Yetişkin erkek sıçanlarda siklofosfamid'in neden olduğu gonadal toksisiteye karşı rosmarinik asit'in etkisinin araştırılması
Investigating of the effect of rosmarinic acid against cyclophosphamide-induced gonadal toxicity in adult male rats
  1. Tez No: 1000525
  2. Yazar: FIRAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DEVECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: antioksidan, apoptoz, bax, rosmarinik asit, siklofosfamid, testis, antioxidant, apoptosis, bax, rosmarinic acid, cyclophosphamide, testis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sıçanlarda siklofosfamid' in (CP) neden olduğu gonadal toksisiteye karşı rosmarinik asit'in (RA) potansiyel koruyucu etkinliğinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 28 adet 15-16 haftalık / 200-240 gr, erkek Wistar Albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar 4 gruba ayrıldı. 1. Grup (Kontrol): Sıçanlara 14 gün, günlük 1 ml % 0. 9 salin solüsyonu intraperitoneal (i.p.) uygulandı. 2. Grup (RA): Sıçanlara 14 gün boyunca günlük 1 ml 20 mg/kg RA (i.p.) uygulandı. 3. Grup (CP): Sıçanlara ilk 7 gün 1 ml % 0. 9 salin çözeltisi, son 7 gün ise 1 ml 20 mg/kg CP (i.p.) uygulandı. 4. Grup (CP+RA): Sıçanlara 14 gün boyunca günde 1 ml 20 mg/kg RA, son 7 gün 1 ml 20 mg/kg CP (i.p.) uygulandı. Deney sonrası sıçan vücut ve testis ağırlıklarına ve kanda MDA düzeyine bakıldı. Testis dokularında histopatolojik değerlendirmeler yapıldı. Bax ekspresyonu seviyelerine ise immünohistokimyasal ve western blot (WB) ile incelendi. Bulgular: CP grubunda, sıçan vücut ve testis ağırlığınında azaldığı, kontrol grubuna oranla MDA değerlerin arttığı, histopatolojik incelemelerde seminifer tübül yapısında dejenerasyonların olduğu, immünohistokimyasal ve western blot yöntemleriyle Bax ekspresyonun artmış olduğu görüldü. CP+RA grubunda bulguların kontrol grubu ile benzerlikler gösterdiği ve Bax ekspresyonun seviyesinin CP uygulanan gruba oranla azaldığı tespit edildi. Sonuç: RA'nın antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı, CP'nin neden olduğu gonadal toksisiteyi iyileştirdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to investigate the potential protective efficacy of rosmarinic acid against gonadal toxicity caused by cyclophosphamide in rats. Materials and Methods: In the study, 28 male Wistar Albino rats, 15-16 weeks old / 200-240 gr, were used. The rats were divided into 4 groups. Group 1 (Control): Rats were administered 1 ml of 0. 9% saline solution intraperitoneally (i.p.) daily for 14 days. Group 2 (RA): Rats were administered 1 ml of 20 mg/kg RA (i.p.) daily for 14 days. Group 3 (CP): Rats were administered 1 ml of 0. 9% saline solution for the first 7 days and 1 ml of 20 mg/kg CP (i.p.) for the last 7 days. Group 4 (CP+RA): Rats were administered 1 ml of 20 mg/kg RA per day for 14 days, and 1 ml of 20 mg/kg CP (i.p.) for the last 7 days. After the experiment, rat body and testes weights and blood MDA levels were measured. Histopathological evaluations were performed on testicular tissues. Bax expression levels were examined by immunohistochemistry and western blot (WB). Results: It was observed that rat body and testis weights decreased in the CP group, MDA values increased compared to the control group, there were degenerations in the seminiferous tubule structure in histopathological examinations, and Bax expression increased by immunohistochemical and western blot methods. It was determined that the findings were similar to the control group in the CP+RA group and the level of Bax expression was decreased compared to the CP group. Conclusion: It was concluded that due to the antioxidant and anti-inflammatory properties of RA, it ameliorated the gonadal toxicity caused by CP.