Tramvay hizmet kalitesinin yolcu memnuniyeti ve yolcu sadakati üzerine etkisi: Gaziantep örneği
The effect of tram service quality on passenger satisfaction and passenger loyalty: Gaziantep case
  1. Tez No: 1000559
  2. Yazar: BİLAL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÇETİNDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Tramvay, hizmet kalitesi, toplu taşıma, yolcu memnuniyeti ve servqual ölçeği, kentsel lojistik ve çevreci taşımacılık, Streetcar, service quality, mass transportation, traveler satisfaction, and serviqual scale, urban logistics, and environmentalist transportation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Kent içi ulaşımda önemli bir yeri olan tramvay hizmetleri kentleşmenin getirdiği çok önemli ve gerekli bir ulaşım modudur. Özellikle toplu taşıma araçlarından olan tramvay hizmetleri hizmet verdiği şehre farklı bir renk katmaktadır. Dünyada yaşanan ekonomik buhran nedeniyle petrolün varil fiyatının yükselmesi sebebiyle kentlerde yaşayan vatandaşların şehir içi ulaşımlarını toplu taşımaya kaydırmış ve kent içi ulaşımda çok önemli yeri olan tramvay hizmetleri daha da önem kazanmıştır. Bu araştırmanın amacı; Gaziantep ilinde tramvay taşımacılığında tramvay hizmet kalitesinin yolcu memnuniyeti ve yolcu sadakati üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada Gaziantep ilinde yaşayan ve tramvay hizmetlerinde etkin yararlanan 505 yolcu ile anket çalışması yapılmıştır. Yeşil taşımacılık ve yeşil şehirler günümüz metropol şehirlerinin daha yaşanabilir hale gelmesi açısından önemli olduğundan, ekolojik taşıma hizmeti sunan tramvay hizmetlerinin kullanımı arttırılmalıdır. Bu hususta sunulan hizmet kalitesi önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle yapılan çalışmada tramvay hizmet kalitesinin yolcu memnuniyeti ve yolcu sadakati üzerine etkisi araştırılmış ve Gazi Ulaş Anonim Şirketince yürütülen tramvay hizmetlerinin hizmet kalitesinin ortaya konulması amacıyla Gaziantep'te bizzat tramvay hizmeti alan 505 kişiye ulaşılarak anket uygulanmış olup toplanan anketlerle bu çalışma yapılmıştır. Araştırma için yapılan anketlerin analizi SPSS ve AMOS paket programları ile yapılmış ve yorumlanmıştır. Analizler sonunda araştırmanın hipotezleri doğrulanmış, hizmet kalitesinin yolcu memnuniyeti ve yolcu sadakatine etkisi ortaya konmuştur. Tramvay hizmet kalitesi yolcu memnuniyetine pozitif yönde etkilerken, tekrar kullanıma, yolcu sadakatine pozitif etki etmediği, yolcu memnuniyetinin tekrar kullanımına etki ettiği ve yolcu sadakatinin tekrar kullanımına etki etmediği ispatlanmıştır. Dolayısıyla hipotezlerden yolcu sadakati tekrar kullanımı etkilememiş (H5 ret), hizmet kalitesi tekrar kullanımı etkilememiş (H2 ret) diğer hipotezler (H1, H3, H4) ise kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Streetcar services that have a significant locus in inner-city transportation are an important and necessary mood of transportation that urbanization brings about. Especially streetcar services which are one of the means of mass transportation add to the color of the city to which they give service distinctively. Due to the rise in the barrel prices of oil for the sake of the economic crisis and war in the world, urban people turned into mass transportation for inner-city travels, and thereby streetcar services which are crucial for inner-city transportation have become gradually more important. This research aims to interrogate the effect of streetcar service quality in streetcar transportation on traveler enjoyment and traveler loyalty. A questionnaire with 505 travelers who live in Gaziantep and actively use streetcar transportation has been conducted. As green logistics and green cities are important for the sustainability of metropolitan cities, the use of streetcar services that provide ecological transportation services must be increased. Service quality from that point of view plays a significant role. Thereby, the impact of streetcar service quality on traveler satisfaction and traveler loyalty has been researched in the study conducted, and 505 people who directly take streetcar services have been applied to a questionnaire, and the questionnaires have been gathered and evaluated to reveal the service quality of streetcar services provided by Gazi Ulaş Incorporation. Henceforth, the study has been conducted. The analyses of the questionnaires have been made via SPSS and AMOS package software programs, and they have been interpreted. At the end of the analyses, the hypotheses of the research have been verified, and the influence of service quality on traveler satisfaction and traveler loyalty has been found. They have proved that streetcar service quality has a positive influence on traveler satisfaction, while it does not influence re-use and traveler loyalty. Henceforth, out of the hypotheses, traveler satisfaction and re-use have not been influenced (H5 and H2 refused) while other hypotheses (H1, H3, H4) have been accepted.