzeyleri ile ödem ölçümleri kaydedilmiştir. Temporomandibular bozukluk (TMB) tanıları RDC/TMD Eksen I kriterlerine göre yalnızca preoperatif dönemde değerlendirilmiştir. RDC/TMD Eksen II'nin alt ölçekleri olan kronik ağrı şiddeti (KAŞ), fonksiyonel yetersizlik düzeyi (FYD), depresyon düzeyi (DEP) ve somatizasyon düzeyi (SOM) preoperatif dönemde ve postoperatif 7. günde ölçülmüştür. Kontrol, kinezyo bant ve plasebo grupları arasında eklem ağrısı, kas ağrısı, eklem sesi, bruksizm ve MAA açısından postoperatif dönemde anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Buna karşın ödem ölçümlerinde gruplar arası farklılıklar belirgin olup; postoperatif–preoperatif değişimler ödem çizgisi 1'de 2. gün (p=0,039) ve 7. gün (p=0,001), ödem çizgisi 2'de 2. gün (p=0,007) ve 7. gün (p<0,001), ödem çizgisi 3'te 1. gün (p=0,011), 2. gün (p=0,005) ve 7. gün (p=0,009), ödem çizgisi 4'te 1. gün (p=0,004) ve 7. gün (p=0,014) ve ödem çizgisi 5'te 1. gün (p=0,005) ve 2. gün (p=0,007) için anlamlı bulunmuştur. Anlamlılık saptanan zaman noktalarında ödem değişimlerinin kinezyo bant grubunda azalma yönünde seyrettiği, kontrol ve plasebo gruplarında ise artış yönünde kaldığı izlenmiştir. RDC/TMD Eksen II'de preoperatif dönemde gruplar arasında fark yokken (KAŞ p=0,740; FYD p=0,310; DEP p=0,178; SOM p=0,085), postoperatif dönemde KAŞ (p=0,043), DEP (p=0,013) ve SOM (p=0,017) skorlarında gruplar arası fark saptanmış; FYD'de saptanmamıştır (p=0,100). Elde edilen sonuçlarda, artrosentez sonrası uygulanan kinezyo bantlama, özellikle postoperatif ödem üzerine olumlu etkiler göstermiştir. Klinik ağrı parametreleri, eklem sesi ve MAA açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptanmamış olmakla birlikte, ödemde postoperatif-preoperatif değişimlerin değerlendirildiği fark analizlerinde kinezyo bant grubunda daha belirgin iyileşme eğilimi izlenmiştir. Ayrıca RDC/TMD Eksen II kapsamında değerlendirilen bazı psikososyal parametrelerde postoperatif dönemde gruplar arasında anlamlı farklılıkların ortaya çıkması, kinezyo bant uygulamasının yalnızca lokal değil, dolaylı olarak hasta algısı ve iyilik hali üzerinde de etkili olabileceğini göstermektedir. Bu durum, artrosentez sonrası dönemde kinezyo bantlamanın destekleyici bir yaklaşım olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a prospective cohort clinical investigation evaluating the effects of kinesio taping on pain, edema, maximum mouth opening (MMO), clinical parameters, and RDC/TMD Axis II outcomes in patients undergoing temporomandibular joint (TMJ) arthrocentesis during the postoperative period. The study was conducted at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Kırıkkale University, and included 49 volunteer patients aged between 18 and 50 years who were clinically diagnosed and scheduled to undergo TMJ arthrocentesis as part of routine treatment. Following the arthrocentesis procedure, participants were randomly allocated into three groups according to the postoperative intervention: Group 1 (kinesio taping group), Group 2 (placebo taping group), and Group 3 (control group). Preoperative and postoperative MMO values on days 1, 2, and 7, joint pain, muscle pain, joint sounds, and bruxism levels assessed using the visual analog scale (VAS), as well as edema measurements, were recorded for all patients. Temporomandibular disorder (TMD) diagnoses were evaluated only in the preoperative period according to the RDC/TMD Axis I criteria. The subscales of RDC/TMD Axis II, namely chronic pain intensity (CPI), disability score (DS), depression level (DEP), and somatization level (SOM), were assessed preoperatively and on postoperative day 7. No statistically significant differences were observed among the control, kinesio taping, and placebo groups in terms of joint pain, muscle pain, joint sounds, bruxism, or MMO during the postoperative period (p>0.05). However, significant intergroup differences were detected in edema measurements. Postoperative–preoperative changes were found to be significant at edema line 1 on postoperative days 2 (p=0.039) and 7 (p=0.001); edema line 2 on days 2 (p=0.007) and 7 (p<0.001); edema line 3 on days 1 (p=0.011), 2 (p=0.005), and 7 (p=0.009); edema line 4 on days 1 (p=0.004) and 7 (p=0.014); and edema line 5 on days 1 (p=0.005) and 2 (p=0.007). At time points where statistical significance was observed, edema changes showed a decreasing trend in the kinesio taping group, whereas increases were noted in the control and placebo groups. While no preoperative differences were found among groups in RDC/TMD Axis II scores (CPI p=0.740; DS p=0.310; DEP p=0.178; SOM p=0.085), significant intergroup differences were identified postoperatively in CPI (p=0.043), DEP (p=0.013), and SOM (p=0.017), with no significant difference observed in DS (p=0.100). The results indicate that kinesio taping applied after arthrocentesis has beneficial effects, particularly in reducing postoperative edema. Although no significant differences were found among groups regarding clinical pain parameters, joint sounds, or MMO, difference analyses of postoperative–preoperative edema changes demonstrated a more pronounced improvement trend in the kinesio taping group. Additionally, the emergence of significant postoperative differences in certain psychosocial parameters evaluated under RDC/TMD Axis II suggests that kinesio taping may exert not only local effects but also indirect influences on patient perception and overall well-being. These findings suggest that kinesio taping may be considered a supportive approach in the postoperative period following arthrocentesis.