Akademik başarının yordayıcıları olarak zaman yönetimi ve okul bağlılığı
Time management and school commitment as predictors of academic success
- Tez No: 1000533
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEL ERDOGDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zaman Yönetimi, Okul Bağlılığı, Akademik Başarı, Time Management, School Engagement, Academic Achievement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, akademik başarının yordayıcıları olarak zaman yönetimi ve okul bağlılığının incelenmesidir. Lise öğrencilerinde akademik başarının yordayıcısı olarak zaman yönetiminin ve okul bağlılığının araştırılması için gerçekleştirilen bu çalışma ilişkisel tarama modeliyle gerçekleşmiştir. Bu çalışmanın evreni Ankara İlinin Çankaya, Yenimahalle ve Gölbaşı ilçelerinde 2025-2026 eğitim-öğretim yılında lisede öğrenim gören 286'sı (%59,7) kadın, 193'ü (%40,3) erkek, toplamda 479 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilere Zaman Yönetimi Ölçeği ile Okula Bağlılık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Lise öğrencilerinde akademik başarı, zaman yönetimi, okul bağlılığı arasındaki ilişkinin tespiti için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. İki grup puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını test etmek için t testi, ikiden fazla grup puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını test etmek için tek yönlü ANOVA, İkiden fazla bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisini test etmek için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, okul bağlılığı alt boyutları bağımsız değişkenlerinin lise öğrencilerinde akademik başarıyı yordadığı bulunmuştur. Akademik başarıyı açıklayan değişkenlerden en yüksek olan duygusal bağlılık olduğu saptanmıştır. Zaman yönetimi ölçeğinin alt boyutu olan zaman planlamasının akademik başarıyı en fazla etkileyen değişken olduğu tespit edilmiştir. Okul bağlılığı ölçeği alt boyutlarından duyuşsal boyut akademik başarısı pozitif ve anlamlı bir şekilde yordadığı ve akademik başarının varyansın %6,3'ini ifade ettiği tespit edilmiştir. Zaman yönetimi alt boyutunda zaman planlamasının akademik başarıyı pozitif ve anlamlı bir şekilde yordadığı, akademik başarının varyansın %5,4'ünü ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine time management and school commitment as predictors of academic success. This study, conducted to investigate time management and school commitment as predictors of academic success in high school students, was carried out using a correlational survey model. The population of this study consisted of 479 students, 286 (59.7%) female and 193 (40.3%) male, studying in high schools in the Çankaya, Yenimahalle, and Gölbaşı districts of Ankara Province during the 2025-2026 academic year. In this study, students were administered the Time Management Scale, the School Commitment Scale, and a Personal Information Form. Pearson correlation analysis was conducted to determine the relationship between academic achievement, time management, and school commitment in high school students. A t-test was used to test the significance of the difference between two groups of mean scores, one-way ANOVA was used to test the significance of the difference between more than two groups of mean scores, and multiple regression analysis was used to test the effect of more than two independent variables on the dependent variable. According to the results of the study, the sub-dimensions of school commitment were found to predict academic achievement in high school students. Emotional commitment was found to be the variable that most significantly explained academic achievement. Time planning, a sub-dimension of the time management scale, was found to be the variable that most significantly affected academic achievement. The affective dimension of the school commitment scale positively and significantly predicted academic achievement, accounting for 6.3% of the variance. In the time management sub-dimension, time planning positively and significantly predicted academic achievement, accounting for 5.4% of the variance.