Oligoartiküler juvenil idiopatik artrit tanılı çocuklarda fekal mikrobiyota analizi
Fecal microbiota analysis in children with oligoarticular juvenile idiopathic arthritis
- Tez No: 1000973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİCLE ŞENER OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Juvenil idiopatik artrit, JİA, çocuk, mikrobiyota, mikrobiyom, biyolojik ajan, Artrit-jüvenil, Gastrointestinal mikrobiyom, Juvenile idiopathic arthritis, JIA, child, microbiota, microbiome, biological agent, Arthritis-juvenile, Gastrointestinal microbiome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Juvenil idiopatik artrit (JİA), çocukluk çağında en sık görülen, etyolojisi tam olarak aydınlatılamamış, kronik ve heterojen romatizmal hastalıktır. JİA tanısal ölçütleri; on altı yaşından önce başlayan, 6 haftadan uzun süren, bir veya daha fazla eklemi tutan artritin varlığı ile eklem iltihabına neden olabilecek diğer nedenlerin dışlanmasıdır. Hastalığın etyopatogenezinde birden fazla faktörün rol oynadığı düşünülmektedir. Mikrobiyota; bakteri, virüs, bakteriyofaj, mantar ve arkealardan oluşan mikroorganizma topluluğunu ifade eder. Mikrobiyal kompozisyondaki değişiklikler çeşitli mekanizmalar aracılığıyla JİA'ya yatkınlığı artırabilmektedir. Bu çalışmada oligoartiküler JİA tanılı biyolojik ajan kullanan ve kullanmayan çocuk hastalar ile sağlıklı çocukların fekal mikrobiyota bileşenlerini karşılaştırmalı değerlendirmek, ortaya çıkan sonuçlar ile literatür eşliğinde hastalık ve tedavi ajanları ile mikrobiyata ilişkisini aydınlatmak amaçlandı. Bu prospektif tek merkezli çalışmaya, oligoartiküler JİA tanılı biyolojik ajan kullanan 22 ve kullanmayan 22 çocuk hasta ve 24 sağlıklı çocuk alındı. Bağırsak mikrobiyota yapısı ileri düzey metagenomik analiz yöntemleri kullanılarak incelendi. Çalışmamızda Bacteroidaceae, Parabacteroides, Erysipelotrichia-Erysipelotrichales, Bacteroides, Alistipes JİA hastalarında sağlıklı kontrollere göre daha fazla saptandı. Firmicutes/Bacteroidetes (F/B) oranı, Erysipelotrichaceae, Gemellaceae, Ruminococcaceae, Bifidobacterium, Streptococcus, F. Prausnitzii, Bacteroides fragilis, Gemmiger formicilis, Dorea formicigenerans, Veillonella dispar sağlıklı kontrollerde, JİA hastalarına kıyasla daha fazla saptandı. Dialister, Lachnospiraceae, Akkermansia muciniphila biyolojik ajan kullanan hastalarda diğer iki gruba göre daha fazla saptandı. Alistipes putredinis biyolojik ajan kullanmayan hastalarda diğer iki gruba göre daha fazla saptandı. Bu mikrobiyota değişimlerinin JİA'nın gelişimi, seyri ve kullanılan tedavi ajanlarıyla olan ilişkisini ortaya koymak için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Juvenile idiopathic arthritis (JIA) is the most common chronic and heterogeneous rheumatic disease of childhood, with an etiology that has not yet been fully elucidated. The diagnostic criteria for JIA include arthritis of one or more joints that begins before the age of sixteen, persists for more than six weeks, and cannot be explained by other identifiable causes of joint inflammation. Multiple factors are thought to contribute to the etiopathogenesis of the disease. The microbiota refers to the community of microorganisms including bacteria, viruses, bacteriophages, fungi, and archaea. Alterations in microbial composition may increase susceptibility to JIA through various mechanisms. This study aimed to comparatively evaluate the fecal microbiota components of children with oligoarticular JIA receiving biological agents, those not receiving biological agents, and healthy children, and to elucidate the relationship between microbiota, disease pathogenesis, and treatment agents in light of the current literature. This prospective, single-center study included 22 children with oligoarticular JIA receiving biological therapy, 22 not receiving biological therapy, and 24 healthy controls. The intestinal microbiota composition was analyzed using advanced metagenomic methods. In our study, Bacteroidaceae, Parabacteroides, Erysipelotrichia–Erysipelotrichales, Bacteroides, and Alistipes were found to be more abundant in JIA patients compared to healthy controls. The Firmicutes/Bacteroidetes (F/B) ratio, Erysipelotrichaceae, Gemellaceae, Ruminococcaceae, Bifidobacterium, Streptococcus, F. prausnitzii, Bacteroides fragilis, Gemmiger formicilis, Dorea formicigenerans, and Veillonella dispar were more abundant in healthy controls than in JIA patients. Dialister, Lachnospiraceae, and Akkermansia muciniphila were more abundant in patients receiving biological therapy, whereas Alistipes putredinis was more abundant in patients not receiving biological therapy. More comprehensive studies are needed to clarify how these microbiota alterations relate to the development and course of JIA, as well as to the mechanisms of action of therapeutic agents.