Accelerated dıstrıbuted energy management system ((ADEMS) a novelarchıtecture for smart grıds
Hızlandırılmış dağıtımlı enerji yönetim sistemi ((ADEMS) akıllı şebekeler için yeni bir mimari
- Tez No: 1000886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER KURNAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dağıtılmış enerji kaynakları, Gerilim kararlılığı, Yapay zeka, Distributed energy resources, Voltage stability, Artificial intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Akıllı Şebekeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu ve enerji dağıtımının verimliliğinin ve güvenilirliğinin artırılması için etkili bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Bu makale, Akıllı Şebekeler için Hızlandırılmış Dağıtılmış Enerji Yönetim Sistemi (ADEMS) modelinin tasarımını ve uygulamasını sunmaktadır. Gelişmiş Ölçüm Altyapısı (AMI), yüksek hızlı LiFi ve fiber optik iletişim sistemleri, RNN tabanlı yük tahmin modeli ve verimli bir Enerji Yönetim Sistemi (EMS) entegre eden ADEMS modeli, yük tahmin doğruluğu, sistem yanıt süresi, maliyet verimliliği ve voltaj kararlılığı açısından üstün performans sunmaktadır. Bu gelişmiş teknolojilerin ve sistemlerin entegrasyonu, şebekenin gerçek zamanlı izlenmesini ve kontrolünü sağlayarak optimum ve duyarlı bir enerji yönetimini mümkün kılmaktadır. Modelin etkinliği çeşitli senaryolar aracılığıyla doğrulanmış ve literatürdeki diğer modellerden daha iyi performans göstererek umut verici sonuçlar ortaya koymuştur. Makale, daha fazla araştırma ve iyileştirme için potansiyel alanlarla sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Smart Grids have emerged as an effective solution for the integration of renewable energy sources and improving the efficiency and reliability of energy distribution. This paper presents the design and implementation of an Accelerated Distributed Energy Management System (ADEMS) model for Smart Grids. The ADEMS model, which integrates Advanced Metering Infrastructure (AMI), high-speed LiFi and fiber optic communication systems, an RNN-based load forecasting model, and an efficient Energy Management System (EMS), offers superior performance in terms of load forecasting accuracy, system response time, cost efficiency, and voltage stability. The integration of these advanced technologies and systems allows for real-time monitoring and control of the grid, thus enabling an optimal and responsive energy management. The model's effectiveness was validated through various scenarios, and it demonstrated promising results, outperforming other models in the literature. The paper concludes with potential areas for further research and improvements