Sermaye şirketlerinde pay devrinde muris muvazaası
Collusion of deceased on the transfer of shares in capital companies
  1. Tez No: 1000980
  2. Yazar: PINAR BOZKURT SAVTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Muvazaa, Muris Muvazaası, Şirket Paylarının Devri, Collusion, Collusion of deceased, Transfer of Company Shares
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Sermaye Şirketlerinde Pay Devrinde Muris Muvazaası Pınar BOZKURT SAVTEKİN Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Programı Muvazaa tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla görünüşte bir işlem meydana getirmeleridir. Muvazaa mutlak muvazaa ve nispi muvazaa olarak ikiye ayrılmaktadır. Mutlak muvazaada taraflar hiç işlem yapma niyetinde değilken, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla görünüşte bir işlem yapmaktadırlar. Nispi muvazaada ise taraflar bir işlem yapmak niyetinde ise de esas yapmak istedikleri işlemi gizlemek ve üçüncü kişileri aldatmak amacıyla görünüşte başka bir işlem yapmaktadırlar. Türk Borçlar Kanunu 19. maddesinde muvazaalı işlemlerde tarafların gerçek ve ortak iradelerinin dikkate alınması gerektiği belirtilerek muvazaalı işlemin geçersiz olacağı hüküm altına alınmıştır. Söz konusu muvazaalı işlem mirasbırakan tarafından mirasçısına karşı da yapılabilir. Muris sahibi olduğu taşınır, taşınmaz malını, şirket hissesini ya da başkaca mallarını mirasçısından mal kaçırmak, ona bırakmamak amacıyla başka bir mirasçısına ya da başkaca üçüncü kişiye bağışlama amacında iken muvazaalı olarak satış yapmış gibi devredebilir. Murisin bağışlama iradesinde olup ve fakat satış göstermek suretiyle yaptığı muvazaalı devrin tapuya kayıtlı bir taşınmaza ilişkin olması halinde 1974 tarih 1/2 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı gereği uygulamada muris muvazaası şeklinde ifade edilen uygulama ile yapılan işlemlerin iptali mirasçılar tarafından dava konusu edilebilmektedir. Murisin mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla bağışlamak istediği şirket paylarını satış göstermek suretiyle devretmesi halinde akıbetinin ne olacağı Yargı kararlarına sıkça konu olmaktadır. Şirket paylarının mirasbırakan tarafından mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla muvazaalı devrinde bu pay devirlerinin muris muvazaasına dayalı olarak ya da Türk Borçlar Kanunu 19. maddesi düzenlemesi gereği genel muvazaa hükümleri çerçevesinde iptal edilip edilemeyeceği hususu çalışmamızda doktrin görüşleri ve yargı kararları değerlendirilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Collusion of deceased on the Transfer of Shares in Capital Companies Pınar BOZKURT SAVTEKİN Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Private Law Private Law Master's Program Collusion refers to situations where parties create a transaction that appears genuine with the intent to deceive third parties. Simulation is classified into absolute simulation and relative simulation. In absolute simulation, the parties have no real intention to enter into a legal transaction but simulate one to mislead third parties. In relative collision, although the parties intend to carry out a transaction, they apparently carry out another transaction in order to hide the actual transaction they intend to carry out and to deceive third parties. Article 19 of the Turkish Code of Obligations states that in simulated transactions, the true and mutual intent of the parties must be taken into account and that such simulated transactions shall be deemed invalid. A simulated transaction may also be carried out by a deceased person (decedent) against one of their heirs. For example, the decedent may transfer movable or immovable property, company shares or other assets to another heir or a third party under the guise of a sale, while in fact intending to make a gift, with the aim of depriving a specific heir of inheritance. If the decedent's true intention was to donate, but the transfer was made in the form of a sale and the subject of this simulated transaction is immovable property registered with the land registry, such transactions may be challenged by heirs for annulment under the doctrine of muris muvazaası (simulation by the decedent), in accordance with the 1974 Judgment of the Court of Cassation Assembly of Civil Chambers numbered 1/2. The question of what happens when the decedent transfers company shares through a simulated sale in order to conceal a gift and thereby deprive an heir has frequently been the subject of court rulings. This study examines, in light of doctrinal opinions and judicial decisions, whether the transfer of company shares by the decedent to circumvent inheritance rights ,by disguising a donation as a sale, can be annulled either under the doctrine of simulation by the decedent or pursuant to the general provisions on simulation as outlined in Article 19 of the Turkish Code of Obligations.