Zor hava yolu tahmininde ultrasonografi ölçümlerinin videolaringoskopi başarısı üzerine etkisi
The effect of ultrasonographic measurements on videolaryngoscopic intubation success in the prediction of difficult airway
  1. Tez No: 1000627
  2. Yazar: ABDULKAYYUM UYGUROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN SERTÇAKACILAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Zor hava yolu, Ultrasonografi, Zor laringoskopi, Zor maske ventilasyonu, Difficult airway, Ultrasonography, Difficult laryngoscopy, Difficult mask ventilation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Hava yolu yönetimi, anestezi pratiğinin temel becerilerinden biri olup yaşamı tehdit eden durumlarda hızlı ve etkili müdahale gerektirir. Beklenmeyen zor hava yolu durumları ciddi morbidite ve mortalite riski taşımaktadır. Literatürde zor laringoskopi ve zor entübasyon oranları %1.5–13, zor maske ventilasyon oranı ise yaklaşık %1.4 olarak bildirilmektedir. Günümüzde yatak başı ultrason (Point-of-Care Ultrasound, POCUS) üst hava yolunun değerlendirilmesi ve tahmin edilemeyen zor hava yolu olasılığının belirlenmesi için kullanılmaktadır. Literatürde ultrasonografik üst hava yolu ölçümlerinin direkt laringoskopi ile tespit edilen zor havayolunu öngörmedeki başarısı üzerine birçok çalışma bulunmaktadır. Ancak ultrasonografik üst hava yolu ölçümlerinin videolaringoskopi ile test edildiği çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada amacımız zor hava yolunu tahmininde preoperatif ultrasonografi kullanılarak yapılan ölçümlerin videolaringoskopi başarısı üzerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmamızda preoperatif üst hava yolu ultrasonu ile yapılan ölçümlerde zor havayolu olarak değerlendirilen hastalarda videolaringoskop kullanımının entübasyon başarısını anlamlı olarak arttıracağını varsaydık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyathanesi'nde 15.02.2025-15.10.2025 tarihleri arasında, hastanemiz yerel etik kurul onayı (etik kurul karar no: 2025-03-20) alındıktan sonra yapılmıştır. Bu prospektif gözlemsel çalışmaya genel anestezi altında cerrahi geçirecek ve orotrakeal entübe olacak, Amerikan Anestezi Derneği I-III risk grubunda, 18 yaş ve üzerindeki hastalar dahil edildi. Sedasyon veya rejyonal anestezi altında cerrahi geçirecek, zor havayolu öyküsü, akut solunum yolu enfeksiyonu, üst hava yolunda doğuştan ya da edinilmiş anomalileri, yüz veya maksiller kemikte tümör ya da kırık, servikal omurga kırığı, servikal veya kraniofasiyal radyoterapi öyküsü, gebelik ve trakeostomisi olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Preoperatif dönemde hastalardan genel ve zor havayolu anamnezi alındıktan sonra havayolu muayenesi ve zor havayolu tahmini için mallampati sınıflaması, ön kesici dişler arası mesafe, tiromental mesafe, atlanto-oksipital eklem açıklığı, boyun çevresi ölçümleri ve üst dudak ısırma testi ölçümleri yapıldı. Ameliyat günü ise ultrasonografi eşliğinde epiglot–cilt arası mesafe (ESD), hyomental mesafe (HMD), dil kalınlığı (TT) ve dilin transvers kesit alanı (CSA) ölçümleri alındıktan sonra hastalar ameliyat masasına alınarak standart anestezi indüksiyonu gerçekleştirildi. Videolaringoskop ile entübasyonu gerçekleştirdikten sonra ise maske ventilasyon, laringoskopi ve orotrakeal entübasyon zorluğu uygulayıcı tarafından klinik ölçüm ve skorlama sistemleri aracılığıyla değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 197 (%56.3) kadın, 153 (%43.7) erkek; toplamda 350 gönüllü dahil edilmiştir. Zor entübasyon öngörmede ultrasonografi ölçümlerinin değerlendirilmesinde kolay ve zor entübe olan gönüllüler arasında dil kalınlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Buna karşılık, dilin transvers kesit alanı (CSA) daha küçük, epiglot cilt arası mesafe (ESD) anlamlı olarak daha uzundu (p = 0.029), baş nötral pozisyondaki hyoid-mentum mesafesi (HMDN) ve baş ekstansiyon pozisyonundaki hyoid-mentum mesafeside (HMDE) anlamlı şekilde daha kısa saptandı (p<0.001). Ayraca ,HMDE/HMDN oranı entübasyonu zor olan grupta daha düşük saptandı (p=0.014). Bunun yanı sıra, rutin tarama testleri ile ultrasonografik ölçümler arasında anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız preoperatif üst hava yolu ultrasonografisinin videolaringoskopi kullanımında da klinik değerini koruduğunu göstermektedir. Özellikle epiglot-cilt arası mesafe ile nötral ve ekstansiyondaki hyomental mesafenin