Pansiyonda kalan ergenlerin algıladıkları sosyal destek ve siberkondri düzeyleri ile uyku yoksunluğu arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between perceived social support, cyberchondria levels, and sleep deprivation among adolescents living in dormitories
- Tez No: 1000778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAY AÇIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Pansiyon, Siberkondri, Algılanan sosyal destek, Uyku yoksunluğu, Okul sağlığı hemşireliği, Halk sağlığı hemşireliği, Adolescent, Dormitory, Cyberchondria, Perceived social support, Sleep deprivation, School health nursing, Public health nursing
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, pansiyonda kalan ergenlerin algıladıkları sosyal destek ve siberkondri düzeyleri ile uyku yoksunluğu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olan araştırmanın evrenini, Manisa ili Yunusemre, Şehzadeler ve Turgutlu ilçelerinde pansiyon bulunan okullarda öğrenim gören 1375; örneklemini ise 356 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, dijital ortamda uygulanan anketler aracılığıyla toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Siberkondri Ciddiyeti Ölçeği Kısa Formu (SCÖ-12) ve Çocuk ve Ergenler İçin Uyku Yoksunluğu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi DataBeeg 1.0 programı ile yapılmış; ikiden fazla bağımsız grubun karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA), değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesinde pearson korelasyon ve logistik regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %50'si 14–15 yaş; %73'ü kız öğrenci, % 33,4'ünün 1 yıl ve daha az süredir pansiyonda kaldığı belirlenmiştir. Katılımcıların algılanan sosyal destek puan ortalamaları 2,65±0,29; siberkondri ciddiyeti puan ortalamaları 2,18±0,67; uyku yoksunluğu puan ortalamaları 2,82±0,76 olarak bulunmuştur. Daha üst sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin algılanan sosyal destek aile alt boyutu puan ortalamalarının daha düşük olduğu belirlenmiştir (F=2,53; p<0,05). Ayrıca aile ile yüz yüze daha az görüşen (F=2,59), aileyle telefonda daha az görüşen (F=2,48), uzun süre internet kullanan (F=2,48), daha az uyuyan (F=2,55) ve uykuya dalmakta güçlük çeken öğrencilerin algılanan sosyal destek puan ortalamalarının anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0,05). Katılımcıların en yüksek sosyal destek düzeyini arkadaş alt boyutunda algıladıkları belirlenmiştir (Ort.=2,84±0,17). Kronik hastalığı bulunan (t=3,05), uykuya dalmakta güçlük çeken (F=2,90) öğrencilerin siberkondri düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür (p<0,05). Aile ile yüz yüze görüşme sıklığı düşük olan (F=2,43) ve pansiyonda kalma süresi uzun olan (F=2,40) öğrencilerin uyku yoksunluğu puanlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Algılanan sosyal destek ve siberkondri ciddiyeti ile uyku yoksunluğu değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Ancak yaş, aile ile yüz yüze görüşme sıklığı ve pansiyonda kalma süresinin, uyku yoksunluğunu anlamlı şekilde yordayan faktörler olduğu saptanmıştır( p=0,023; Nagelkerke R²=0.065). Sonuç: Sosyal destek ve siberkondri değişkenlerinin uyku yoksunluğu üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisi bulunmamış olup, yaş ve aile ile yüz yüze etkileşim gibi sosyal ve gelişimsel faktörlerin uyku yoksunluğu ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Aile ile yüz yüze etkileşimin sınırlı olması ve pansiyonda kalma süresinin uzaması uyku yoksunluğu düzeyinin artışıyla ilişkilidir. Pansiyonda kalan ergenlerin psikososyal olarak desteklenmesinde öğretmen ve aile işbirliği ile okul sağlığı hemşireliği uygulamalarının etkili olacağı düşünülmektedir. Gelişimsel döneme duyarlı ve okul ortamını kapsayan bütüncül müdahalelerin planlanması, ergenlerde uyku sağlığının korunması açısından önemli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the relationship between perceived social support and cyberchondria levels and sleep deprivation among adolescents residing in dormitories. Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted with a population of 1,375 students studying at schools with dormitories in the Yunusemre, Şehzadeler, and Turgutlu districts of Manisa province. The sample consisted of 356 students. Data were collected through digitally administered questionnaires. The data collection instruments included a Personal Information Form, the Perceived Social Support Scale, the Cyberchondria Severity Scale–Short Form (CSS-12), and the Sleep Deprivation Scale for Children and Adolescents. Data were analyzed using DataBeeg 1.0 software. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare more than two independent groups, while Pearson correlation and logistic regression analyses were conducted to evaluate the relationships between variables. Results: Of the participants, 50% were aged 14–15 years, 73% were female, and 33.4% had been staying in the dormitory for one year or less. The mean perceived social support score was 2.65±0.29, the mean cyberchondria severity score was 2.18±0.67, and the mean sleep deprivation score was 2.82±0.76. Students in higher grade levels had significantly lower mean scores in the family subdimension of perceived social support (F=2.53; p<0.05). Additionally, students who had less face-to-face contact with their families (F=2.59), communicated less frequently with their families by phone (F=2.48), used the internet for longer periods (F=2.48), slept less (F=2.55), and had difficulty falling asleep were found to have significantly lower perceived social support scores (p<0.05). Participants reported the highest level of social support in the friend subdimension (Mean=2.84±0.17). Students with chronic diseases (t=3.05) and those who experienced difficulty falling asleep (F=2.90) had higher levels of cyberchondria (p<0.05). Sleep deprivation scores were significantly higher among students with low frequency of face-to-face family contact (F=2.43) and those who had stayed longer in the dormitory (F=2.40) (p<0.05). No significant relationship was found between perceived social support, cyberchondria severity, and sleep deprivation (p>0.05). However, age, frequency of face-to-face contact with family, and duration of stay in the dormitory were identified as significant predictors of sleep deprivation (p=0.023; Nagelkerke R²=0.065). Conclusion: Perceived social support and cyberchondria were not found to have a direct significant effect on sleep deprivation. However, social and developmental factors such as age and face-to-face interaction with family were associated with sleep deprivation. Limited face-to-face interaction with family and longer duration of stay in dormitories were related to increased levels of sleep deprivation. It is suggested that collaboration between teachers and families, along with school health nursing practices, may be effective in providing psychosocial support to adolescents residing in dormitories. Planning developmentally sensitive and school-based holistic interventions appears important for protecting sleep health in adolescents.