Farklı abutment sistemlerinin biyomekanik stres ve implant komponentlerinin dayanımı üzerindeki etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Finite element analysis of the effects of different abutment systems on biomechanical stress and implant components
- Tez No: 1000519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN ALPER GÜLTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: abutment, açılı, dental implant, mikro boşluk, simansız, sonlu elemanlar analizi, abutment, angulated, cementless, dental implant, finite element analysis, microgap
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Bilim Dalı
Özet
Tunç Botello Becerra, İ. (2026). Farklı Abutment Sistemlerinin Biyomekanik Stres ve İmplant Komponentlerinin Dayanımı Üzerindeki Etkilerinin Sonlu Elemanlar Analizi İle İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Oral İmplantoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Bu çalışma, farklı retansiyona sahip üç farklı abutment sisteminin biyomekanik davranışı ve implant-abutment arayüzündeki mikro boşluk paternine etkisini karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamıştır. Bu kapsamda, Sonlu Elemanlar Analizi yöntemi ile geleneksel siman bağlantılı abutment, multiunit abutment ve yenilikçi simansız link tutuculu abutment sistemleri kullanılarak maksiller üç üye restorasyonlar oluşturulmuştur. Dental implantlar 0°/0°, 0°/15°, 0°/25°, 15°/15°, 25°/25° açı kombinasyonlarında yerleştirilerek toplam 400 N vertikal ve 45° açı ile 200 N oblique yükleme altında analizler yapılmıştır. Her iki yükleme altında, implant ve abutmentlarda görülen stres değerlerinin yenilikçi link tutuculu abutment sisteminde daha düşük olduğu, geleneksel siman bağlantılı abutment sisteminde ise en yüksek stres değerlerinin gözlendiği görülmüştür. Buna karşın, oblik yükleme altında peri-implanter kemikte oluşan maksimum ve minimum asal gerilmeler link abutment sisteminde en yüksek değerleri vermiştir. Mikro boşluk formasyonu her iki yükleme altında molar bölgede premolar bölgeye oranla daha yüksek değerler ile ilişkilendirilmekle birlikte farklı yükleme ve açılandırma koşulları altında sistemler arasında bir grup belirgin olarak öne çıkmamıştır. Bununla birlikte, açı artışı genel olarak tüm parametrelerde stres değerlerinin artışına neden olmuştur. Eğimli implantlarda multiunit abutment ve link abutment sistemlerinin siman bağlantılı sisteme göre daha avantajlı sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Sonuçlar, yenilikçi simansız link abutment sisteminin, konvansiyonel siman bağlantılı ve multiunit abutment sistemlerine alternatif olarak kullanabileceğini ve özellikle siman bağlantılı abutment sistemine kıyasla belirlenen parametreler altında üstün biyomekanik performans sergilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Tunç Botello Becerra, İ. (2006). Finite Element Analysis of the Effects of Different Abutment Systems on Biomechanical Stress and Implant Components. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Oral Implantology. PhD Thesis. Istanbul. This study aimed to analyze the biomechanics of three abutment systems with distinct retention mechanisms and their impact on the implant–abutment interface. The finite element analysis method was used to model maxillary three-unit restorations with conventional cement-retained abutment, multi-unit abutment, and innovative cementless link-retained abutment systems. Dental implants were positioned at 0°/0°, 0°/15°, 0°/25°, 15°/15°, and 25°/25° angulation combinations. Analyses were performed under 400 N vertical and 200 N oblique loading applied at a 45° angulation. The link-retained abutment system exhibited lower stress on the implants and abutments under both loading conditions, whereas the cement-retained abutment system demonstrated the highest stress. In contrast, the maximum and minimum principal stresses within the peri-implant bone were the highest in the link-retained system under oblique loading conditions. Despite greater microgap formation in the molar region, no specific abutment system exhibited a distinct superiority under different scenarios. Overall, an increase in implant angulation led to higher stress values across all parameters. The multi-unit and link abutment systems demonstrated reduced stress concentration and more uniform load distribution compared with the cement-retained system under tilted implant configurations. The findings suggest that the innovative cementless link-retained abutment system may serve as a feasible alternative to conventional cement-retained and multi-unit abutment systems, exhibiting superior biomechanical performance under specific conditions, particularly compared with the cement-retained abutment system.