18 yaş ve üzeri bireylerde hipertansiyondan korunma bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of hypertension prevention knowledge, attitudes and behaviors in individuals aged 18 and over
  1. Tez No: 1000923
  2. Yazar: LEYLA ALBAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNTER DİLSİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Hipertansiyon taraması, Kan basıncı, Kardiyovasküler risk, Aile Sağlığı Merkezi, Hipertension, Hypertension screening, Blood pressure, Cardiovascular risk, Family Health Center
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Zonguldak Meşrutiyet Aile Sağlığı Merkezi 67.01.037 No.lu birime kayıtlı 18 yaş ve üzeri bireylerin ''Hipertansiyondan Korunma Tutumları Ölçeği'' aracılığıyla hipertansiyondan korunma bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma nicel ve kesitsel-tanımlayıcı bir araştırma olup Zonguldak Meşrutiyet Aile Sağlığı Merkezi 67.01.037 No.lu birime kayıtlı 18 yaş ve üzeri 331 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan bireylerin %61'ini kadınlar, %39'unu ise erkekler oluşturmuştur. Katılımcıların yaş ortalaması 36,80 ±12,41 yıldır. Katılımcıların HT'den korunma tutumları HTKÖ ölçeği ile değerlendirildi ve toplam puan en az 27 en çok 130 olup ortalama 106,99 ±12,50 dir. Bu çalışmada eğitim düzeyinin yüksek olması, kadın cinsiyet, memur veya emekli olmak ile ailede HT öyküsünün olması, HT'den korunma tutumlarında iyileşme ile ilişkili olduğu bulundu. Sonuçlar: Özellikle cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, meslek gibi sosyodemografik değişkenlerin ve ailede HT hastası olma durumunun, bireylerin HT'ye ilişkin bilgi ve tutum düzeyleri üzerinde belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, katılımcıların, HT'nin temel risk faktörleri ve korunma yolları hakkında genel olarak bilgi sahibi olduklarını ve tutumlarının görece olumlu olduğunu göstermektedir. Ancak bazı alt boyut puanlarının maksimum değerlerin altında kalması, bu bilgilerin her bireyde sağlıklı yaşam davranışlarına yansımadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives:This is an assessment of the knowledge, attitudes, and behaviors for the prevention of hypertension through the 'Hypertension Prevention Attitude Scale' for individuals aged 18 and over registered in unit number 67.01.037 of Zonguldak Meşrutiyet Family Health Center. Materials and Methods: This research is a quantitative, cross-sectional, descriptive study and was conducted on 331 individuals aged 18 and over, registered at the Zonguldak Meşrutiyet Family Health Center, unit number 67.01.037. Results: Of the 331 participants in the study, %61 were women and %39 were men. The mean age of the participants was 36.80 ± 12.41 years. Participants' attitudes toward preventing hypertension were assessed using the HKTÖ scale, with a total score ranging from 27 to 130, with an average of 106.99 ± 12.50. This study found that higher education levels, female gender, being a civil servant or retired, and having a family history of hypertension were associated with improved attitudes toward preventing hypertension. Conclusions: It has been determined that sociodemographic variables such as gender, marital status, education level, and occupation, as well as a family history of HT, were found to be determinants of individuals' knowledge and attitudes toward HT. The findings indicate that participants were generally knowledgeable about the main risk factors and prevention methods for HT, and their attitudes were relatively positive. However, the fact that some subscale scores were below the maximum values suggests that this knowledge is not reflected in healthy lifestyle behaviors for every individual.