Terminal dönem kanser hastalarında deliryum ve ilişkili etmenler
Delirium and associated factors in terminal stage cancer patients
- Tez No: 1001067
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL OZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Deliryum, terminal dönem kanser, palyatif bakım, Delirium, terminal-stage cancer, palliative care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, terminal dönem kanser hastalarında deliryum insidansını saptamak ve gelişimiyle ilişkili klinik, demografik ve biyokimyasal risk faktörlerini belirlemek amacıyla MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Palyatif Bakım Servisi'nde yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Prospektif tipteki bu araştırma, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Palyatif Bakım Servisi'nde altı aylık bir süreçte terminal dönem kanser tanısıyla yatan hastalarla yürütülmüştür. Hastalar RASS (Richmond Agitation-Sedation Scale) ve NDRS (New Delirium Rating Scale) ölçekleri kullanılarak yatışın 1., 4. ve 7. günlerinde sistematik olarak takip edilmiştir. İzlem sürecinin 4. gününde deliryum gelişen hastaların durumu, risk faktörlerini belirlemek amacıyla 1. gün alınan bazal kan değerleri ve klinik verilerle; 7. günde deliryum saptanan hastaların durumu ise aynı gün elde edilen biyokimyasal parametrelerle korele edilerek istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Bir haftalık izlem sonunda hastaların %36,4'ünde (n=24) deliryum geliştiği saptanmıştır. İleri yaş, erkek cinsiyet, yüksek eğitim düzeyi ile beyin ve kemik metastazı varlığı deliryumla anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur. Laboratuvar verilerinde; bazal K ve glukoz yüksekliği ile düşük albümin düzeylerinin deliryumu öngördüğü; 7. günde ise yükselen AST, ALT ve LDH enzim seviyelerinin deliryum tablosuna belirgin şekilde eşlik ettiği belirlenmiştir. Sonuç: Terminal dönem kanser hastalarında deliryum gelişimi; demografik özellikler, metastatik süreçler ve dinamik biyokimyasal değişimlerle güçlü bir ilişki göstermekte olup, bu risk faktörlerinin yakından takibi erken tanı ve etkin semptom yönetimi için kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study was conducted at the Palliative Care Unit of MCBU Hafsa Sultan Hospital to determine the incidence of delirium in terminal-stage cancer patients and to identify the clinical, demographic, and biochemical risk factors associated with its development. Materials and Methods: This prospective study was conducted over a six-month period at the Palliative Care Unit of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital, involving patients hospitalized with a diagnosis of terminal-stage cancer. Patients were systematically monitored on the 1st, 4th, and 7th days of admission using the Richmond Agitation-Sedation Scale (RASS) and the New Delirium Rating Scale (NDRS). To identify risk factors, the status of patients who developed delirium on the 4th day of follow-up was correlated with baseline blood values and clinical data obtained on the 1st day; whereas the status of patients diagnosed with delirium on the 7th day was correlated with biochemical parameters obtained on the same day and analyzed statistically. Results: At the end of the one-week follow-up, it was determined that 36.4% (n=24) of the patients developed delirium. Advanced age, male gender, high education level, and the presence of brain and bone metastases were found to be significantly associated with delirium. Laboratory data revealed that elevated baseline K and glucose levels, along with low albumin levels, predicted delirium; on day 7, elevated AST, ALT, and LDH enzyme levels were found to significantly accompany the clinical presentation of delirium. Conclusion: The development of delirium in terminal-stage cancer patients is strongly associated with demographic characteristics, metastatic processes, and dynamic biochemical changes; therefore, close monitoring of these risk factors is of critical importance for early diagnosis and effective symptom management.