İzmit Sağlıklı Hayat Merkezi'ne başvuran menopoz dönemindebulunan kadınlarda menopoz semptomları ve yaşlanma anksiyetesi ilişkisi
The relationship between menopause symptoms and aging anxiety in women in the menopause period who applied to the İzmit Healthy Life Center
  1. Tez No: 1000502
  2. Yazar: ELİF GİZEM BİTLİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, Menopozal Semptomlar, Yaşanma Anksiyetesi, Menopause, Menopausal Symptoms, Aging Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Menopozal kadınların menopoz semptomlarını ve semptomların yaşlanma anksiyetesine etkisini değerlendirmek kadın sağlığı açısından büyük önem taşır. Çalışmamızda menopoz semptomları ve yaşlanma anksiyetesi ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: 01.04.2024-31.05.2024 tarihleri arasında İzmit Sağlıklı Hayat Merkezine başvuran menopoz döneminde bulunan 42-64 yaş aralığındaki çalışma kriterlerine uyan 225 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara ilk bölümde katılım onayı ve 30 sorudan oluşan Sosyo-Demografik ve Klinik Bilgi Formu, ikinci bölümde 3 alt boyutta 11 maddeden oluşan Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği ve üçüncü bölümde 4 alt boyutta 16 maddeden oluşan Yaşlanmaya Yönelik Anksiyete Ölçeği olan anket uygulandı. İstatistiksel analizler için IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı kullanıldı. Anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 55,25±5,64 yıl olan 225 postmenopozal kadın dahil edildi. Menopoza girme yaş ortalaması 47,51±4,00'tür. Çalışmaya katılan kadınların %52,4'ü ilkokul mezunu olup, %68,4'ünün en az bir kronik hastalığı bulunmaktadır. Katılımcıların %44,9'u hiç egzersiz yapmazken, kadınların %21,3'ünün menopoz dönemini rahat geçirmek amacıyla alternatif yöntemler kullandığı ve %20,4'ünün düzenli olarak jinekoloğa gittiği belirlenmiştir. Kadınların %66,2'sinin menopoz hakkında bilgi sahibi olduğu, bu grubun %39,6'sının ise menopoz eğitimini sağlık personelinden (doktor, hemşire) aldığı belirlenmiştir. Katılımcıların yalnızca %38,7'si menopozu olumlu algılarken, %29,8'i menopoz semptomlarının yaşamlarını hiç etkilemediğini ifade etmiştir. MSDÖ'de; somatik şikâyetler alt boyutu puan ortalaması 5,63±2,97, psikolojik şikâyetler 6,14±3,46, ürogenital şikâyetler 3,46±2,15 ve toplam puan ortalaması 15,23±6,93 olarak bulunmuştur. MSDÖ'ye göre en sık görülen semptom eklem ve kas ağrıları, en az görülen ise vajinal kuruluk şikayetleridir. Kadınlar genel olarak orta şiddette semptomlar yaşamakta olup, en çok psikolojik, ardından somatik ve ürogenital belirtiler görülmüştür. Evli kadınlarda ürogenital şikayetler, bekar ve boşanmış/dul kadınlara göre daha fazladır. Ev hanımlarında ise bu şikayetler, emekli kadınlara kıyasla daha yaygındır. Kronik hastalığı olan kadınlar daha fazla somatik şikayet ve yüksek MSDÖ puanına sahipken, sigara kullananlarda ise psikolojik şikayetler ve toplam puanlar daha yüksektir. Menopozu olumlu algılayan kadınlarda somatik, psikolojik ve ürogenital şikayetler ile MSDÖ toplam puanları daha düşüktür. Menopoz semptomları ayda bir/haftada bir olan kadınlarda (seyrek ya da sık) somatik şikayetler ve MSDÖ toplam puanları, semptomu olmayanlara göre daha yüksektir. Her gün semptom yaşayanlarda bu puanlar en yüksektir. Psikolojik ve ürogenital şikayetler ise ayda bir veya her gün semptom yaşayan kadınlarda, hiç yaşamayanlara göre daha fazladır. Menopoz döneminde alternatif yöntem kullanan kadınların ise somatik, psikolojik şikayetleri ve MSDÖ toplam puanları daha düşüktür. 49 Katılımcıların Yaşlanmaya Yönelik Anksiyete Ölçeği ve alt boyutlarından elde ettikleri ortalama puanlar sırasıyla; 40,09 ± 5,72, yaşlı korkusu 10,46 ± 2,81, kayıp korkusu 11,23 ± 2,83, fiziksel görünüm kaygısı 9,45 ± 2,46 ve psikolojik endişeler 8,95 ± 1,72 olarak bulunmuştur. Çalışan kadınların yaşlı korkusu, emekli kadınlara göre daha yüksektir. İlkokul, ortaokul ve lise mezunu kadınların yaşlanma ile ilgili psikolojik endişeleri, üniversite mezunlarına göre daha fazladır. Alkol kullanan kadınlarda yaşlı korkusu, kullanmayanlara kıyasla daha yüksektir. Egzersiz yapmayan kadınların psikolojik endişeleri, ayda birkaç kez egzersiz yapanlara göre daha fazladır. Menopoz hakkında bilgi sahibi olan kadınların kayıp korkusu, fiziksel görünüm kaygısı ve genel anksiyete puanları, bilgisi olmayanlara göre daha yüksek; ancak psikolojik endişeleri daha düşüktür. Psikolojik şikayetler arttıkça yaşlı korkusu da artmaktadır. Somatik şikayetler, psikolojik şikayetler ve MSDÖ toplam puanları arttıkça, yaşlanma ile ilgili kayıp korkusunun azaldığı görülmüştür. Psikolojik ve ürogenital şikayetler ile MSDÖ toplam puanları arttıkça, yaşlanma ile ilgili psikolojik endişelerin de arttığı belirlenmiştir. Öte yandan fiziksel görünümle ilgili kaygı alt boyutu ile yaşlanmaya yönelik anksiyete ölçeği toplam puanları, somatik, psikolojik, ürogenital şikayetler ve MSDÖ toplam puanları ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmemektedir. Sonuç: Toplumdaki kadınların menopoz hakkında bilgilendirilmesi