Türkiye'de çok sesli koro ve koro şefliği
Polyphonic choir and choral conducting in Turkiye
- Tez No: 1000922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAROL ÇİÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Çok sesli müzik, Polyphonic music
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye'deki koro müziği ve koro şefliği pratiği incelenerek, koro şeflerinin toplumsal ve sanatsal rolleri, koro müziği ile toplum arasındaki ilişki ve koro şefliği eğitimine yönelik beklentiler araştırılmıştır. Çalışma, Türkiye'deki koro müziği ge-leneğinin gelişim sürecini, koro şeflerinin toplumsal işlevlerini ve koro şefliği eğitimindeki eksiklikleri değerlendirmektedir. Araştırma, nitel bir yaklaşım benimsenerek gerçekleşti-rilmiş olup Türkiye'de koro şefliği yapan ve bu alanda uzmanlık deneyimine sahip beş katılımcı ile görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler sonucunda koro müziği ve koro şefli-ğinin sadece sanatsal bir faaliyet değil, aynı zamanda toplumsal anlamda bağlar kuran, kültürel farkındalık oluşturan ve bireyler arasında empatiyi artıran bir araç olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcılar, koro şefliğinin müziksel becerilerin yanı sıra liderlik, topluluk yö-netimi ve pedagojik beceriler gerektiren bir meslek dalı olduğunu vurgulamışlardır. Koro şefliği eğitiminin daha sistematik ve kapsamlı bir hale getirilmesi gerektiği, katılımcılar tarafından öne sürülen bir diğer önemli bulgudur. Koro şeflerinin yalnızca teknik müziksel bilgiye değil, aynı zamanda topluluk yönetimi, sosyal etkileşim ve grup dinamiklerini yö-netme gibi becerilere de sahip olmaları gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, koro şeflerinin eği-tim süreçlerinde uygulamalı deneyimlere yer verilmesi gerektiği ifade edilmiş, koro şefliği mesleğinin toplumsal sorumlulukları ve kültürel bilinç oluşturma noktasında önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Katılımcılar, koro şeflerinin sadece müzikal değil, aynı zamanda toplumsal etkileşimde bulunan ve toplumu bir araya getiren sanatçılar olmaları gerektiğini belirtmişlerdir. Koro şeflerinin koro üyeleriyle etkili iletişim kurarak topluluk içindeki uyumu ve grup dinamiklerini güçlendirmeleri gerektiği vurgulanmıştır. Türkiye'de koro müziği ve koro şefliğine yönelik öneriler sunulmuş; koro şefliği eğitimine yönelik yapılan değerlendirmeler ışığında mesleğin profesyonelleşmesi için atılması gereken adımlar ortaya konulmuştur. Koro şefliği, sanatsal yönünün yanı sıra toplumsal bağların güçlendirilme-sinde etkili bir araç olarak değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, koro şefliği eğitimlerinin şeflerin çok yönlü beceriler geliştirmelerine imkân tanıyacak biçimde yapılandırılması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines choral music and choral conducting practices in Turkey, focu-sing on the social and artistic roles of choir conductors, the relationship between choral music and society, and the expectations regarding choral conducting education. The study evaluates the historical development of the choral music tradition in Turkey, the social functions of choir conductors, and the deficiencies observed in conductor training. Adop-ting a qualitative research approach, interviews were conducted with five participants who actively work as choir conductors in Turkey and possess professional expertise in this field. The findings reveal that choral music and choral conducting are not merely artistic activities but also function as tools that create social bonds, foster cultural awareness, and enhance empathy among individuals. Participants emphasized that choral conducting is a profession requiring not only musical skills but also leadership, community management, and pedagogical competence. Another significant finding is the need for choral conducting education to be structured in a more systematic and comprehensive manner. Conductors should possess not only technical musical knowledge but also competencies in community management, social interaction, and group dynamics. Additionally, the study highlights the importance of incorporating practical training experiences within conductor education, as the profession plays a crucial role in fostering cultural awareness and fulfilling social res-ponsibilities. Participants stressed that choir conductors should be artists who not only produce music but also facilitate social interaction and bring communities together, com-municating effectively with choir members to strengthen ensemble cohesion and group dynamics. Based on evaluations regarding choral music and choral conducting in Turkey, several recommendations were presented, outlining necessary steps for the professionali-zation of the field. Choral conducting is regarded not only as an artistic discipline but also as an effective means of reinforcing social bonds. In this context, it is emphasized that conductor training programs should be structured to enable conductors to develop multi-dimensional skills.