İnterstisyel akciğer hastalığında 6 dakika delikli pano ve halka testinin geçerlik güvenirliği
Validity and reliability of the 6-minute pegboard and ring test in interstitial lung disease
  1. Tez No: 1000809
  2. Yazar: ANIL GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL YILDIZ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnterstisyel akciğer hastalığı, 6 dakika delikli pano ve halka testi, üst ekstremite dayanıklılığı, geçerlik, güvenirlik, interstitial lung disease, 6-minute pegboard and ring test, upper extremity endurance, validity, reliability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, interstisyel akciğer hastalığı (İAH) tanılı bireylerde üst ekstremite egzersiz kapasitesini değerlendiren 6 Dakika Delikli Pano ve Halka Testi'nin (6DDPHT) geçerlik ve güvenirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, İAH tanılı 18 yaş üzeri bireylerde gerçekleştirildi. Fonksiyonel egzersiz kapasitesi 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ve 1 Dakika Otur–Kalk Testi (1MSTST) ile; üst ekstremite fonksiyonel kapasitesi 6DDPHT ve Desteklenmeyen Üst Ekstremite Egzersiz Testi (UULEX) ile değerlendirildi. Dispne, yorgunluk, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi sırasıyla Modifiye Tıbbi Araştırma Konseyi Dispne Ölçeği (mMRC), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (FSS), London Chest Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (LCADL) ve St. George Solunum Anketi (SGRQ) ile ölçüldü. Değerlendirmeler başlangıçta ve iki hafta sonra tekrarlandı. Test–tekrar test güvenirliği ICC ve Bland–Altman analizi ile, geçerlik ise diğer fonksiyonel testlerle olan korelasyonlar üzerinden incelendi. Bulgular: Çalışma 31 İAH tanılı birey ile tamamlandı. Katılımcıların yaş ortalaması 60,16±10,49 yıl olup %25,8'i kadındı. 6DDPHT'nin test–tekrar test güvenirliğinin orta düzeyde olduğu belirlendi (ICC=0,661). Standart ölçüm hatası 49,28 ve minimum algılanabilir değişiklik 136,59 olarak bulundu. Geçerlik analizinde, 6DDPHT ile UULEX arasında anlamlı ilişki saptandı. Ayrıca 6DDPHT sonuçlarının 1MSTST ile pozitif; mMRC, FSS ve LCADL boş vakit alt alanı ile negatif yönde anlamlı ilişkiler gösterdiği belirlendi. Sonuç: 6DDPHT, İAH tanılı bireylerde üst ekstremite dayanıklılığını değerlendirmede geçerli, güvenilir ve klinik açıdan uygulanabilir bir testtir. Rehabilitasyon hedeflerinin belirlenmesi ve tedaviye yanıtın izlenmesinde tamamlayıcı bir değerlendirme aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the validity and reliability of the 6-Minute Pegboard and Ring Test (6MPRT), which assesses upper extremity exercise capacity, in individuals diagnosed with interstitial lung disease (ILD). Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted in individuals aged 18 years and older diagnosed with interstitial lung disease. Functional exercise capacity was assessed using the 6-Minute Walk Test (6MWT) and the 1-Minute Sit-to-Stand Test (1MSTST), while upper extremity functional capacity was evaluated using the 6-Minute Pegboard and Ring Test (6MPRT) and the Unsupported Upper Limb Exercise Test (UULEX). Dyspnea, fatigue, activities of daily living, and quality of life were assessed using the Modified Medical Research Council Dyspnea Scale (mMRC), Fatigue Severity Scale (FSS), London Chest Activities of Daily Living Scale (LCADL), and St. George's Respiratory Questionnaire (SGRQ), respectively. Assessments were performed at baseline and repeated after two weeks. Test–retest reliability was evaluated using intraclass correlation coefficient (ICC) and Bland–Altman analysis, while validity was examined through correlations with other functional tests. Results: The study was completed with 31 individuals diagnosed with interstitial lung disease. The mean age of the participants was 60.16±10.49 years, and 25.8% were female. The test retest reliability of the 6MPRT was found to be moderate (ICC=0.661). The standard error of measurement was 49.28, and the minimal detectable change was 136.59. Validity analysis demonstrated a significant correlation between the 6MPRT and UULEX. Additionally, 6MPRT results showed positive correlations with the 1MSTST and negative correlations with mMRC, FSS, and the leisure-time domain of the LCADL. Conclusion: The 6-Minute Pegboard and Ring Test is a valid, reliable, and clinically applicable tool for assessing upper extremity endurance in individuals with interstitial lung disease. It can be used as a complementary assessment tool in determining rehabilitation goals and monitoring response to treatment.