Aile hekimlerinin adli tıp alanındaki eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi: Bölgesel verilere dayalı bir anket çalışması
Determination of educational needs in forensic medicine among family physicians: A regional survey study
  1. Tez No: 1000708
  2. Yazar: AYKUT TOPAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ARDIÇ, DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇETİN KETENCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Adli olgu, Birinci basamak sağlık hizmetleri, Adli tıp eğitimi, Family medicine, Forensic case, Primary health care, Forensic medicine education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş Birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan aile hekimleri, adli nitelik taşıyan olgularla karşılaşmakta ve bu olguların tanınması, raporlanması ve bildirilmesinde önemli sorumluluklar üstlenmektedir. Adli olguların yönetimi, yalnızca tıbbi değerlendirme ile sınırlı olmayıp, hukuki yükümlülükleri de içermektedir. Bu çalışmada aile hekimlerinin adli tıp alanındaki bilgi, tutum, öz-yeterlik düzeyleri ve eğitim gereksinimleri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu araştırma, Rize il merkezi ve ilçelerinde bulunan Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan aile hekimleri üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 108 aile hekimi oluşturmuş, analizler 87 hekimin (%80,6) yanıtladığı anketler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, adli tıp uygulamalarına ilişkin öz-yeterlik, tutum, engeller ve eğitim gereksinimlerini değerlendiren 47 maddelik yapılandırılmış bir anket kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular Çalışma, 87 aile hekiminin verileri üzerinden yürütülmüştür. Katılımcıların yaş ortalaması 41,41±9,81 yıl olup %74,7'si (n=65) erkek hekimlerden oluşmaktadır. Aile hekimlerinin %81,6'sı (n=71) meslek yaşamları boyunca en az bir kez adli nitelik taşıyan bir olgu ile karşılaştığını bildirmiştir. Buna karşın hekimlerin %42,5'i (n=37) adli bildirim yapma konusunda tereddüt yaşadığını ifade etmiştir. Mesleki uygulamalarda karşılaşılan adli olgular incelendiğinde en sık bildirilen olguların adli yaralanmalar (n=54), iş kazaları (n=40) ve ölümle sonuçlanan adli vakalar (n=33) olduğu saptanmıştır. Faktör analizleri sonucunda, Faktör 1'in diğer faktörlerle karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Bu bulgular birlikte değerlendirildiğinde, aile hekimlerinin adli olgularla karşılaşmalarına karşın adli bildirim süreçlerinde tereddüt yaşadıkları ve bu durumun adli tıp alanında belirgin bir eğitim gereksinimine işaret ettiği görülmektedir. Sonuç Bu çalışma, birinci basamakta görev yapan aile hekimlerinin adli tıp uygulamalarında bilgi ve öz-yeterlik eksikliği yaşadığını ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, aile hekimlerine yönelik yapılandırılmış, uygulamaya dayalı ve sürekliliği olan adli tıp eğitim programlarının geliştirilmesinin gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction Family physicians working in primary healthcare frequently encounter cases with forensic characteristics and undertake important responsibilities in the recognition, reporting, and documentation of such cases. The management of forensic cases is not limited to medical evaluation alone but also involves legal obligations. This study aimed to evaluate family physicians' knowledge, attitudes, self-efficacy levels, and educational needs in the field of forensic medicine. Materials and Methods This descriptive, cross-sectional study was conducted among family physicians working in Family Health Centers located in the city center and districts of Rize, Türkiye. The study population consisted of 108 family physicians, and analyses were performed using data obtained from 87 physicians (80.6%) who completed the questionnaire. Data were collected using a structured 47-item questionnaire designed to assess self-efficacy, attitudes, perceived barriers, and educational needs related to forensic medicine practices. The validity and reliability of the scale were evaluated using exploratory and confirmatory factor analyses. Results The study was conducted using data obtained from 87 family physicians. The mean age of the participants was 41.41 ± 9.81 years, and 74.7% (n=65) were male. A total of 81.6% (n=71) of the family physicians reported having encountered at least one forensic case during their professional practice. However, 42.5% (n=37) stated that they experienced hesitation regarding forensic reporting. Among the forensic cases encountered in professional practice, the most frequently reported were forensic injuries (n=54), followed by occupational accidents (n=40) and fatal forensic cases (n=33). Factor analysis revealed statistically significant results when Factor 1 was compared with the other factors. Taken together, these findings indicate that although family physicians frequently encounter forensic cases, they experience hesitation in forensic reporting processes, pointing to a substantial need for education in forensic medicine. Conclusion This study demonstrates that family physicians working in primary healthcare experience deficiencies in knowledge and self-efficacy regarding forensic medicine practices. The findings highlight the necessity of developing structured, practice-oriented, and sustainable forensic medicine training programs for family physicians.