Ücret tatmininin ve iş stresinin hekimlerin işten ayrılma niyetleri üzerine etkisi
The effect of pay satisfaction and job stress on physicians' intentions to leave the job
- Tez No: 1001066
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE TÜFEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Doktorlar, Ücret, Ücret doyumu, İş stresi, İşten ayrılma niyeti, Physicians, Wage, Wage satisfaction, Job stress, Turnover intention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Ücret tatmini ve iş stresi, hekimlerin işten ayrılma niyetlerini etkileyen önemli faktörler arasındadır. Bu nedenle ücret tatmini ve iş stresi değişkenlerinin incelenmesi, hekimlerin işten ayrılmalarını önlemek için geliştirilebilecek stratejiler açısından önemlidir. Bu araştırma; ücret tatmininin ve iş stresinin hekimlerin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın evrenini oluşturan 690 hekimin tümüne ulaşılmaya çalışılmış, süreçte hekimlerin iş yoğunluğu dikkate alınarak ve çalışmaya gönüllü katılımları sağlanarak 430 hekime anket uygulanmıştır. Anket formu 39 maddeden oluşmaktadır. Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Yapısal Eşitlik Modeli için IBM-SPSS-AMOS-26 programı kullanılmış olup, analizler sonucunda ölçeklerin geçerliliğinin ve modelin uyum indekslerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü ve düzeyini belirlemek için korelasyon analizi, etkisini ölçmek için regresyon analizi uygulanmıştır. Hekimlerin ücret tatmininin işten ayrılma niyetine etkisinde, iş stresinin aracılık rolünü incelemek amacıyla Andrew F. Hayes'in geliştirdiği PROCESS-V4.2 eklentisi ve Model-4 kullanılmıştır. Tanımlayıcı bilgilere göre değişkenlerin farklılaşma durumunu analiz etmek için ANOVA ve t-testi uygulanmıştır. ANOVA testinde Tukey-HSD ve Games-Howell testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, hekimlerin ücret tatmininin iş stresini negatif ve anlamlı düzeyde etkilediği, iş stresinin işten ayrılma niyetini pozitif ve anlamlı biçimde etkilediği; ücret tatmininin ise işten ayrılma niyetini negatif ve anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Hekimlerin ücret tatmininin işten ayrılma niyeti üzerindeki negatif etkisinde iş stresinin kısmi aracılık rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fark analizi sonucuna göre ücret tatmini, iş stresi ve işten ayrılma niyeti değişkenlerinin; hekimlerin yaşı, çocuk sayısı, branşı, çalışma saati, bir günde muayene ettiği hasta sayısı, nöbet sayısı ve aylık geliriyle aralarında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pay satisfaction and job stress are among the important factors influencing physicians' decisions to leave their jobs. Therefore, examining the variables of pay satisfaction and job stress is important in terms of developing strategies to prevent physicians from leaving their jobs. This research aimed to examine the effect of pay satisfaction and job stress on physicians' intention to leave their jobs. To this end, an attempt was made to reach all 690 physicians who constitute the study's population. Considering the physicians' workloads and ensuring their voluntary participation, a survey was administered to 430 physicians. The survey form consists of 39 items. IBM-SPSS-AMOS-26 program was used for CFA and SEM, and the analyses revealed that the validity of the scales and the fit indices of the model were at an acceptable level. Correlation analysis was applied to determine the direction and level of the relationship between the variables, and regression analysis was applied to measure its effect. To examine the mediating role of job stress on the effect of physicians' pay satisfaction on their intention to leave their jobs, Andrew F. Hayes' PROCESS-V4.2 add-on and Model-4 were used. ANOVA and t-tests were applied to analyze the difference in variables according to descriptive information. Tukey-HSD and Games-Howell tests were used in the ANOVA test. The study found that physicians' pay satisfaction had a negative and significant impact on job stress, while job stress had a positive and significant impact on intention to leave. Pay satisfaction, in turn, had a negative and significant impact on intention to leave. It was concluded that job stress mediated the negative effect of physicians' pay satisfaction on intention to leave. According to the difference analysis results, a significant relationship was found between the variables of pay satisfaction, job stress, and intention to leave the job, and the physicians' age, number of children, specialty, working hours, number of patients examined per day, number of on-call shifts, and monthly income.