Menenjit tanısı ile izlenen çocuklarda ortalama trombosit hacmi ve ilişkili parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of mean platelet volume and related parameters in children with meningitis
  1. Tez No: 494441
  2. Yazar: SEVİM GONCA KOCAGÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI NUR ÖZKAYA PARLAKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, menenjit, ortalama trombosit hacmi (MPV), children, mean platelet volume, meningitis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Menenjit Tanısı ile İzlenen Çocuklarda Ortalama Trombosit Hacmi ve İlişkili Parametrelerin Değerlendirilmesi Amaç: Menenjit, komplikasyonlarının ağır seyretmesi ve uzun dönem morbiditesinin yüksek olması nedeniyle erken çocukluk döneminde görülen en önemli enfeksiyonlar içinde yer alır. Son zamanlarda kardiyak kökenli olmayan, yüksek morbidite ve mortaliteye neden olan ağır hastalıklarda ortalama trombosit hacmi (MPV) ile mortalite ilişkisine bakılan çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda MPV'nin mortalite ve morbiditesi yüksek hastalıklarda prognozu göstermede seri ölçümlerinin tek ölçümden daha önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda 0-18 yaş arasında, menenjit tanısı ile başvuran hastaların klinik özelliklerinin ve laboratuar parametrelerinin incelenerek sağlıklı çocuklardan oluşan kontrol grubu ile karşılaştırılması planlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde Ocak 2012-Eylül 2016 tarihleri arasında menenjit tanısıyla izlenmiş 0-18 yaş arası 62 hasta ve Genel Pediatri ve Sağlam Çocuk polikliniğine rutin muayene amaçlı başvuran 62 sağlıklı çocuk olmak üzere toplam 124 hasta alındı. Menenjit tanısı almış hastaların başvuru anında (1. ölçüm), tedavinin 2- 4. günü arası (2. ölçüm) ve taburculuk öncesi (3.ölçüm) laboratuar değerlerine bakılmış ve 1. ölçüm parametreleri kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmadaki her iki grupta 22 kız (%35,5), 40 erkek (%64,5) bulunmaktadır. Hasta grubunun yaş ortancası 35,5 ay (3 gün-17,9 yıl); kontrol grubunun yaş ortancası 75,5 aydır (1,5 ay-16,4 yıl). Hasta grubunun 1. ölçüm lökosit, CRP, LDH, nötrofil/lenfosit değerleri kontrol grubundan daha yüksek (p=0,000), albumin değeri kontrol grubundan daha düşük bulunmuştur (p=0,000). Yatış süre ortancası 20 (5-220) gündür. Hastaların 22'sinde (%35,5) ek hastalık bulunmaktadır. Taburculukta 58 hasta (%93,5) yaşıyorken 4 hasta (%6,5) ölmüştür. Ek hastalığı olanların yatış süre ortancası daha yüksek bulunmuştur (p=0,003). Bakılan 59 beyin omurilik sıvısı (BOS) örneğinin %49,2'sinde kültür üremesi vardır. BOS kültür pozitif grubun 1. ölçüm MPV değeri kültür negatif gruptan daha düşük bulunmuştur (p=0,034). İkinci ölçüm CRP (P=0,042) ve 3. ölçüm CRP (p=0,025) değerleri BOS kültür negatif gruptan daha yüksek bulunmuştur. BOS glukoz değeri BOS kültür pozitif grupta daha düşük bulunmuştur (p=0,009). Sonuç: Bu çalışma, menenjitli hastalarda seri MPV ölçümünün yapıldığı ilk çalışmadır. Beyin omurilik sıvısı kültüründe üreme olan ve olmayan grupların 1. ölçüm MPV, 2. ölçüm CRP ve 3. ölçüm CRP değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olması menenjitli hasta izleminde tekrarlayan MPV ve CRP ölçümlerinin yapılması gerektiğine işaret etmektedir. Bu alanda geniş populasyonlu prospektif çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Mean Platelet Volume and Related Parameters in Children with Meningitis Aim: Meningitis is a serious illness, associated with severe complications and risk of long term mortality in the childhood. Nowadays there are many studies about relationship between mean platelet volume (MPV) and mortality in non-cardiac critical illnesses. In this retrospective study we planned to examine clinical and laboratory parameters of children with meningitis and compare the findings with healthy children's laboratory parameters. Method: In this study there was a case group consisting of sixty two patients at age 0-18 with meningitis who enter Medical Science University Ankara Pediatrical Hematology and Oncology Training and Research Hospital between 2012 January and 2016 September and there was a control group consisting of sixty two healthy children. We recorded the laboratory parameters of first day of admission (1. value), second to fourth day of treatment (2. value) and before discharge from hospital (3. value) in case group and compared first findings with control group. Results: In both groups there were 22 girls (35.5%) and 40 boys (64.5%). The median age of case group was 35.5 months (3 days- 17,9 years) and the median age of control group was 75.5 months (1.5 months-16.4 years). In case group first values of WBC, CRP, LDH, neutrophil/lymphocyte ratio were higher (p=0.000) and albumin was lower than control group (p=0.000). Median hospitalization time was 20 (5-220) days. Twenty two patients have concomitant illness (35.5%). At the discharge 58 patients (93.5%) were alive, 4 patients (6.5%) were exitus. The median hospitalization time was significantly higher in concomitant illness group (p=0.003). In 59 cerebrospinal fluid samples we found 49.2% culture positive, 50.8% culture negative. In CSF culture positive group first value MPV was lower than CSF culture negative group and also second (p=0.042) and third (p=0.025) value of CRP were higher than culture negative group. CSF glucose value was lower in culture positive group than culture negative group (p=0.009). Conclusion: This is the first study that the sequential MPV measurement is evaluated in children with menengitis. We found that there is a statistical difference in MPV1, CRP2 and CRP3 between CSF culture positive and negative groups in this study. Because of this results we can say that sequential MPV and CRP measurement is important in meningitis. There is a need for more extensive prospective controlled studies in this area.