Farklı yüz tarama cihazlarından alınan üç boyutlu (3B) görüntülerin karşılaştırılması
Comparison of three-dimensional (3D) images obtained from different facial scanning devices
  1. Tez No: 1000484
  2. Yazar: DENİZ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHATTİN BOR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotogrametri, Üç boyutlu yüz tarama, Yapısal ışık, Yüz analizi, Facial analysis, Photogrammetry, Structured light, Three dimensional facial scanning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, beş farklı yüz tarama cihazlarıyla (MetiSmile, Revopoint, Qlone, Polycam ve KIRI Engine) elde edilen üç boyutlu görüntülerin iki farklı analiz programı (3dMD Vultus ve BlenderFA) kullanılarak karşılaştırılmasıdır. Bu kapsamda, cihazların MetiSmile referansına göre doğruluk ve kendi içlerinde kesinlik performansları değerlendirilmiş; BlenderFA programının 3dMD Vultus programı ile ölçüm sonuçları arasındaki uyumu incelenmiştir. Materyal ve Metot: Çalışmaya 32 birey dahil edilmiştir. Tüm bireylerin yüzleri beş farklı yüz tarama cihazı ile taranmıştır. Elde edilen tarama görüntüleriyle 3dMD Vultus ve BlenderFA programlarında yumuşak doku analizi gerçekleştirilmiştir. Analizlerde 15 doğrusal, 9 açısal ve 15 oransal parametre kullanılmıştır. Cihazlar arasındaki istatistiksel farklar Friedman ve tekrarlayan ölçümler ANOVA testleriyle; cihazlar arası tutarlılık Bland-Altman analiziyle; kesinlik ise Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı (SKK) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada doğrusal, açısal ve oransal parametrelerde cihazlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır (p<0.05). Genel performans incelendiğinde, MetiSmile ve Revopoint'in doğruluk ve kesinlik bakımından yüksek uyum sağladığı görülmüştür. Qlone'un kesinlik performansı, bu iki cihaza göre daha düşük ancak Polycam ve KIRI Engine'den daha iyi olup orta düzeyde bulunmuştur. Polycam ve KIRI Engine ise doğrulukta kabul edilebilir sonuçlar vermelerine rağmen tekrarlanabilirlik açısından düşük güvenilirlik göstermiştir. Qlone ve KIRI Engine'de kısa mesafeli anatomik ölçümlerde belirgin sapmalar gözlenmiştir. Analiz yazılımlarına ilişkin değerlendirmede, BlenderFA ve 3dMD Vultus arasında yüksek ölçüm uyumu tespit edilmiştir (SKK>0.80). Sonuç: Bu çalışma hem taşınabilir yüz tarama sistemlerinin hem de akıllı telefon uygulamalarının klinik ortamda güvenilir ölçümler sağladığını ortaya koymuştur. Ayrıca, BlenderFA'nın 3dMD Vultus ile yüksek düzeyde uyum göstermesi, programın klinik olarak yüz analizinde güvenle kullanılabileceğini ve üç boyutlu dijital değerlendirmelerde erişilebilir, düşük maliyetli bir alternatif sunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare three-dimensional facial images obtained from five different facial scanning systems (MetiSmile, Revopoint, Qlone, Polycam, and KIRI Engine) using two analysis software programs (3dMD Vultus and BlenderFA). In this context, the accuracy of the devices relative to the MetiSmile reference and their precision within themselves were evaluated, and the agreement between measurement outcomes obtained from BlenderFA and 3dMD Vultus was assessed. Materials and Methods: The study included 32 participants. The faces of all individuals were scanned using five different facial scanning devices. Soft-tissue analysis was performed on all scans using the 3dMD Vultus and BlenderFA software. A total of 15 linear, 9 angular, and 15 proportional parameters were measured. Statistical differences among devices were analyzed using the Friedman test and repeated-measures ANOVA; agreement between devices was evaluated using Bland–Altman analysis; and precision was assessed using the Intraclass Correlation Coefficient (ICC). Results: Statistically significant differences were found among the devices in linear, angular, and proportional parameters (p<0.05). Overall performance indicated that MetiSmile and Revopoint demonstrated the highest levels of accuracy and precision. Qlone showed moderate precision—lower than MetiSmile and Revopoint, but higher than Polycam and KIRI Engine. Although Polycam and KIRI Engine provided clinically acceptable accuracy, they exhibited low repeatability. Notable deviations were observed in short-distance anatomical measurements for Qlone and KIRI Engine. Regarding the software comparison, a high level of agreement was detected between BlenderFA and 3dMD Vultus (ICC>0.80). Conclusion: This study demonstrated that both portable facial scanning systems and smartphone-based applications can provide reliable measurements in clinical settings. Furthermore, the high level of agreement between BlenderFA and 3dMD Vultus indicates that BlenderFA can be safely used for clinical facial analysis and offers an accessible, low-cost alternative for three-dimensional digital assessments.