Modern ulusun inşasını bizans mirası ile yeniden okumak: ayasofya ve surlar örneği
Re-reading the construction of the modern nation with the byzantine heritage: The examples of hagia sophia and the walls
  1. Tez No: 1000714
  2. Yazar: MERVE AKBULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN SENEM EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Mimarlık, History, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk Dönemi, Bizans eserleri, Bizans mimarisi, Bizans sanatı, Mimarlık kuramı, Mimarlık tarihi, Türk mimarisi, Çok partili dönem, Atatürk Period, Byzantine works, Byzantine architecture, Byzantine art, Architectural theory, Architectural history, Turkish architecture, Multiparty period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Sanat Dalı
Özet
Medeniyet beşiği olan Türkiye topraklarında bir zamanlar yaşamış olan Bizans İmparatorluğu gerisinde birçok eser bırakmıştır. Bizans eserleri günümüze ulaşana kadar birçok etkiye maruz kalmıştır. Eserler birçok savaş, afet ve yıkım görmüştür. Topraklarımızda inşa edilen eserlerin bazıları günümüze ulaşamazken bazıları günümüzde hala varlıklarını sürdürmektedir. Bizans mirası, Bizans'ın yıkılmasından sonra Türklerin eline geçmiştir. Türklerin Osmanlı devletini sonlandırarak Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmasıyla ideolojik olarak bir değişim sürecine girmişlerdir. Söz konusu ideolojik değişim hayatın her alanında kendini hissettirmiştir. Türklerin yeni Cumhuriyet ideolojisi Bizans ve eserlerine karşı olan algıyı ve tutumu da etkisi altına almıştır. Cumhuriyet ideolojisi hem Bizans'a karşı olan tutumlarda hem de Bizans eserlerinin tarih yazımlarında kendini hissettirmiştir. Tez de bu ideolojinin Bizans eserleri üzerindeki yansımaları dönemin mimari yazınları üzerinden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The Byzantine Empire, which once lived in Türkiye, the cradle of civilization, left behind many works. Byzantine works are exposed to many ruins until they decay. The works have seen many wars, disasters and destruction. While some of the products built on our lands decay, in some cases they still preserve their existence. After the collapse of Byzantium, they passed into the hands of the Turks. With the end of the Ottoman Empire and the establishment of the Republic of Turkey by the Turks, they entered into an ideological change movement. This ideological change has made itself felt in every area of life. The new Republican ideology of the Turks has also taken the perception and attitude towards Byzantium and its products under its influence. The Republican ideology has made itself felt both in the attitudes towards Byzantium and in the historical writings of Byzantine works. The reflections of this ideology on Byzantine works will be examined through the architectural writings of the period.