ÇOCUKLARDA BEYİN ÖLÜMÜNÜN ORBİTAL RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
ÇOCUKLARDA BEYİN ÖLÜMÜNÜN ORBİTAL RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
  1. Tez No: 1000865
  2. Yazar: MEHMET ALİ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KARACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin ölümü, çocuk, doppler ultrasonografi, oftalmik arter, retinal arter, Ultrasonografi-renkli doppler, Brain death, child, doppler ultrasonography, ophthalmic artery, retinal artery, Ultrasonography-color doppler
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET GİRİŞ ve AMAÇ: Beyin ölümü tanısı, pediatrik hastalarda klinik değerlendirmenin güçleştiği durumlarda yardımcı testlere ihtiyaç duyulan kritik bir süreçtir. Orbital Doppler ultrasonografi (ODUS), noninvaziv yapısı ve kolay uygulanabilirliği nedeniyle çocuklarda potansiyel bir alternatif değerlendirme yöntemi olarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, çocuklarda beyin ölümü tanısında orbital arteriyel akım paternlerinin tanısal değerini belirlemek ve ilgili Doppler parametreleri için optimal cut-off değerlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. YÖNTEM: Retrospektif tasarlanan bu çalışmaya, beyin ölümü tanısı klinik olarak doğrulanmış çocuk hastalar ile kontrol grubundaki benzer yaş aralığındaki çocuklar dahil edilmiştir. Orbital Doppler incelemesi her hastada aynı cihaz ve protokol kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Oftalmik arter (OA), posterior silier arter (PSA) ve santral retinal arter (SRA) için PSV, EDV, RI ve S/D değerleri kaydedilmiştir. Veri analizi için normal dağılım uygunluğu testleri, nonparametrik grup karşılaştırmaları ve ROC-eğrisi temelli cut-off analizleri uygulanmıştır. BULGULAR: Beyin ölümü grubunda tüm arterlerde belirgin diyastolik akım kaybı, sivri sistolik pik karakteri ve yüksek rezistif akım paterni izlendi. OA için elde edilen RI, kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde yüksekti. ROC analizi sonucunda OA-RI için optimal cut-off değeri yüksek duyarlılık ve özgüllük ile beyin ölümü tanısını ayırt etti. PSA ve SRA akım paternleri de benzer şekilde tanısal ayrımı destekledi. Ölçümlerin aynı operatör tarafından yapılması, akım parametrelerinin tutarlılığını artırdı. SONUÇ: Orbital Doppler ultrasonografi, çocuklarda beyin ölümü tanısında anlamlı tanısal bulgular sağlayan, noninvaziv ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir. Özellikle OA-RI başta olmak üzere temel Doppler parametreleri, beyin ölümü ile sağlıklı akım paternlerini ayırt etmede yüksek doğruluk sunmaktadır. ODUS, klinik muayenenin desteklenmesi gereken pediatrik olgularda güvenilir bir yardımcı tanı aracı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Assessment of pediatric brain death using orbital color doppler ultrasonography AIM: Determining brain death in pediatric patients may be challenging, and ancillary tests are often required. Orbital Doppler ultrasonography (ODUS) has emerged as a promising noninvasive technique. This study aimed to evaluate the diagnostic value of orbital arterial flow patterns in pediatric brain death and to determine optimal cut-off values for major Doppler parameters. MATERIALS AND METHODS: This retrospective study included clinically confirmed pediatric brain-death cases and age-matched controls. Orbital Doppler examinations were performed using a standardized protocol. Peak systolic velocity (PSV), end-diastolic velocity (EDV), resistive index (RI), and S/D ratio were measured for the ophthalmic artery (OA), posterior ciliary artery (PSA), and central retinal artery (SRA). Statistical analysis included distribution tests, nonparametric group comparisons and ROC-based cut-off analysis. RESULTS: Brain-death patients demonstrated loss of diastolic flow, sharp systolic spikes, and markedly elevated resistance patterns in all evaluated arteries. OA-RI values were significantly higher compared to controls. ROC analysis showed that the optimal OA-RI cut-off provided high sensitivity and specificity for distinguishing brain death. PSA and SRA patterns supported this diagnostic separation. Single-operator measurements improved internal consistency. CONCLUSION: Orbital Doppler ultrasonography provides significant diagnostic information in pediatric brain death through characteristic flow alterations. Key Doppler parameters—especially OA-RI—yield high accuracy in differentiating brain-death physiology from normal orbital arterial flow. ODUS represents a reliable ancillary tool when clinical evaluation alone is insufficient in pediatric settings.