Orta Karadeniz Bölgesi'nde farklı yaş grupları arasında ortodontik tedavi gereksinim algısının değerlendirilmesi
Evaluation of perception of orthodontic treatment need among different age groups in the Cenrtal Black Sea Region
  1. Tez No: 1000777
  2. Yazar: BURCU İREM AKGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anket, ortodontik tedavi, farkındalık, ortodontik indeks, Survey, orthodontic treatment, awareness, orthodontic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç ortodontik tedavi görmek için kliniğe başvuran çocuklar, gençler ve erişkin bireylerin Görsel Analog Skala (Visual Analog Scale-VAS) ve Ortodontik Tedavi İhtiyacı Endeksi'nin (Index of Orthodontic Treatment Need-IOTN) Estetik Komponent'i (Aesthetic Component- AC) de kullanılarak kliniğe başvurma sebep ve süreçlerinin, ortodontik tedavi hakkındaki bilgilerinin ve kendilerinin sahip oldukları maloklüzyonları hakkındaki farkındalıklarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Dahil edilme kriterlerine uygun bireylere yüz yüze toplam 23 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket, 272 kadın ve 121 erkek katılımcıdan oluşan 393 katılımcı tarafından yanıtlanmıştır. Elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan 393 katılımcının çoğunluğu kadınlardan oluşmaktadır (n=272,%69,2); erkek katılımcıların oranı %30,8'dir(n=121). Katılımcıların ortodontik tedavinin yapılma sebeplerine ilişkin yanıtları incelendiğinde, en sık bildirilen nedenin“dişlerin güzel görünmesi”olduğu görülmüştür (n=330,%84). Katılımcıların ortodontik düzensizliğin etkilerine ilişkin algılarında en yüksek oran“gülümsemenin kötü görünmesi”ifadesinde görülmüştür (n=303,%77,1). Bunu“iletişimi zorlaştırması”(n=105, %26,7) izlemiştir. 18 ve üstü grupta şeffaf plak beklentisi (%26,6) ve braket beklentisi (%28,4) daha yüksektir. Bu dağılım, yaş arttıkça katılımcıların tedavi türüne ilişkin tercihlerini daha spesifik ifade ettiklerini göstermektedir. Cinsiyet ile algılanan ortodontik tedavi ihtiyacı puanı arasındaki ilişki anlamsız bulunmuştur (p = 0,424). Sonuçlar: Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki katılımcılar ile yapılan çalışmamıza göre, bölge halkının ortodontik tedaviden beklentileri fonksiyonel etkilerden daha çok estetik kaygılar içermektedir ve tedavi süreci ve sonuçları hakkında yeterli bilgi birikimine sahip değildirler.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the reasons and processes for seeking orthodontic treatment, the knowledge about orthodontic treatment, and the awareness of their malocclusions among children, adolescents, and adults who apply to a clinic for orthodontic treatment, using the Visual Analog Scale (VAS) and the Aesthetic Component (AC) of the Index of Orthodontic Treatment Need (IOTN). Material and Method: A questionnaire consisting of a total of 23 questions was administered face-to-face to individuals meeting the inclusion criteria. The questionnaire was answered by 393 participants, consisting of 272 women and 121 men. The obtained data were statistically evaluated. Results: The majority of the 393 participants in the study were women (n=272, 69,2%); the proportion of male participants was 30,8% (n=121). When the participants' responses regarding the reasons for undergoing orthodontic treatment were examined, it was observed that the most frequently reported reason was“making the teeth look good”(n=330, 84 %). In the participants' perceptions of the effects of orthodontic irregularities, the highest rate was observed in the statement“making the smile look bad”(n=303, 77,1%). This was followed by“making communication difficult”(n=105, 26,7%). In the 18 and over age group, the expectation for clear aligners (26,6%) and braces (28,4%) was higher. This distribution shows that as age increases, participants express their preferences regarding the type of treatment more specifically. The relationship between gender and perceived need for orthodontic treatment score was found to be insignificant (p = 0,424). Conclusions: According to our study with participants in the Central Black Sea region, the expectations of the people in the region regarding orthodontic treatment include more aesthetic concerns than functional effects, and they do not have sufficient knowledge about the treatment process and results.