İşsiz genç yetişkinlerde yaşam doyumunun iyimserlik, umut ve belirsizliğe tahammülsüzlük ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between life satisfaction and optimism, hope, and intolerance of uncertainty in unemployed young adults
- Tez No: 1000981
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe tahammülsüzlük, Genç yetişkinler, Umut, Yaşam doyumu, İyimserlik, İşsizler, Intolerance of uncertainty, Young adult, Hope, Life satisfaction, Optimism, Unemployeds
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, işsiz genç yetişkinlerde yaşam doyumunun umut, iyimserlik ve belirsizliğe tahammülsüzlük ile ilişkisinin incelenmesidir. Bununla birlikte yaşam doyumu ile cinsiyet, yaş ve eğitim durumu değişkenleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 252'si kadın 159'u erkek olmak üzere 411 işsiz genç yetişkinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak,“Yaşam Doyumu Ölçeği”,“İyimserlik-Kötümserlik Ölçeği'nin İyimserlik Alt Boyutu”,“Sürekli Umut Ölçeği”ve“Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Veriler SPSS (Sosyal Bilimler için İstatistik Programı) 27.0.1 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda işsiz genç yetişkinlerin yaşam doyumu düzeylerinin cinsiyet, yaş ve eğitim durumu değişkenlerine göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, işsiz genç yetişkinlerin yaşam doyumu düzeyleri ile umut ve iyimserlik düzeylerinin pozitif yönde anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmüştür. Aynı zamanda yaşam doyumu ile belirsizliğe tahammülsüzlük arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Yaşam doyumunun yordayıcılarını belirleyebilmek amacıyla yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda, umut ve iyimserliğin yaşam doyumunu anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Umut ve iyimserlik, işsiz genç yetişkinlerin yaşam doyumlarının toplam varyansının %42.8'ini açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between life satisfaction and hope, optimism, and intolerance of uncertainty among unemployed young adults. In addition, whether there is a significant difference between life satisfaction and the variables of gender, age, and educational level was investigated. The sample of the study consisted of 411 unemployed young adults, including 252 females and 159 males. The data collection methods used in the study were“The Satisfaction with Life Scale”,“The Optimism Subscale of The Optimism–Pessimism Scale”,“The Dispositional Hope Scale”and“The Intolerance of Uncertainty Scale”. In the analysis of the data, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and multiple regression analysis were used. The data were analyzed using SPSS Statistics for Windows version 27.0.1. As a result of the analyses, it was found that the life satisfaction levels of unemployed young adults did not show a statistically significant difference according to gender, age, and educational level variables. The results of the correlation analysis indicated that there was a significant positive relationship between the life satisfaction levels and the levels of hope and optimism of unemployed young adults. At the same time, no significant relationship was found between life satisfaction and intolerance of uncertainty. As a result of the multiple regression analysis conducted to determine the predictors of life satisfaction, it was concluded that hope and optimism significantly predicted life satisfaction. Hope and optimism explained 42.8% of the total variance in life satisfaction of unemployed young adults.