Dudak damak yarığına sahip bebeklerde farklı görüntüleme yöntemler ile dijital hale getirilen yüz modellerinin güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the reliability of facial models digitalized with different imaging methods in babies with cleft lip and palate
  1. Tez No: 937749
  2. Yazar: HÜSEYİN BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE NURAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: DDY, i600 Medit, iTero Element 2, E3 3Shape, Güvenirlik, CLP, i600 Medit, iTero Element 2, E3 3Shape, Reliability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı dijital tarayıcıların dudak damak yarığı (DDY) bulunan bebeklerin yüz modellerinin dijitalleştirilmesindeki güvenirliğinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinden bulunan 65 adet çift taraflı ve 65 adet tek taraflı DDY bebek yüz modelleri E3 3Shape model tarama cihazı (Kopenhag, DANİMARKA), Medit i600 (Seul, GÜNEY KORE) ve iTero Element 2 (Align Thecnology, San Jose, Kaliforniya, ABD) ağız içi tarama cihazları ile taranarak dijital modeller elde edilmiştir. Alçı ve dijital modeller üzerinde belirlenen noktalar arası topografik ve doğrusal ölçümler gerçekleştirilmiştir. Dijital modellerin ölçümünde 3Shape Ortho Analyzer (DANİMARKA) programı kullanılmıştır. Alçı model üzerinde yapılan manuel ölçümler altın standart kabul edilmiştir. Bulgular: Kullanılan tüm tarama yöntemlerinin alçı model ile uyumu %90 ve üzerinde bulunmuştur. Alçı modelden yapılan manuel ölçümler ile dijital modellerden yapılan ölçümler arasındaki ortalama mutlak farklar karşılaştırıldığında tarama yöntemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Ancak bu değerlerin kabul edilebilir limitler içerisinde olduğu görülmüştür. Ağız içi tarayıcıların topografik ölçümlerdeki güvenirliği doğrusal ölçümlerden daha düşüktür. Tek taraflı DDY'ye sahip bebek yüz modellerindeki topografik ölçümlerin güvenirliği, çift taraflı DDY'ye sahip bebek yüz modellerinden daha düşük bulunmuştur. Alçı model üzerinde yapılan manuel ölçümlerle uyumun en yüksek bulunduğu yöntem E3 3Shape model tarama cihazı ile tarandığında elde edilmiştir. Sonuç: Kullanılan tüm tarama cihazlarının DDY'ye sahip bebeklerin yüz alçı modellerinin dijitalleştirilmesinde güvenilir olduğu bulunmuştur. Ağız içi tarayıcıların topografik ölçümlerde model tarama cihazına göre güvenirliği daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the reliability of different digital scanners in digitizing the facial models of babies with cleft lip and palate (CLP). Materials and Methods: In the present study, 65 bilateral and 65 unilateral CLP baby facial models were obtained from the archives of the Department of Orthodontic, Marmara University, Faculty of Dentistry. Those models were digitized using Medit i600 (Seoul, SOUTH KOREA), iTero Element 2 (Align Technology, San Jose, California, USA), and E3 3Shape (Copenhagen, DENMARK) scanning devices. Topographic and linear measurements were performed between determined points on both plaster and digital models. 3Shape Ortho Analyzer (DENMARK) software was used for the digital measurements. Manuel measurements made on a plaster model were accepted as te gold standard. Result: The correlation coefficient of all scanning methods used in the present study was found to be 90% and above. When the mean absolute differences between the manuel and digital measurements were compared, statistically significant differences were found between the scanning methods. However, those values were within acceptable limits. It was observed that intraoral scanners had lower reliability in topographic measurements compared to linear measurements. Additionally, the reliability of topographic measurements in face models with unilateral CLP was lower than in those with bilateral CLP. The highest reliability with manuel measurements was obtained when it was scanned with E3 3Shape model scanning device. Conclusion: All scanning devices used in the study were found to be reliable in digitizing facial plaster models of babies with CLP. Intraoral scanners are less reliable in topographic measurements than model scanning devices.