zor videolaringoskopik entübasyonu öngörmede daha anlamlı belirteçler olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak ultrasonografinin seçilmiş olgularda karar belirsizliğini azaltan ve hazırlığı optimize eden bir araç olarak kullanılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Airway management is one of the fundamental skills in anesthetic practice and requires rapid and effective intervention in life-threatening situations. Unexpected difficult airway scenarios are associated with significant morbidity and mortality. The reported incidence of difficult laryngoscopy and difficult intubation ranges from 1.5% to 13%, whereas the incidence of difficult mask ventilation is approximately 1.4%. Point-of-care ultrasound (POCUS) is increasingly used for upper airway assessment and for identifying the likelihood of an unanticipated difficult airway. Although several studies have evaluated the ability of ultrasonographic upper airway measurements to predict difficult airway using direct laryngoscopy, data regarding their performance in the setting of videolaryngoscopy are lacking. Therefore, this study aimed to investigate the effect of preoperative ultrasonographic measurements on videolaryngoscopic intubation success in predicting difficult airway. We hypothesized that videolaryngoscopy would improve intubation success in patients identified as having a potentially difficult airway based on preoperative upper airway ultrasound measurements. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted in the operating rooms of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between February 15, 2025 and October 15, 2025, following approval by the local ethics committee of our institution (approval no: 2025-03-20). Patients aged 18 years or older, classified as American Society of Anesthesiologists physical status I–III, scheduled to undergo surgery under general anesthesia with orotracheal intubation, were included. Patients undergoing surgery under sedation or regional anesthesia, as well as those with a history of difficult airway, acute respiratory tract infection, congenital or acquired upper airway anomalies, facial or maxillary tumors or fractures, cervical spine fracture, previous cervical or craniofacial radiotherapy, pregnancy, or tracheostomy, were excluded. During the preoperative period, all patients underwent a detailed airway assessment, including Mallampati classification, interincisor distance, thyromental distance, atlanto-occipital joint extension, neck circumference measurement, and upper lip bite test. On the day of surgery, ultrasonographic measurements of epiglottis-to-skin distance (ESD), hyomental distance (HMD), tongue thickness (TT), and tongue cross-sectional area (CSA) were obtained. Standard anesthesia induction was then performed, followed by videolaryngoscopic intubation. The difficulty of mask ventilation, laryngoscopy, and orotracheal intubation was assessed by the anesthesiologist using clinical measurements and validated scoring systems. Results: A total of 350 patients were included in the study, comprising 197 women (56.3%) and 153 men (43.7%). In the evaluation of ultrasonographic measurements for predicting difficult intubation, no statistically significant difference was found in tongue thickness between patients with easy and difficult intubation (p>0.05). In contrast, tongue cross-sectional area was smaller, epiglottis-to-skin distance was significantly greater (p=0.029), and both hyomental distance in the neutral head position (HMDN) and hyomental distance in the extended head position (HMDE) were significantly shorter in the difficult intubation group (p<0.001). In addition, the HMDE/HMDN ratio was significantly lower in the difficult intubation group (p=0.014). A significant correlation was also observed between routine airway screening tests and ultrasonographic measurements. Conclusion: Our study demonstrates that preoperative upper airway ultrasonography retains its clinical value in the era of videolaryngoscopy. In particular, epiglottis-to-skin distance and hyomental distance measured in both the neutral and extended head positions appear to be meaningful predictors of difficult videolaryngoscopic intubation. We therefore suggest that ultrasonography may serve as a useful adjunct in selected patients by reducing diagnostic uncertainty and optimizing airway preparation.