Hemşirelik öğrencilerine uygulanan çözüm odaklı girişimin siber zorbalık üzerine etkisi
The effect of a solution-focused intervention applied to nursing students on cyberbullying
- Tez No: 1000756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCAN KENDİRKIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, sosyal medya, siber zorbalık, çözüm odaklı girişim, Cyberbullying, solution-focused intervention, psychoeducation, university students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerine uygulanan çözüm odaklı girişimin siber zorbalık üzerine etkisini tespit etmek amacıyla randomize kontrollü deneysel araştırma deseninde gerçekleştirildi. Araştırma verileri, İstanbul'daki bir özel üniversitenin hemşirelik bölümü 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri arasında 23.02.2024-02.07.2024 tarihleri arasında toplandı. Araştırmanın örneklemini, 14 girişim, 14 psikoeğitim ve 14 kontrol grubu olmak üzere toplam 42 üniversite öğrencisi oluşturdu (n=42). Çalışmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği - Yetişkin Formu ve Siber Zorbalık Üçgeni Ölçeği ile toplandı. Bulguların yorumlanmasında frekans tabloları ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Normal dağılıma uygun ölçüm değerleri için“ANOVA”test (F-tablo değeri),“Repeated Measures”test (F-tablo değeri), normal dağılıma uygun olmayan ölçüm değerleri için Kruskal-Wallis H“ test (χ2-tablo değeri), ”Friedman“ test (χ2-tablo değeri) yöntemi kullanılmıştır. İki nitel değişkenin birbiriyle ilişkilerinin incelenmesinde ”Pearson-χ2“, normal dağılıma sahip olmayan iki nicel değişkenin ilişkilerinin incelenmesinde ”Spearman" korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda çözüm odaklı girişimin siber zorba, siber seyirci ve siber mağdur alt boyutları üzerinde son test ve 1. ay izlem testinde anlamlı düşüş gözlenirken (p<0,05) 3. ay izlem testinde alınan puanların arttığı görülmüştür (p<0,05). Bu doğrultuda, en yüksek eta kare değerlerinin 3. ay ölçümlerinde ortaya çıkması (siber zorbalık için η²=0,637; siber mağduriyet için η²=0,601), girişimin etkisinin zamanla güçlendiğini ve en belirgin farkın 3. ay takip ölçümlerinde ortaya çıktığını göstermektedir. Siber zorbalıkla mücadelede etkili sonuçlar elde edebilmek için müdahale programlarının tekrarlanabilir, sürdürülebilir, okul ve aile iş birliğine dayalı, etik temelli içeriklerle zenginleştirilmiş olması ve nitel verilerle sürekli geliştirilen yapılar hâlinde uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a randomized controlled experimental research design to determine the effect of a solution-focused intervention applied to nursing students on cyberbullying. Research data were collected between February 23, 2024, and July 2, 2024, among first-,second-,third-,and fourth-year nursing students at a private university in Istanbul. The sample consisted of a total of 42 university students (n=42), including 14 intervention, 14 psychoeducation, and 14 control groups. Data were collected using a Personal Information Form, the Social Media Addiction Scale - Adult Form, and the Cyberbullying Triangle Scale. Frequency tables and descriptive statistics were used to interpret the findings. The“ANOVA”test (F-table value) and“Repeated Measures”test (F-table value) were used for measurement values that followed a normal distribution, while the Kruskal-Wallis H“ test (χ2-table value) and ”Friedman" test (χ2-table value) were used for measurement values that did not follow a normal distribution. The Pearson-χ2 correlation coefficient was used to examine the relationship between two qualitative variables, while the Spearman correlation coefficient was used to examine the relationship between two quantitative variables that did not follow a normal distribution. As a result of this study, a significant decrease was observed in the sub-dimensions of solution-focused intervention, cyberbullying, cyberbystander, and cybervictimization in the final test and the 1-month follow-up test (p<0.05), while an increase in scores was observed in the 3-month follow-up test (p<0.05). In this regard, the highest eta-squared values emerging in the 3-month measurements (η²=0.637 for cyberbullying; η²=0.601 for cyber victimization) indicate that the effect of the intervention strengthened over time and that the most significant difference emerged in the 3-month follow-up measurements. In order to achieve effective results in combating cyberbullying, it is recommended that intervention programs should be replicable, sustainable, based on school and family cooperation, enriched with ethics-based content, and implemented in structures that are continuously developed with qualitative data.