Acil servise başvuran travmatik hemotoraks hastalarında kan kalsiyum düzeyininin hastaların yatış süresi ve mortalitesine etkisi
The effect of blood calcium level on length of hospital stay and mortality in patients with traumatic hemothorax presenting to the emergency department
  1. Tez No: 1000788
  2. Yazar: OĞUZ KAĞAN ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLTER AĞAÇKIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baz Defisiti, İyonize Kalsiyum, Kan Gazı, Laktat, Travma, Base Deficit, Blood Gas Analysis, Ionized Calcium, Lactate, Trauma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Travma, acil servise başvuran hastalar arasında sık karşılaşılan mortalite ve morbidite nedenidir. Yaptığımız bu çalışmanın primer amacı acil servise başvuran travmatik hemotoraks tanısı alan hastalarda, başvuru anında alınan kanlardan kalsiyumun, iyonize kalsiyumun mortalite ve yatış süresi üzerine etkisini belirlemektir. Sekonder amacı ise travma hastalarının kan parametrelerinin ve beraberinde demografik verilerin, ek hastalıklarının, hastanede kalış sürelerine ve mortaliteye etkisi olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel kohort çalışması olarak dizayn edilen bu çalışma 3. Basamak bir hastanenin Acil Tıp Kliniğine 01.01.2025 – 30.08.2025 tarihleri arasında başvuran hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamıza acil servise travma ile başvurmuş ve hemotoraks tanısı almış, 18 yaş üstü hastalar dahil edilmiştir. Hastaların başvuru esnasında ilk alınan kan örneklerinden elde edilen iyonize kalsiyum ve kalsiyum değerlerini de içeren laboratuvar parametreleri ile hastaların mortalite ve yatış süreleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 88 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %10,2 (n=9)'u mortalite ile sonuçlanmıştır. Çalışmamızda kalsiyum ve iyonize kalsiyumun mortalite ve hastanede kalış süresine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Mortaliteyi öngörmede GKS, kan parametrelerinden INR, aPTT, PT, HCO3 ve başvuru anındaki vital parametreler olan sistolik kan basıncı, vücut sıcaklığı, oksijen satürasyonu ve şok indeksi anlamlı saptanmıştır. Yatış sürelerindeki uzamada en etkili kan parametreleri pH, laktat, baz defisiti, WBC, nötrofil, potasyum, albümin olduğu saptanmıştır. Hem mortalite hem yatış sürelerini öngörmede en etkili üç kan parametresinin pH, baz defisiti ve laktat olduğu saptanmıştır. Sonuç: Travmatik hemotoraksı olan hastalarda, başvuru anında değerlendirilen vital parametrelerdeki bozukluk, GKS düşüklüğü, artmış şok indeksi, yüksek laktat, düşük pH, yüksek INR artmış baz defisiti mortal seyir veya hastanede uzun süreli yatış ile ilişkilidir. Kalsiyum seviyeleri ile hastaların mortalite ile yatış süreleri arasında ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: Trauma is a common cause of mortality and morbidity among patients presenting to the emergency department. The primary aim of this study was to evaluate the effect of calcium and ionized calcium levels obtained at admission on mortality and length of hospital stay in patients diagnosed with traumatic hemothorax presenting to the emergency department. The secondary aim was to investigate whether laboratory parameters, along with demographic characteristics and comorbidities of trauma patients, were associated with mortality and length of hospital stay. Materials and Methods: This prospective, observational cohort study was conducted in the Emergency Medicine Department of a tertiary care hospital and included patients who presented between January 1, 2025, and August 30, 2025. Patients aged 18 years and older who presented with trauma and were diagnosed with hemothorax were included in the study. The relationship between mortality and length of hospital stay and laboratory parameters including calcium and ionized calcium levels obtained from the first blood samples at admission was statistically analyzed. Results: A total of 88 patients were included in the study. Mortality occurred in 10,2% (n = 9) of the patients. Calcium and ionized calcium levels were not found to be statistically significantly associated with mortality or length of hospital stay. Glasgow Coma Scale (GCS) score; coagulation parameters including INR, aPTT, PT, and HCO₃; and admission vital signs such as systolic blood pressure, body temperature, oxygen saturation, and shock index were found to be significant predictors of mortality. The laboratory parameters strongly associated with prolonged hospital stay were pH, lactate, base deficit, white blood cell count, neutrophil count, potassium, and albumin levels. Among all laboratory parameters, pH, base deficit, and lactate were identified as the three most influential predictors of both mortality and length of hospital stay. Conclusion: In patients with traumatic hemothorax, abnormalities in admission vital signs, lower GCS scores, increased shock index, elevated lactate levels, low pH, elevated INR, and increased base deficit were associated with mortality or prolonged hospital stay. No association was identified between calcium levels and either mortality or length of hospital stay.