Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilimdalına başvuran pediatrik travma olgularının retrospektif olarak analizi
Retrospective analysis of the pediatric trauma patients who admitted to cumhuriyet university medicine faculty emergency department
  1. Tez No: 203825
  2. Yazar: ZEKİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA MUTLU KUKUL GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar, travma, acil servis, kafa, radyoloji, Children, trauma, emergency service, head, radiology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
AMAÇ: Travma gelişmiş ülkelerde 1-14 yaş grubu çocuklarda en önemli ölüm nedenidir. Bu çalışmanın amacı bölgemizdeki pediatrik travma olgularında, travma türleri, yaş gruplarına göre değişimi, aylara göre sıklığı, nedenler, vücutta oluşturduğu patolojiler ve bu patolojilerin tanılanmasında kullanılan yöntemler, olguların travma türüne göre acil servise başvuru süreleri, literatür doğrultusunda irdelenip, sonuçlarını tespit ederek bu yaralanmaların önlenmesi için öneriler sunmaktır.YÖNTEM: Geriye dönük olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, 1 Ocak 2006 ve 31 Aralık 2008 tarihleri arasında hastanemizin acil servisine başvuran çocuk travma hastalarının dosyaları, acil servis kayıt defterleri ve hastane arşivi taranarak incelendi.BULGULAR: Çalışma döneminde acile servise 0-16 yaş arası 1293 çocuk başvurmuştu. Bunların % 69,30'u erkekti. En fazla hastanın mayıs-ekim ayları arasında başvurduğu ve bu durumun ağustos ayında en fazla olduğu saptandı. Yaralanma nedenleri arasında düz zeminde çarpma-düşmeler ilk sırada, trafik kazaları ise ikinci sırada yer almaktaydı.Yaralanmanın ilk bir saatinde olguların %37.40'ının başvurduğu, araç dışı travmaların acil servise en hızlı başvuran grup olduğu görüldü. Bütün travma türlerinde 0-6 yaş grubunun maruz kalış oranı yüksekti. Fizik muayene dışında tanılamada radyoloji en sık kullanılan yöntemdi. Baş bölgesi, yaralanmaya maruz kalma açısından % 42.00 ile ilk sırada yer alıyor. Hastaların % 33.49'unun hastaneye yatırıldığı ve en çok yatışın beyin cerrahisi bölümüne yapıldığı saptandı.SONUÇ: Yaralanmalar en sık yaz mevsiminde ve ağustos ayında olmaktadır. En sık yaralanma nedeni; düz zeminde çarpma-düşme ve araç dışı trafik kazasıdır. Bu dönemde okulların tatil olması, kent dışından tatil dolayısıyla kente girişlerin artması, oyun sahalarının yetersizliği, alt yapının nüfüs artış hızına parelel seyretmemesi, trafikte artan araç sayısı travmaların bir epidemi tarzında yaşanmasına neden olmaktadır. Koruyucu önlemler yaralanmaları azaltabilir
Özet (Çeviri)
Backgroundaims: Trauma is the major mortality cause between the pediatric patients in developed countries. The aim of this study is to investigate 1-14 age pediatric trauma species in our region. The evaluated datas are trauma species, the distribution rates of the traumas according to the months and age groups, the pathologic results of the trauma and the way of which instruments are used for the diagnosis. Also the admission time of the traumas was recorded and after all of the datas were managed propositions were made inorder to avoid from the traumas.Methodology: Datas about pediatric traumas who admitted to cumhuriyet Univeristy Medicine Faculty Emergency Department between 1 January 2006 and 31 December 2007 were retrospectively evakuated and recorded from their files.Results: During this study,1293 children who were between 0-6 years old,apply to emrgency service.Of these 69.30% are male.It was determined that the most patients apply to emergency service between May and October months and especially,this conditions was maximum in Agust.Amaong the causes of injury,at the primary ordinal was falling down/crash into the falt ground and second was traffic accident.It was observed that at the first 1 hour of injury, 37% of cases applied to emergency service and the fastest patients? group who apply to emergency service, have out of Vehicles? accident.At overall trauma types,proportion of exposure of 0-6 ages children was high.Exclusive of pyhsical examination, in diagnosis, radyology was most using method. Head zone has 42% ratio and was in the first ordinal at the exposure of injury. 33.49% of patients were hospitalized and most of these were done to neurosurgery.Conclusion: İnjury are done most frequently in summer, especially in Agust.Most frequent injury reasons include falling down to falat- ground and out of vehicles accident.During this period, schools are in summer holiday, increaese up to entry to city from out of town such as other cities,village,burg,incapacity of number of playpen,lack of infrastructurer in paralel with population increase and increase of number of vehicle in traffic cause to epidemia in trauma.