İşitme kaybı derecelerinin işitme cihazı kullanıcı memnuniyeti üzerindeki etkisi
The effect of degree of hearing loss on hearing aid satisfaction
  1. Tez No: 1000640
  2. Yazar: SENEM YÖRDAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM SÖNMEZ ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme cihazları, Hearing aids
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İşitme kaybı, bireyin çevresel sesleri algılama yetisinde meydana gelen azalma sonucunda iletişim, sosyal etkileşim ve yaşam kalitesinde olumsuzluklara yol açan önemli bir duyusal bozukluktur. İşitme cihazları, işitme kaybı yaşayan bireyler için yaygın olarak kullanılan rehabilitasyon araçları arasında yer almakla birlikte, her birey cihaz kullanımından aynı düzeyde fayda ve memnuniyet elde edememektedir. Bu farklılığın, işitme kaybı derecesi gibi çeşitli klinik özelliklerden etkilenebileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, işitme kaybı derecesinin işitme cihazı kullanıcılarında işitme cihazı memnuniyeti üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya orta, orta-ileri ve ileri derecede işitme kaybına sahip bilateral işitme cihazı kullanan toplam 60 birey dâhil edilmiştir. Katılımcıların tanımlayıcı ve işitme özellikleri işitme kaybı derecesine göre karşılaştırılmış; işitme cihazı öncesi ve sonrası memnuniyet düzeyleri Abbreviated Profile of Hearing Aid Benefit (APHAB) ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma bulgularına göre cihazsız durumda APHAB iletişim kolaylığı, arka plan gürültüsü, yankılanma ve toplam skor alt boyutlarında işitme kaybı derecesine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanırken (p<0,05), rahatsız olma alt boyutunda gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). İşitme cihazı kullanımı sonrasında ise iletişim kolaylığı, arka plan gürültüsü, yankılanma ve APHAB toplam skorlarında orta ve orta-ileri derecede işitme kaybı olan bireylerin puanlarının ileri derecede işitme kaybı olan bireylere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Konuşmayı ayırt etme skoru ile APHAB toplam ve alt boyut puanları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca APHAB ölçeğinin tüm alt boyutlarında ve toplam skorunda Cronbach alfa katsayılarının yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Bulgular, işitme kaybı derecesinin işitme cihazı memnuniyetini etkileyen önemli bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Hearing loss is a significant sensory disorder that leads to negative consequences in communication, social interaction, and quality of life as a result of a reduced ability to perceive environmental sounds. Hearing aids are among the most commonly used rehabilitation tools for individuals with hearing loss; however, not all users achieve the same level of benefit and satisfaction from hearing aid use. This variability is thought to be influenced by clinical characteristics such as the degree of hearing loss. This study aimed to evaluate the effect of hearing loss degree on hearing aid satisfaction among hearing aid users. A total of 60 individuals with moderate, moderately severe, and severe hearing loss who used bilateral hearing aids were included in the study. Participants' demographic and audiological characteristics were compared according to the degree of hearing loss, and hearing aid satisfaction levels before and after hearing aid use were assessed using the Abbreviated Profile of Hearing Aid Benefit (APHAB) questionnaire. According to the study findings, statistically significant differences were observed among hearing loss groups in the unaided condition for the subscales of ease of communication, background noise, reverberation, and total APHAB score (p<0.05), whereas no significant difference was found in the aversiveness subscale (p>0.05). Following hearing aid use, individuals with moderate and moderately severe hearing loss demonstrated significantly higher scores in ease of communication, background noise, reverberation, and total APHAB scores compared to those with severe hearing loss (p<0.05). Positive and statistically significant correlations were identified between pure-tone average (PTA) scores and APHAB total and subscale scores (p<0.05). In addition, Cronbach's alpha coefficients indicated adequate internal consistency for all APHAB subscales and the total score. The findings suggest that the degree of hearing loss is an important factor influencing hearing aid satisfaction.