Beycesultan Höyüğü Geç Tunç Çağı metal buluntularının arkeolojik açıdan değerlendirilmesi
An archaeological evaluation of Late Bronze Age metal finds from Beycesultan Höyük
- Tez No: 1000833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÖNÜL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Beycesultan Höyük, Denizli, Geç Tunç Çağı, Madeni eserler, Prehistorya, Archaeology, Beycesultan Tumulus, Denizli, Late Bronze Age, Metal objects, Prehistory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, Batı Anadolu'nun önemli tarihöncesi yerleşimlerinden biri olan Beycesultan Höyüğü'nde 2015 yılından sonra kazılar sonucu ele geçmiş Geç Tunç Çağı'na tarihlenen 72 metal buluntunun tipolojik tanımları, tipolojik tasnifleri ve yerleşmeler arası arkeolojik karşılaştırmalı analizini içermektedir. Beycesultan, Denizli-Çivril'de, Tunç çağları boyunca doğu ile batı arasındaki kültürel ve ticari etkileşimlerin kavşağında, stratejik bir konumda yer almaktadır. İlk kazılar 1954-1959 yılları arasında İngiliz arkeologlar James Mellaart ve Seton Lloyd tarafından gerçekleştirilmiş, 2007'den itibaren ise Prof. Dr. Eşref Abay başkanlığında yeni dönem kazıları devam etmektedir. Tipolojik ve arkeolojik yöntemlerle gruplanarak tanıtılan ve yerleşmeler arası karşılaştırmaları yapılan Geç Tunç Çağı metal buluntularının üretim teknikleri araştırılmış ve sosyo-kültürel bir bakış açısıyla, kullanım alanları ve toplumsal işlevleri açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra, Beycesultan'da Geç Tunç Çağı metal işçiliğinin niteliği, çağdaş yerleşimlerle karşılaştırılarak bölgesel ve bölgelerarası bağlamda değerlendirilmiştir. Tezin ilk bölümlerinde höyüğün coğrafi konumu, stratigrafisi ve tarihsel gelişimi detaylı olarak ele alınmış, Geç Tunç Çağı metal buluntularının yerleşim içindeki önemi vurgulanmıştır. Çalışmanın, Beycesultan'ın gerek yerel gerekse bölgesel ekonomik yapısını aydınlatarak, Tunç Çağı toplumlarının üretim organizasyonu ve kültürel yapısına dair önemli bilgiler sunması umulmaktadır. Ayrıca metal buluntuların sadece tipolojik değil, sosyal ve kültürel bağlamda da değerlendirilmesiyle bölge arkeolojisine katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This MA thesis examines the typological classification and interregional comparative analysis of 72 metal artifacts dating to the Late Bronze Age, discovered during the post-2015 excavations at Beycesultan. The study is based on comparative material from contemporary Anatolian settlements. Beycesultan, located in Çivril (Denizli), occupied a strategic position at the crossroads of cultural and commercial interactions connecting Western Anatolia with Central, Southern, and Inland Western Anatolia, as well as the Black Sea region, throughout the Bronze Ages. The site was first excavated between 1954 and 1959 by British archaeologists James Mellaart and Seton Lloyd, and since 2007, a new phase of excavations has been directed by Eşref Abay. The Late Bronze Age metal artifacts, classified and analyzed through typological and archaeological methodologies, have been examined in terms of their production techniques and evaluated from a socio-cultural perspective regarding their uses and probsble social functions. Furthermore, the nature of Late Bronze Age metalworking at Beycesultan has been assessed in comparison with contemporary sites, within the framework of Anatolian regions. The introductory chapters of the thesis discuss in detail the geographical setting, stratigraphy, and historical development of the settlement mound, emphasizing the significance of the Late Bronze Age metal assemblage within the broader context of the site. This study aims to illuminate the local and regional economic structures of Beycesultan, offering valuable insights into the production organization and cultural dynamics of Late Bronze Age societies. By evaluating the metal artifacts not only typologically but also within their social and cultural contexts, the research aspires to contribute meaningfully to the archaeological understanding of the region.