Farelerde oluşturulan diyabet modelinde bozulan davranışsal ve kognitif fonksiyonların tedavisinde minosiklin kullanımının araştırılması
Investigation of minocycline treatment on behavioral and cognitive dysfunction in diabetic mice
- Tez No: 1000558
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ERDİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: anksiyete, depresyon, diyabet, kognitif bozukluk, minosiklin, anxiety, cognitive impairment, depression, diabetes, minocycline
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, minosiklin ve metformin ile kombinasyonunun, farelerde oluşturulan tip 2 diyabet modelinde gelişen depresyon, anksiyete ve kognitif bozukluklar üzerine etkisi ile bu etkiye neden olabileceği düşünülen mekanizmaların araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Farelerde Streptozotosin (50mg/kg, 5 gün, i.p.) ve yüksek kalorili diyet uygulanarak tip 2 diyabet modeli oluşturulmuştur. Diyabet değerlendirilmesi, haftalık ağırlık değişimi, düzenli açlık kan glukoz düzeyi takibi ve deney sonunda alınan kanlarda HbA1c düzeyi ölçümü ile yapıldı. Davranışsal parametrelerin değerlendirilmesi; açık alan, yabancı obje tanıma, modifiye yükseltilmiş artı labirenti, yükseltilmiş artı labirenti, pasif sakınma, zorunlu yüzme ve hot plate testi ile gerçekleştirildi. Lipit peroksidasyonun değerlendirilmesi için beyin dokularında malondialdehit düzeyleri ölçüldü. Beyin dokularında western blot metodu ile TNF-α ve IL-6, BDNF, iba-1 ekspresyonları incelendi. Ayrıca, beyin kesitlerinde immonohistokimyasal olarak iba-1 ekspresyon seviyeleri incelendi ve histopatolojik değerlendirmeler yapıldı. Bulgular: Diyabetik gruplarda kognitif bozukluklar, anksiyete ve depresyon benzeri etkiler oluştuğu görüldü (p<0.05). Minosiklin ve minosiklin+metformin kombinasyonu, fluoksetin grubuna benzer düzeyde anti-depresan, anksiyolitik etkiler gösterdi (p<0.05), pirasetam grubuna benzer şekilde uzaysal öğrenme-bellek bozukluklarını tersine çevirdiği gözlendi (p<0.05). Minosiklin ve minosiklin+metformin kombinasyonu ile diyabet durumunda artan MDA seviyesi önemli oranda azaldı (p˃0.05), azalan BDNF protein ekspresyonu belirgin biçimde arttı (p˃0.05), artan TNF-α, IL-6 ve iba-1 protein ekspresyonu azaldı (p<0.05). Sonuç: Minosiklinin hızlı ve güçlü antidepresan-benzeri etkileri bu çalışmanın sonuçlarına göre açıkça görülmüştür. Ayrıca diyabetik farelerde artmış olan anksiyete ve kognitif yetersizlikler de minosiklin ile iyileşmiştir. Metformin ile kombinasyonlarının benzer etkinlikte olduğu anlaşılmıştır. Bu etkilerin oluşumunda oksidasyon, nörodejenerasyon, inflamasyon ve mikroglial aktivite artışının rolü bu çalışma ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the present study, it was aimed to investigate the effects of minocycline and its combination with metformin on depression, anxiety and cognitive disorders emerging in type 2 diabetes mice model and the possible mechanisms inducing these effects. Material and Method: Firstly, type 2 diabetes model was induced by i.p. injection of 50 mg/kg of Streptozotocin for 5 days and using a high fat diet in mice. The assessment of diabetes model in mice was performed by controlling weekly weight alterations and monitoring fasting blood glucose levels in a regular base. Besides these, blood HbA1c levels were also measured at the end of the experiments. The behavioral parameters were evaluated by using open field, novel object recognition, modified elevated plus maze, elevated plus maze, passive avoidance, forced swimming, and hot plate tests. Malondialdehyde levels were measured for the assessment of lipid peroxidation in brain tissues. Moreover, western blotting method was performed for measurement of TNF-α, IL-6, BDNF and iba-1 expressions. Iba-1 expressions and histopathological assessment were practiced in brain sections. Results: Depression-like effects, anxiety and cognitive disorders were observed in diabetic groups (p<0.05). Minocycline and its combination with metformin had similar anti-depressant and anxiolytic effects as fluoxetine group (p<0.05). Also, it was observed that minocycline and its combination with metformin reversed spatial learning-memory impairments like the piracetam group (p<0.05). In the diabetic group, MDA levels and TNF-a, IL-6, iba-1 expression levels increased, BDNF expression levels decreased. Minocycline and its combination with metformin reversed all these parameters. Conclusion: The results of this study demonstrated minocycline has rapid and potent antidepressant-like effects. Besides that, minocycline alleviated increased anxiety and cognitive deficits in diabetic mice. Its combination with metformin has similar efficacy. In this study, it was shown that oxidation, neurodegeneration, inflammation, and microglial activity were all implicated in the development of these effects.