sağlanmalı ve bu bilginin doğru bir tutuma dönüştürülmesi amaçlanmalıdır. Çalışmamızdaki postmenopozal kadınlarda menopoz semptomları artışıyla yaşlanmayla ilgili psikolojik endişelerin arttığı belirlenmiştir. Aile hekimleri, menopoz sürecindeki bireyleri biyopsikososyal bir yaklaşımla bütüncül olarak değerlendirmeli ve yaşanan sorunlara karşı daha duyarlı ve özenli bir yaklaşım sergilemelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Evaluating menopausal symptoms and their impact on aging anxiety among menopausal women is of great importance for women's health. This study aimed to assess the relationship between menopausal symptoms and aging anxiety. Methods: Between April 1 and May 31, 2024, a total of 225 women aged 42–64 years who met the study criteria and applied to the İzmit Healthy Life Center during the menopausal period were included. The questionnaire consisted of three parts: informed consent and a 30- item Sociodemographic and Clinical Information Form; the 11-item Menopause Symptom Assessment Scale (MSAS) with three subdimensions; and the 16-item Aging Anxiety Scale with four subdimensions. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA), and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: The study included 225 postmenopausal women with a mean age of 55.25 ± 5.64 years. The mean age at menopause was 47.51 ± 4.00 years. Of the participants, 52.4% were primary school graduates, and 68.4% had at least one chronic disease. While 44.9% did not exercise at all, 21.3% used alternative methods to ease menopausal symptoms, and 20.4% regularly visited a gynecologist. A total of 66.2% reported having knowledge about menopause, 39.6% of whom received information from healthcare professionals. Only 38.7% perceived menopause positively, and 29.8% stated that menopausal symptoms did not affect their lives. In the MSAS, the mean scores were 5.63 ± 2.97 for somatic complaints, 6.14 ± 3.46 for psychological complaints, 3.46 ± 2.15 for urogenital complaints, and 15.23 ± 6.93 for the total score. The most common symptom was joint and muscle pain, whereas vaginal dryness was the least common. Women generally experienced moderate symptoms, with psychological symptoms being the most prominent, followed by somatic and urogenital symptoms. Urogenital complaints were more common in married women than in single or divorced/widowed women, and more common in housewives than in retired women. Women with chronic illnesses had higher somatic complaints and overall MSAS scores, while smokers had higher psychological complaints and total scores. Women with a positive perception of menopause had lower somatic, psychological, and urogenital complaints, as well as lower total MSAS scores. Women who experienced symptoms monthly or weekly had higher somatic complaints and MSAS scores compared to those with no symptoms, while daily symptoms were associated with the highest scores. Psychological and urogenital complaints were more common among women who experienced symptoms monthly or daily than among those without symptoms. Women using alternative methods during menopause had lower somatic and psychological complaints and lower MSAS scores. Mean scores for the Aging Anxiety Scale and its subdimensions were 40.09 ± 5.72 for total anxiety, 10.46 ± 2.81 for fear of old people, 11.23 ± 2.83 for fear of loss, 9.45 ± 2.46 for physical appearance anxiety, and 8.95 ± 1.72 for psychological concerns. Working women had higher fear of old people scores compared to retired women. Women with primary, secondary, or high school education had higher psychological concerns regarding aging compared to university graduates. Alcohol users had higher fear of old people scores than non-users. Women who did not exercise had higher psychological concerns compared to those 51 who exercised a few times a month. Women knowledgeable about menopause had higher fear of loss, physical appearance anxiety, and total anxiety scores, but lower psychological concern scores than those without such knowledge. Increases in psychological complaints were associated with increased fear of old people. As somatic and psychological complaints and total MSAS scores increased, fear of loss decreased. Increases in psychological and urogenital complaints and MSAS total scores were associated with greater psychological concerns about aging. However, no significant association was found between physical appearance anxiety or total aging anxiety and the somatic, psychological, or urogenital subdimensions or MSAS total scores. Conclusions: Women in the community should be informed about menopause, and this knowledge should be transformed into positive attitudes. Among the postmenopausal women in this study, increased menopausal symptoms were associated with increased psychological concerns regarding aging. Family physicians should evaluate individuals in the menopausal period with a holistic biopsychosocial approach and adopt a sensitive and attentive attitude toward the issues they experience.