Kurumsal depresyon ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide örgüt temelli benlik saygısının düzenleyici rolü
The moderating role of organization-based self-esteem in the relationship between organizational depression and psychological well-being
- Tez No: 1000572
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ TONBUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, Mesleki benlik saygısı, Psikolojik iyi oluş, Örgütsel depresyon, Educational administration, Occupational self-esteem, Psychological well being, Organizational depression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, öğretmenlerin kurumsal depresyon algılarının psikolojik iyi oluşları ile olan ilişkisinde örgüt temelli benlik saygısının düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, betimsel nitelikte ilişkisel tarama modelinde, nicel yöntemlerle yürütülmüştür. Evreni, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında İzmir ilinin Balçova, Bornova, Karabağlar, Konak, Karşıyaka ve Narlıdere ilçelerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında olasılıksız örnekleme tekniklerinden uygun örnekleme yöntemi kullanılarak 406 öğretmenden gönüllük esasına dayalı olarak veri toplanmıştır. Veri toplama sürecinde“Kişisel Bilgiler Formu”,“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”,“Örgüt Temelli Benlik Saygısı Ölçeği”ve“Okulda Örgütsel Depresyon Ölçeği”kullanılmış; veriler SPSS 26.0 paket programı ve Mplus 8.6 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın verilerinin analizi için normallik varsayımı test edilmiş, ardından demografik değişkenlerle olan dağılımlar incelenirken Mann Whitney-U testi, psikolojik iyi oluş, örgüt temelli benlik saygısı ve kurumsal depresyon değişkenleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için regresyon analizleri uygulanmıştır. Regresyon analizlerinde, psikolojik iyi oluş ve örgüt temelli benlik saygısının kurumsal depresyonu negatif yönde yordadığı belirlenmiştir. Ayrıca etkileşim teriminin anlamlı bulunması örgüt temelli benlik saygısının düzenleyici rolünü doğrulamaktadır. Modelin açıklama gücü %6,9'dur Bu sonuç, örgüt temelli benlik saygısı yüksek olan öğretmenlerde, psikolojik iyi oluşun kurumsal depresyon üzerindeki azaltıcı etkisinin anlamlı olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, öğretmenlerin kendilerini örgütleri içinde değerli hissetmeleri, psikolojik iyi oluşlarının kurumsal depresyonu azaltıcı etkisini güçlendirmektedir. Bu durum, öğretmenlerin görev yaptıkları örgüt içinde değer görme algılarının artırılmasının hem bireysel hem de kurumsal açıdan önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the moderating role of organizational self-esteem in the relationship between teachers' perceptions of organizational depression and their psychological well-being. The research was conducted using quantitative methods within a descriptive correlational survey design. The population consists of teachers working in the Balçova, Bornova, Karabağlar, Konak, Karşıyaka, and Narlıdere districts of İzmir province during the 2024–2025 academic year. Data were collected from 406 teachers on a voluntary basis using convenience sampling, one of the non-probability sampling techniques. The“Personal Information Form,”“Psychological Well-being Scale,”“Organizational Self-Esteem Scale,”and“Organizational Depression Scale in Schools”were used in the data collection process; the data were analyzed using the SPSS 26.0 software package and Mplus 8.6 software. Prior to the main analyses, the normality assumption was tested. The Mann–Whitney U test was employed to examine differences according to demographic variables, and regression analyses were conducted to determine the relationships among psychological well-being, organization-based self-esteem, and organizational depression. The results indicated that psychological well-being and organization-based self-esteem negatively predicted organizational depression. Furthermore, the interaction term was found to be statistically significant, confirming the moderating role of organization-based self-esteem. The model explained 6.9% of the variance (R² = .069). These findings suggest that the negative effect of psychological well-being on organizational depression becomes stronger among teachers with higher levels of organization-based self-esteem. In conclusion, teachers' perceptions of being valued within their organizations strengthen the protective effect of psychological well-being against organizational depression. These findings highlight the importance of enhancing teachers' sense of value within their organizations at both individual and organizational levels.